Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUČILA KĆER

Joža Manolić sutra slavi svoj 104. rođendan: 'Dobro je, dobrog je zdravlja'

Zagreb: Josip Manoli? gostovao je u emisiji 24sata
Foto: Borna Filic/POSEBNA PONUDA
1/23
21.03.2024.
u 18:50

Kćer Josipa Manolića Zrnka nije otkrila planira li se u obitelj Manolić kakva proslava, ali je komentirala kakvog je zdravstvenog stanja

Ovog petka Josip Manolić slavi svoj 104. rođendan. Radi se o jednom od najistaknutijih političara hrvatskog suvremenog doba - osnivaču HDZ-a, prvom predsjedniku Županijskog doma Sabora, drugom predsjedniku Vlade, ali i bivšem visokopozicioniranom pripadniku UDBA-e. Njegova kćer Zrnka za 24sata nije otkrila planira li se u obitelj Manolić kakva proslava, ali je komentirala kakvog je zdravstvenog stanja.

- Dobro je, dobrog je zdravlja - pojasnila je Zrnka. Brojni su, inače, bili zabrinuti za Manolićevo zdravlje još za vrijeme pandemije kada je dobio Covid-19, no on se uspješno oporavio unatoč upali pluća zbog koje je tri tjedna bio na kućnom liječenju. 

Inače, Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Radio je kao šegrt u cehu kožara u Bjelovaru. S 18 godina ušao je u SKOJ. Bio je potpredsjednik Udruženja radničkih sindikata (URS) u kožarskoj podružnici. Godine 1939. s 19 godina primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije. Prošao je nekoliko partijskih tečajeva, a 1940. izabran je za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskog komiteta Partije.

Još je 1941. završio u zatvoru zbog raspačavanja letaka KPJ, no ubrzo je pušten te je otišao u Zagreb gdje je agitirao za partizanski pokret. Godinama je djelovao unutar Komunističke partije, a 1948. postaje i načelnikom Sekreterijata unutrašnjih poslova gdje je bio zadužen za političke zatvorenike u Jugoslaviji. Manolić biva smijenjen sa svih dužnosti i umirovljen 1972. nakon sloma Hrvatskog proljeća, a njega politička karijera ponovno se aktivno uzdiže 1989. kada postaje jedan od osnivača HDZ-a. 

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednikom Županijskog doma Sabora postao je 1993., a godinu nakon zajedno sa Stjepanom Mesićem, koji je bio predsjednik Zastupničkog doma, te nekolicinom drugih zastupnika, pokušao je izvršiti parlamentarni prevrat. Kako nisu skupili dovoljan broj zastupničkih glasova da oduzmu parlamentarnu većinu Franji Tuđmanu, istupili su iz HDZ-a. Osnovali su Hrvatske nezavisne demokrate, čiji je predsjednik bio 1995. Potom je bio počasni predsjednik te stranke koja nije ostvarila značajnije rezultate. Od tada je u mirovini i ne bavi se aktivno politikom.

>> GALERIJA Život Josipa Manolića, jednog od najistaknutijih političara 

Zagreb: Josip Manoli? gostovao je u emisiji 24sata
1/23

Njegova prva supruga, Marija Eker Manolić, poginula je 2003. u požaru koji je uzrokovao opušak cigarete u vlastitom stanu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Druga supruga, 37 godina mlađa Mirjana Ribarić (64), preminula je 2020. godine od posljedica maligne bolesti. Josip Manolić ima tri kćeri Darku, Zrnku i Jasnu.

Komentara 49

Avatar rubinet
rubinet
20:50 21.03.2024.

Jožu za nositelja liste. Čije? Može SDP-ove. A može i HDZ-ove.

FD
franjo.durinic
20:13 21.03.2024.

Sad bude na SDP-ovoj listi sa Milanovićem

Avatar majkuvam
majkuvam
20:14 21.03.2024.

Ovaj je otporniji od korova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije