Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNI DETALJI

Donosimo veliki vodič: Kako sutra na biralištima ispravno ispuniti glasački listić?

biračka kutija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.07.2020.
u 17:16

Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, glasački listić je - važeći.

Kako bi se razriješile sve dileme ili moguće nedoumice oko ispunjavanja glasačkih listića, navest ćemo točno što piše u Zakonu o izborima zastupnika i zastupnica u Hrvatski sabor.  

Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, glasački listić je - važeći.

Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste u odnosu na glas za listu, glasački listić je - važeći, dok se preferirani glas kandidata - neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić je - važeći u odnosu na glas za listu, bez obzira na to je li redni broj ispred te liste zaokružen ili nije, dok se preferirani glasovi za kandidate - neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s određene liste, a nije zaokružio redni broj ispred te liste, glasački listić je - važeći kako u odnosu na glas za listu tako i u odnosu na preferirani glas za kandidata s te liste.

Ako je birač dao preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio je redni broj ispred jedne od tih lista, glasački listić je - važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s te liste ako je toj listi dao samo jedan preferirani glas.

A nevažeći glasački listić jest:

- neispunjeni glasački listić,

- glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata, glasao

- glasački listić na kojem je birač glasao za dvije ili više lista, odnosno kandidata

- glasački listić na kojem je birač glasao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista

Ključne riječi

Komentara 29

BR
Brandfackel2
18:13 04.07.2020.

Izbori u nedjelju su prva oslobodilačka akcija, priprema za Oluju 2... Izađite na izbore jer apstinencija je glas za postojeće stanje tj. devastaciju države, nacije i gopodarstva od strane dvoglave aždaje!

Avatar gunner12345
gunner12345
18:44 04.07.2020.

mislio sam da postoji granica kad će ljudi prestati glasati za hdzsdp ali ipak je nema prestigla nas je rumunjska, za 4 godine će nas i bugarska pa onda još i srbija za 8 godija, jer ipak nama je euu procijenila da će nam 2020. godine bdp pasti -9.5% a njima -4.5%, mic po mic i nakon 8 godina eto i njih ali naravno banda će opet izmisliti neke izgovore kao sad za rumunjsku i kao nekad za češku, mađarsku, estoniju, slovačku, poljsku itd......

Učenik
22:45 04.07.2020.

Ajmoooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije