Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni zakon

Josipović zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti

ivo josipović
Anto Magzan/PIXSELL
27.12.2011.
u 18:00

U zahtjevu piše da Zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina

Hrvatski predsjednik, Ivo Josipović, uputio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti Zakona o ništetnosti s Ustavom, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

U zahtjevu piše da Zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina, da ih izlaže pravnoj nesigurnosti i da im uskraćuje mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe.

Isto tako, s obzirom na to da je riječ o organskom zakonu, predsjednik Republike Hrvatske smatra da Hrvatski sabor Zakon nije donio Ustavom propisanom većinom te da je, protivno Ustavu, dana ovlast ministru pravosuđa koji odlučuje hoće li se ili neće provesti neka od radnji iz nadležnosti redovnih sudova, te da je Zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama o odnosu međunarodnih ugovora i domaćih zakona.

Podsjetimo, predsjednik je najavio još u listopadu kako će tražiti od Ustavnog suda da sruši Zakon o ništetnosti.

Komentara 248

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
20:53 27.12.2011.

korisnik2 @ kakva je zaštita sad branitelja? Gotovina, Glavaš, Zašto Ivan Vekić ne smije napustiti teritorij Hrvatske?

OB
-obrisani-
19:37 27.12.2011.

Bravo Rambo!

DU
Deleted user
21:09 27.12.2011.

Pocelo je, e moj narode! Kraj ce biti balkanska asocijacija, crvenimo se od stida!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije