Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varivode

Josipović otkrio prvi spomenik srpskim civilima stradalima u ratu

varivode, spomenik (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/7
05.10.2010.
u 17:00

Milorad Pupovac podsjetio je da su mještani Varivoda ubijeni jer su vjerovali u pozive da ostanu u svojim kućama.

Novi spomenik i kamena kapelica s latiničnim i ćiriličnim natpisom "Nedužnim i mučki ubijenim mještanima Varivoda 28. 9. 1995." i imenima devet ubijenih osoba srpske nacionalnosti u dobi od 54 do 84 godine danas su otkriveni u Varivodama.

Otkrivanju spomenika, čije je postavljanje pokrenula Općina Kistanje i Srpsko narodno vijeće, nazočili su rodbina i mještani toga kraja te predsjednik RH dr. Ivo Josipović, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, ministar Fuchs, predstavnici Pravoslavne i Katoličke crkve, veleposlanstva Republike Srbije u RH i mnogi drugi.

Milorad Pupovac podsjetio je da su mještani Varivoda ubijeni jer su vjerovali u pozive da ostanu u svojim kućama, nakon što je glavna ratna operacija prošla i bila je završena te da još uvijek nisu kažnjeni počinitelji tih ubojstava. Predsjednik Josipović ustvrdio je da zločin ove vrste nema ni vjeru, ni nacionalnost, ni stranačku ni političku pripadnost te zaključio kako ovakvi zločini nikada više ne smiju biti ponovljeni.

- Odlučili smo podići ovaj spomenik zbog onih koji su zaboravljeni, onih čije je stradanje nepriznato. Mi se nadamo da će oni koji su počinili ovaj zločin biti kažnjeni, a da će oni koji su to tolerirali ili eskivirali, ako ništa drugo, pognuti glavu. Otvorena je mogućnost da svi zajedno, i pravoslavci i katolici, i Hrvati i Srbi, nakon ovoga prvog spomenika stradalim civilima srpske nacionalnosti u ratnom razdoblju od 1991. do 1995., krenemo prema tim mjestima i da nas ona više ne dijele nego da stvore zajednički osjećaj odgovornosti da se to više ne ponovi - kazao je Pupovac.

Komentara 538

OB
-obrisani-
20:32 05.10.2010.

---->legionar Jasno je da su Serbi \"Troublemaker nation\" ali za ubijanje civila nema opravdanjia 0-ta stopa tolerancije za one koji su ubijali arobljenike !!!! Nemože ze vlastit zločin opravdati tuđim zločinima

OB
-obrisani-
21:36 05.10.2010.

ma kakvi spomenici ubijenim Hrvatima vas spopali ,pa nema spomenika niti za Oluju nego se prosi od hrvatskog naroda sramota kakvo cigancenje je ova drzava spala od kako je dick obraz zajahao na Pantovcak.

MA
marko53
17:16 05.10.2010.

Ako budu kažnjeni oni koji su bombardirali Drezden, neka budu i ovi kažnjeni.Ideja od profesorzag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije