Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATE GRANIĆ:

Moderni je suverenizam i Pelješki most i odgovor na koronakrizu

Parliamentary election in Croatia
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.07.2020.
u 13:57

To je snažna Hrvatska čije institucije imaju snagu suočiti se sa svim ugrozama i krizama

Pelješki most je za nas najvažniji projekt, spajanje državnog teritorija, strateško postignuće koje ostaje zauvijek. Pa ne može se biti veći suverenist od toga!, kazao nam je premijer Andrej Plenković u intervjuu prošle godine kad je političku i širu javnost diljem Europe i u Hrvatskoj već bio preplavio pojam “suverenizma” i “suverenista”. Taj pojam poslije je preuzeo i Plenković dodajući mu pridjev moderni, što nije samo lingvistička razlika, već i ona suštinska u odnosu na populistički “suverenizam” koji se temelji na, pojednostavnjeno, postavljanju žice na granicama. U nedjelju navečer, u govoru, ponovno je apostrofirao taj pojam kazavši kako “Hrvatska treba Vladu koja će baštiniti novi moderni suverenizam”. Što točno to znači?

Borba za svoje interese

Naš koncept novog modernog suverenizma podrazumijeva snažnu Hrvatsku, čije državne institucije imaju snagu i otpornost suočiti se sa svim ugrozama i krizama, te vodstvo koje zna kapitalizirati međunarodni položaj zemlje za korist hrvatskih građana, kažu iz Vlade. Detaljnije o tome govori doajen hrvatske politike diplomacije Mate Granić, koji je u hrvatski politički diskurs uveo taj pojam uspoređujući ga sa suverenizmom iz 90-ih godina prošlog stoljeća, koji je iznio Franjo Tuđman.

– Tad je pojam suverenizma označavao stvaranje suverene države, obranu, teritorijalni integritet, oslobođenje i međunarodno priznanje, ali i stvaranje demokratske države i promjene političkog sustava – podsjeća.

Hrvatska je postala članica UN-a, NATO-a i EU, no posljednjih godina svijet se sve više mijenja, posebno od trena kad Trump izjavljuje “Amerika prva”, koja gura multilateralizam u krizu i propitkuje uloge i odnosa unutar NATO-a, prema EU, Kini i Rusiji, što su uostalom teme o kojima nema konsenzusa ni unutar EU.

– Naš dom je EU, a glavni strateški partner NATO. U svim tim okolnostima trebalo se znati ponašati i boriti se za naše interese – ističe Granić.

Taj moderni suverenizam, za razliku od suverenizma kojim se diči dio desne političke opcije i koji se temelji na zatvaranju i reminiscencijama na prošlost, znači da Hrvatska treba znati komunicirati i s Kinom i s Rusijom za ostvarivanje svojih interesa. Moderni suverenizam znači i da se, primjerice, protiv ilegalnih migracija ne bori samo policijom na granici odrađuje već i pritiskom na EU da preuzme dio odgovornosti za događanja na granici između Grčke i Turske, kamo je Plenković početkom ove godine, kao premijer predsjedavajuće države, odveo europske čelnike.

– EU jest naš dom, ali naše je da se borimo i da u proračunu EU što bolje prođemo, što smo i uspjeli – dodaje.

Primjer neumskog koridora

Još jedan konkretan primjer “modernog suverenizma” jest Pelješki most. Otkloniti kritike koje su dolazile iz nekih europskih država, poput Njemačke, zbog kineske investicije, i to u isto vrijeme dok ta država, kao i druge, obilato primaju i otvaraju vrata kineskom novcu, znači boriti se za svoje interese, ističe Granić.

 “Srušiti” dogovor njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Fransu Timmermansu kao predsjedniku Komisije može netko tko ima težinu u EU. I kao kuriozum, upravo je njemačka kancelarka Angela Merkel prva čestitala Plenkoviću na pobjedi, a pridružio joj se i Macron. Rješavati otvorena pitanja sa susjedima, racionalno i hladne glave. Suverenizam je, unatoč protivljenju BiH strane, u krizi koronavirusa, postići da hrvatski državljani koji prolaze neumskim koridorom ne idu u samoizolaciju. Suverenizam je i pokrenuti odgovor na koronakrizu, objasniti Europskoj komisiji da je pitanje granice bilateralno, a ne europsko pitanje, i mnoga druga.

Moderni suverenizam je i napraviti otklon od većine europskih država koje su na Općoj skupštini UN-a podržale rezoluciju kojom se od SAD-a traži povlačenje Trumpove odluke o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela, pa i – za mnoge dvojbeno – balansiranje u odnosu prema Mađarskoj zbog partikularnih interesa, ali i pokazati da u Hrvatskoj nema mjesta ekstremizmu.

>> VEČERNJI TV Bagić: Ovo će biti Vlada HDZ-a i Plenkovića, Jugo: Pred njima je velika odgovornost

Komentara 8

BA
Barbasmora
01:42 08.08.2020.

Hvala kinezima da grade nas suverenizam peljeskog mosta i Jos veca hvala EU da taj nas suverenizam placa!....ipak imamo nesto od ove merklice I makrona...!

BA
Barbasmora
17:28 15.07.2020.

Prvi takav kineski most u Eu! Mozemo se ponosit! Hvala EU za poklonjen novac siromašnoj ali ponosnoj balkanskoj HDZlandiju!

Avatar madcap
madcap
17:43 25.07.2020.

Klasični suverenizam je, dakle, pola meni-pola tebi, a moderni pola meni-pola tebi-pola Bagi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije