Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA KRAKA ISTRAGE

Kako su se dijelile kućice na Mirogoju: Šegotu sumnjiče za 600.000 kn mita

Zagreb: Policija dovodi Patrika Šegotu na pretres njegova stana u Slovensku ulicu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
14.07.2021.
u 18:43

Uhićena je i Ana-Marija Končić, kći prvog predsjednika Ustavnog suda RH Jadranka Crnića. Njen slučaj nema veze sa Šegotom

Građevinski radovi na groblju i, opet, već po standardnom zagrebačkom obrascu, kućice. Ovog puta ne one adventske, već za prodaju cvijeća kod Mirogoja, točnije, bizaran proces njihove dodjele predmet je najnovije akcije MUP-a i USKOK-a, u sklopu koje je danas uhićeno pet osoba.

Najpoznatije ime među njima ono je bivšeg direktora Gradskih groblja Patrika Šegote koji je, navodno, s vlasnikom tvrtke Prigorac građenje Nenadom Bukovcem dogovarao razne poslove na grobljima, dok je sporne kućice naručila tvrtke Granex 1, inače povezana upravo s Prigorac građenjem.

14.07.2021., Zagreb - Policija dovodi bivseg ravnatelja Gradskih groblja Zagreb Patrika Segotu na pretres njegova stana u Slovensku ulicu 22. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Dio poslova, o čemu ćemo malo kasnije, išao je preko tvrtke Notitia iz Osijeka, čija je vlasnica sestra Patrika Šegote Tamara, također danas uhićena. Neslužbeno, i sam Nenad Bukovec bio bi priveden da prošlog tjedna nije preminuo.

Veza Bukovec – Šegota

A cijela istraga počela je, kako doznajemo, upravo nakon što je 24 sata nizom tekstova otkrio na koji su se način postavljale i dodjeljivale kućice za prodaju cvijeća lanjske jeseni na Mirogoju. Natječaj za davanje kućica u zakup na deset godina trajao je četiri radna dana, a na njega su se javile četiri netom osnovane tvrtke, koje su dale u lipu identičnu ponudu.

Ni jedna od tih tvrtki nije, na kraju, cvijeće i prodavala, već se u četiri kućice smjestio obrt Velina Design, čija je vlasnica Velina Oršolić, najpoznatija iz svoje pjevačke ere, kad je palila hitom “Sherry, sherry”. Same kućice proizveo je Tehnix, ali kupila ih je tvrtka Granex 1, jedini vlasnik tvrtke Prigorac građenje.

U toj je tvrtki pokojnog Nenada Bukovca u nadzornom odboru sjedila sestra tadašnjeg direktora Groblja Patrika Šegote, ona Tamara preko čije je tvrtke Notitia, navodno, išla i pozajmica od oko dva milijuna kuna između Šegote i Bukovca. Neslužbeno, Šegota je upravo Bukovcu posudio spomenuti iznos, ali kako je sve to točno “teklo”, znat će se kad MUP i USKOK završe ispitivanja uhićenih.

U svakom slučaju, Šegota je, nakon afere “Sherry kućice”, podnio ostavku na svoju poziciju te se “skrasio” u Zagrebparkingu. Ali, navodno, nisu samo te mobilne cvjećarnice povezivale Šegotu i Bukovca jer Prigorac građenje tvrtka jekoja je izvodila još poneke radove na raznim grobljima među kojima se spominju ono u Kašini i Markovu Polju.

Da će radove izvoditi, a i kućice ondje postaviti upravo Bukovac osigurao je navodno baš Šegota, koji je, tvrdi se, uzeo 600.000 kuna mita da mu “namjesti” poslove. Među uhićenima je i Ana Marija Končić, voditeljica Zemljoknjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama, inače kći prvog predsjednika Ustavnog suda RH Jadranka Crnića.

Kako doznajemo, ona konkretno nema veze sa Šegotinim slučajem, već je osumnjičena u posebnom kraku istrage jer je s kolegicom uzimala mito u zamjenu za određene upise u zemljišne knjige. Iznosi koje su tražile zaposlenice na sudu navodno su bili od 500 do nekoliko tisuća kuna, a plaćao ih je, navodno, Alen Peruško, vlasnik tvrtke Natura Team, registrirane u Sesvetama.

Njegovo se ime spominje i kao glavno u Adaxu, u kojem se mogla kupiti oprema za djecu. Tvrtka je sad u stečaju.

Ukupno pet uhićenih

A prije nego uhićeni u najnovijoj policijsko-uskočkoj akciji raščišćavanja koruptivne ostavštine pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, stignu pred bilo kakav sud, USKOK će analizirati i ono što su istražitelji danas diljem zemlje izuzeli iz stanova, vozila i poslovnih prostora uhićenika.

Što se tiče Patrika Šegote, on je uhićen u Dubrovniku, gdje navodno u posljednje vrijeme boravi i živi. Istražitelji su mu ranom zorom pokucali na vrata, nakon čega su mu pretražili kuću i vozilo. Potom su ga posjeli u policijsku maricu, kako bi ga dovezli u Zagreb, gdje mu je tijekom dana pretražen stan te uredi koje je koristio u Gradskim grobljima, ali i Zagrebparkingu.

Da je Šegota uhićen, potvrdio je i njegov branitelj Vladimir Terešak.

– Znam da je uhićen u Dubrovniku i da su mu ondje pretraženi kuća i automobil. Ne znam točno za što ga se sumnjiči, no pretpostavljam da to ima veze s izvidima koji su se provodili nad sada pokojnim Milanom Bandićem – kazao je Terešak.

Da je kriminalističko istraživanje nad pet osoba u tijeku, danas su šturo potvrdili MUP i USKOK. U svojim priopćenjima naveli su da je pet osoba uhićeno na području triju policijskih uprava ta da je u tijeku provođenje izvida. Istražitelji su danas pretraživali i urede Gradskih groblja, a među njima i ured Drage Pleša, pomoćnika za pravne poslove u Gradskim grobljima, koji nije uhićen.

Da zna za potencijalnu poveznicu Šegote i Bukovca, rekao je danas i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Poznat mi je slučaj poduzetnika koji je u međuvremenu preminuo, a koji je tražio da mu se isplati novac za radove koje je obavio, a za koje nije bilo pokrića u smislu dokumentacije – potvrdio je Tomašević navode da je Bukovec novom čelniku Gradskih groblja Roku Gruji poslao račune za izvedene radove na tri groblja, ali novac Holding nije isplatio jer za te radove nije postojala narudžbenica.

 

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar jeremija1
jeremija1
19:19 14.07.2021.

Ovo je za pokojniga bila sitna kinta. Čudno kak je "pravda" najedanput oživila...Rekal bi skoro čovik da je upokojeni imal utjecaj na pravosuđe. Ma to se ja vjerovatno varam

GE
generacija57
21:20 14.07.2021.

A Bandića i njegove ukradene milijune USKOK je stavio pod tepih?

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
20:21 14.07.2021.

namještanje svega i svačega u zg, daj zamislite da se ovako ide čistiti po svim gradovima, pa to su miljarde i miljarde.. Zašto je ovo samo u zg pitam se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije