Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLA GRIPA

Kaić: 'Broj zaraženih raste velikom brzinom iz tjedna u tjedan'

Zagreb: Epidemiolog Bernard Kaić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
24.12.2022.
u 21:47

U idućim danima može se svakako očekivati porast oboljelih od gripe, najvjerojatnije i od COVID-19 jer par tjedana raste broj oboljelih od koronavirusa, a čak i porast oboljelih od streptokokne angine, objasnio je ugledni stručnjak.

Epidemiolog Bernard Kaić navodi kako zadnjih tjedana raste broj oboljelih od gripe, COVID-19, te od drugih virusnih bolesti, te podsjeća kako dolazimo u zimsku sezonu kad cirkuliraju svi ti virusi.

"Pratimo je (gripu, o.au) tjedno i zbirno. Skupljamo prijave i gledamo iz laboratorija broj pozitivnih uzoraka i dosad imamo na temelju tjednih zbirnih prijava nešto više od 700 prijava gripe, ali pola od toga je u zadnjem tjednu tako da raste velikom brzinom iz tjedna u tjedan. Epidemijski prag je da 10 posto uzoraka bude pozitivno, a mi smo to prešli prije dva tjedna, tako da je sezonska epidemija gripe počela nešto ranije nego uobičajeno, naime, uobičajeno dođe početkom siječnja", naveo je Kaić za Dnevnik.

Istaknuo je kako nije neuobičajeno da je gripa došla ranije i podsjetio da je znala doći čak i ranije biti, ali nešto malo ranije nego prosjeka.

U idućim danima može se svakako očekivati porast oboljelih od gripe, najvjerojatnije i od COVID-19 jer par tjedana raste broj oboljelih od koronavirusa, a čak i porast oboljelih od streptokokne angine, objasnio je ugledni stručnjak.

Što se tiče COVID-19, Klaić je kazao kako je sad dvostruko više oboljelih nego u studenom i da će rasti tijekom zimskih mjeseci.

"Ne vjerujem da će ikada dosegnuti kao u siječnju, kad ih je bilo oko 10.000", nadometnuo je.

VIDEO: Fizički obračun ispred kafića u Splitu: Dvojica ozlijeđena, jedan teže

 

Komentara 14

PG
Paulie_Gualtieri
22:29 24.12.2022.

Evo ga opet. Ae malo ostavi ljude, ti koji si prijetio da smo praktički gotovi,ako se ne cijepimo, tzv stručnjače! Sretan Božić svima.

BU
burza
08:29 25.12.2022.

To su samo brojevi registriranih koliko ih ima koi su se testirali doma i bili pozitivni.Mi smo ponovo svi u kuci imali koronu ljecili se doma fala Bogu nije bila teska.samo velika temperatura i kasalj.A na testiranja idu oni koji trebaju bolovanje

Avatar Dars
Dars
00:27 25.12.2022.

Nikada vam više neće uspjeti natjerati ljude da se cijene i nose beskorisne i štetne maske. Osim ako ne kreirate novi virus u Kini.. ali opet, Božja je zadnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije