Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVOM STILU

Juričan: Neće Sabor i ministar pa ja tražim ocjenu ustavnosti

Zagreb: Premijera Kumeka u kinu Studentskog centra
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/3
27.02.2021.
u 23:40

Ustavni sud kaže da će u ubrzanom postupku do srpnja odlučiti o prijeporu nastalom zbog izbora čelnika Vrhovnog suda

Ustavni sud provest će postupak ocjene ustavnosti Zakona o sudovima na zahtjev Darija Juričana. Iako rok za to nije propisan, s obzirom na okolnosti, provest će se ubrzani postupak i odluka će se donijeti do srpnja, kada treba biti imenovan novi predsjednik Vrhovnog suda.

Potvrdio nam je to Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda. Podnesak Ustavnom sudu Juričan je objavio na svom Facebook profilu, a u popratnom postu napisao je: “Tko je u pravu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda: Đuro Sessa koji je upregnuo i udrugu sudaca (na čijoj su strani odredbe Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudovima) ili Precednik (na čijoj strani su odredbe Ustava)?”

Juričanova akcija tako bi trebala ot kloniti prijepore vezane uz zakonske izmjene iz 2018., kojima je kao prvi korak u imenovanju predsjednika Vrhovnog suda utvrđen javni poziv koji raspisuje Državno sudbeno vijeće (DSV). Predsjednik Zoran Milanović javno je osporio ustavnost te izmjene, za koju smatra da predsjednika RH ograniča va u njegovim ustavnim ovlastima. Ustav, podsjeća Milanović, propisuje tek da se predsjednik Vrhovnog suda bira na prijedlog predsjednika RH, uz prethodnu suglasnost Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe.

Nikakvi dodatni uvjeti Ustavom nisu propisani pa Milanović najavljuje da će ignorirati javni poziv koji je DSV već proveo i izravno primijeniti Ustav te Saboru predložiti kandidata po vlastitom izboru. Iz parlamentarne većine uzvratili su pak da takav prijedlog neće ni staviti na dnevni red Sabora, a ostanu li obje strane čvrste u svojim stavovima, Vrhovni sud bi u srpnju mogao ostati bez predsjednika.

Bez obzira na tu mogućnost, nitko od aktera nije podnio niti je planirao podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti spornih zakonskih odredbi. Umjesto njih, to je učinio Juričan, a kada smo ga upitali za motive, u svom je stilu uzvratio: “Kao gradonačelnik svemira, ja se moram brinuti i za ovu malu zemlju”.

No, nakon početne ironije, objašnjava kako je i sam bio tužan podnoseći zahtjev za ocjenu ustavnosti jer to nisu učinili oni koji su trebali. Uvjeren je da je, s obzirom na okolnosti, postupak trebao pokrenuti sam Ustavni sud, zatim Sabor ili njegov predsjednik te ministar pravosu đa Ivan Malenica.

– Ivane Malenice, a gdje si ti? – pita Dario Juričan koji, usprkos najavama s Ustavnog suda, sumnja da će se njegov zahtjev riješiti na vrijeme.

Komentara 8

AN
ante555
08:28 28.02.2021.

Zasto citamo misljenje jednog zgubidana Juricana

K7
k70turkalj
15:55 01.03.2021.

Svaka čast na potezu. Možda o spriječi novu ustavnu krizu

VR
Vrijesak
11:42 01.03.2021.

Teško ili blago( njemu)Juričanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije