Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatna pljačka

Kako su ubojica i silovatelj ukrali 120.000 maraka

Perica Majstorović
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
31.01.2014.
u 20:46

Ništa se nije znalo dok Kalazić nije iz zatvora poslao pismo policiji 2012. Sebe nije spominjao

Prije 13 godina, u zimsku večer u prosincu 2000., u kuću obrtnice Jadranke Rušanac u Donjem Miholjcu upale su tri osobe. Nju i majku joj Vladimiru vezali su selotejpom te, držeći Jadranki pištolj na čelu, ukrali 117.000 tadašnjih njemačkih maraka i – nestali.

Lažni kupci licitara

I sve bi, možda, ostalo prekriveno velom tajne da Njegomir Kalazić iz zatvorske ćelije u Lepoglavi nije 2012. napisao pismo koje će sa spisa o tom razbojstvu obrisati prašinu. Poslao ga je navodno na adresu – policije u Donjem Miholjcu. Bilo je očito da nešto zna. Sebe sa zločinom nije povezivao. Tri mjeseca kasnije podignuta je optužnica protiv Kalazića i Jasne Kalogjere. Treći je član “ekipe”, kako se navodi, Perica Majstorović, no on se 2010. objesio u bjelovarskom zatvoru, gdje je završio zbog ubojstva. Sudi im se u Osijeku.

Zvono na vratima Jadranke Rušanac zazvonilo je 2. prosinca 2000. oko 18 sati. Majka Vladimira u sobu se vratila s mlađim muškarcem i ženom. Rekli su joj da žele kupiti njihove proizvode. Obitelj se, naime, bavi medičarskim, voskarskim i licitarskim obrtom.

Kupio joj auto od pljačke

– Bilo mi je čudno jer je žena držala rokovnik i nosila lažne naočale bez stakala. Muškarac je tada izvukao pištolj i uperio ga u mene – prisjetila se Jadranka na sudu. Pokušala je pobjeći, no uhvatio ju je za kosu i bacio na pod. Oborio je i majku. Žena mu je pružila ljepljivu traku.

Kada se vratio s novcem, ostavio mi je pod glavom bunt od 10.000 maraka

Jadranka Rušanac

– Vezao nam je noge i ruke iza leđa. Prilijepio nam je traku i preko usta i očiju – opisala je. Ipak je ispod poveza nazirala što se događa u kući. Muškarac je prevrtao i tražio novac. Kao u filmovima, žena je majci i njoj, rekla je, držala pištolj na zatiljku.

– Spreman sam ubiti i vas i psa! – povikao je razbojnik, ispričala je Jadranka. Uplašila se pa mu je otkrila gdje je sef sa 120.000 maraka.

– Kada se vratio s novcem, ostavio mi je pod glavom bunt od 10.000 maraka – nastavila je ona nevjerojatnu priču. Otišli su, a Jadranka se uspjela osloboditi i otrčati susjedi po pomoć. Uzeli su 117.000 maraka i nakit vrijedan 5000 kuna.

Bili su to Perica Majstorović i Jasna Kalogjera. Upute kamo ići i kako upasti u kuću na papiru im je nacrtao, prema optužnici, Kalazić. Plijen su podijelili.

Nesretna je Jadranka Kalazića poznavala jer je prodavao balone po kirbajima, gdje je i ona imala štand. Nekoliko godina nakon pljačke bojio joj je kuću.

Jasna Kalogjera i Majstorović bili su u vezi. Toga su dana njih dvoje otišli najprije ka Kalaziću.

– Rečeno mi je da je neka druga žena trebala sudjelovati u tome, ali je odustala pa su nagovorili mene. Samo sam se trebala, kazali su, predstaviti kao kupac da nas puste u kuću – rekla je Jasna u istrazi. Kada je Majstrović izvukao oružje, bila je, tvrdi, šokirana.

– Stavio mi je pištolj u krilo dok ih je vezao, a onda ga je uzeo i otišao tražiti novac – branila se. Nije znala, tvrdi, koliko su uzeli, ali kupio joj je od toga polovni passat. Kalazić ističe kako nema veze s pljačkom, a Majstorovića je upoznao u zatvoru. Majstorović je već kažnjen sa 40 godina zatvora zbog ubojstva Slavice Medanić 2006. u Zadru, po narudžbi njezina brata Šime Medanića. Likvidirao je iz koristoljublja i župnika u Ljubljani 1989. Kad je 1992. pobjegao iz Lepoglave, pretukao je zagrebačkog zlatara i odnio tri i pol kg zlata pa je osuđen na šest i pol godina zatvora. Kalazić je u zatvoru bio i zbog okrutnog silovanja u siječnju 2008. Žrtvu je natjerao da spolno opći sa psima! “Ležao” je i zbog krađa i teškog ozljeđivanja.

>> Pretučeni župnik: Izbili su mi zube i oteli 50.000 kuna

>> Nazif Gljiva osuđen na dvije godine zatvora jer je pokušao ugušiti zatvorskog cimera

Komentara 2

C5
c54t21q2
21:53 31.01.2014.

metak

JF
jure francetić
10:31 01.02.2014.

Pa,sada ne znam bili i vješala bila dobra za ovog monstruma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije