Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neugodno iznenađen

Kacin: Europska komisija nije od Srbije tražila priznanje Kosova

kosovo, bodljikava žica
AFP/PIXSELL
14.12.2011.
u 10:02

Srbija može i zaslužuje dobiti status kandidata za EU, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju.

– Europski parlament ne raspolaže ni s kakvom informacijom da bi Europska komisija od Srbije tražila priznanje Kosova. Iza te izjave stojim. Ni jedna druga zemlja, članica EU, ne može jednostrano tako nešto tražiti od Srbije – rekao je Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, za Radio Slobodna Europa, javili su mediji u Srbiji.

Kacin drži da je izjava ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, a potom i predsjednika Srbije Borisa Tadića kako je priznanje Kosova uvjet za dobivanje statusa kandidata, izrečena "za unutarnjopolitičke potrebe u predizbornoj kampanji". Dodao je da ga je ta izjava predsjednika Tadića zaista neugodno iznenadila i da je možda bio neraspoložen pa mu se dogodilo nešto u što ni sam ne vjeruje.

Izvjestitelj je podsjetio da je EU Srbiji dao mogućnost da se u roku od dva mjeseca dokaže i ojača svoj kredibilitet koji je izgubila kada je svojom odlukom napustila dijalog s Kosovom. Ocijenio i da ova izjava vuče Srbiju iz realnosti u mitologiju i naglasio kako Kosovo ne može dobiti status kandidata u skorije vrijeme, ali Srbija to i može i zaslužuje.

– Jedino što se traži od Srbije jest da omogući slobodan protok ljudi, roba i usluga, ideja i kapitala, što je osnovno načelo EU – rekao je Kacin.

Komentara 26

OB
-obrisani-
10:25 14.12.2011.

Kacin se ocito pravi naivan.Srbi su vec odavno shvatili pravila igre.Daju ti komplimente a kad dodje vreme odluke postave nove uslove.....Tu igru Srbija treba uctivo prekinuti.EU uvodi drzavnost Kosova,ucenama dakako.Osim Jovanovica nema te partije u Srbiji koja moze pristati na to.To je i Merkalijevoj jasno receno.....Ako se tolerisu sulude akcije Kosovske policije,negira rezolucija UN-a,negira zelja Srba na Kosovu,kako oni mogu ocekivati pozitivan rezultat?Uostalom ni sebe ne mogu dovesti u red....

OB
-obrisani-
10:31 14.12.2011.

Nepriirodna resenja vode uvek u krizu.Podela Kosova je jedino prirodno resenje.Sto su neki lobisti zaradili i ne dozvoljavaju prirodno resenje,to je drugi problem.Uostalom kome je stalo do mira na Kosovu?

TH
thekurcula
10:22 14.12.2011.

Nije tim rečima ali po suštini novih zahteva, jeste! I to može biti veliki problem u budućnosti. Osim ako se ne opovrgnu takvi zahtevi a činjenica da nisu eksplicitno izrečeni daje prostora za tako šta. U Srbiji politička elita na vlasti predvođena DS i Borisom Tadićem, ako ostane ovakav zahtev Nemačke, po američkom diktatu, definitivno gubi vlast. A onda će pričati sasvim drugačije priče. Ozbiljni komentatori iz Evrope i sveta upozoravaju da Evropi treba celi Balakan ako hoće stabilnost pa ispada da je u ovom trenutku skoro pa Balkan potrebniji Evropi nego obratno. Činjenica da Hrvatsku primaju u EU pre Srbije je jasan znak da je u Evropi pobedio nemački diktat. U ovoj dubokoj krizi, u kojoj sve zemlje prolaze kroz pakao finacijske krize, nemačka posluje bolje nego ikad! Pa šta vi mislite da li onda znak da u EU pobeđuje nemački dikatat dobar ili loš znak? Mislim, neće se pobuniti Hrvatska (ne sad!) ali mnoge druge zemlje hoće. Eto, na to se misli kad se pribojava rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije