Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kako će pasti Silvio Berlusconi

berlusconi
Reuters
19.11.2009.
u 14:25

Većinski desni centar talijanskog premijera Silvija Berlusconija ne slaže se s mnogo zakona koje je predstavila vlada, pa je više puta u zastupničkom domu bio poražen. Na koncu, za donošenje gotovo svakog zakona mora se glasovati o povjerenju vladi.

RIM – Većinski desni centar premijera Silvija Berlusconija nije suglasan oko mnogo zakona koje je predstavila talijanska vlada, pa je više puta u zastupničkom domu bio poražen. Na koncu, gotovo oko svakog zakona mora se glasovati o povjerenju vladi i tek onda se dobiva prolazak.

U 18 mjeseci vladavine desnog centra čak 26 puta vlada je pribjegla instrumentu glasovanja o povjerenju. Do sada je vlada dobivala povjerenje zastupnika stranaka većinske koalicije, što znači kako unutar Berlusconijeve skupine još nije sazrela ideja da ga se primora na ostavku, ali se ne može ni govoriti o velikom jedinstvu.

Berlusconi je toga svjestan i polako priprema teren za eventualnu ostavku i raspisivanje novih izbora. Njegovi listovi Giornale i Libero drže kako bi na prijeveremnim izborima ponovno pobijedio, dok bi ostali iz koalicije dobili manje glasova, pa ga više ne bi mogli ucjenjivati. Sjeverna liga Umberta Bossija ojačala je i postavlja Berlusconiju zahtjeve kakve ostali u njegovoj stranci više ne žele podnositi.

No, postoji i pretpostavka da se Berlusconi povuče iz politike i da ga zamijeni netko iz njegova bliskog kruga. Berlusconijeva stranka Narod sloboda ipak se pribojava kako bi bez svoga čelnika, TV magnata, dobila daleko manje konsenzusa. Čelnik Sjeverne lige i ministar za reforme Umberto Bossi kaže kako se “ne smije baciti u zrak sadašnju vladu. Ne umire se zbog jednog zakona, umire se ako padne vlada”. Time je upozorio sve koji drže da bi novi izbori donijeli nekome neku korist, pa umiruje, i svoje sljedbenike, oko forsiranja u donošenju nekih zakona.

Zakon o privatizaciji vode, koji je na glasovanju u parlamentu, posljednji je od onih koji je podijelio vladinu većinu, koja je na koncu, u četvrtak, poslije velikih polemika ipak u zastupničkom domu u četvrtak izglasovala zakon koji će omogućiti davanje na upravljanje vodom privatnim tvrtkama. Taj je zakon predstavnik oporbene stranke Italija vrijednosti Leoluca Orlando proglasio putem za davanje na upravljanje vodom mafiji.

Kada bi Berlusconi podnio ostavku, najvjerojatnije bi se imenovala privremena nestranačka vlada koja bi dovela do izvanrednih parlamentarnih izbora. Teško je vjerovati da bi se dogodio slučaj Kosor, odnosno da bi se Berlusconi mogao jednostavno zamijeniti drugom osobom iz njegove stranke. Naime, Talijani nisu glasovali samo za Berlusconijevu stranku, već i za to da on bude premijerom. U slučaju njegove ostavke raspisali bi se novi izbori.

Piersilvio, Berlusconijev sin iz prvoga braka koji je na čelu obiteljske tvrtke Mediaset, kaže kako je potpuno “indiferentan” glede prodaje vile Certosa na Sardiniji koju bi za 450 milijuna eura kupio šeik iz Abu Dhabija. A, glede podjele nakon rastave braka Silvija i Veronice Lario, Piersilvio Berlusconi kaže kako je “sve ono što će odlučiti moj tata je u redu, nemam ništa protiv”. Glede vile Certosa, Piersilvio kaže kako nikada ne ide na Sardiniju i prema tome ga nije briga hoće li njegov otac prodati to imanje.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
downunder
15:06 19.11.2009.

Ako padne valjda će pasti na stražnicu inače će svaki drugi način biti bolan-za njega naravno

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
17:39 19.11.2009.

ovako: tup!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije