Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslaganje

Josipović će tražiti od Ustavnog suda da sruši Zakon o ništetnosti

\'03.10.2011., Zagreb -  Prof. dr. sc. Ivo Josipovic, predsjednik Republike Hrvatske. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
21.10.2011.
u 18:11

Vladimir Šeks je rekao kako Josipović nije u pravu kada kaže kako bi skidanje imuniteta Jovanoviću moglo unijeti priličan debalans u politički život, jer "time zagovara da SDP ima pravo širiti govor mržnje".

Predsjednik Ivo Josipović smatra da Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik taj zakon smatra iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske.

Zakon nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske

– Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje i nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu. Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji. Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske – ističe se u priopćenju.

>>HDZ skupio kvorum i izglasovao Zakon o ništetnosti pravnih akata

>>Z. Milanović: Ovo što se dogodilo u Saboru mali je ustavni udar!

>> Šemso Tanković: Pogriješio sam pri glasovanju. Žao mi je!

S obzirom na to da se zakonom ograničavaju temeljna prava građana, posebice pravo na obranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za prihvaćanje zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri glasovanju nije imao takvu većinu. Upitna je ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti. Isto tako, zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

>>Željko Jovanović: Na sud ću pozvati cijeli vrh HDZ-a

Josipović: Skidanje imuniteta Jovanoviću nije dobra odluka

Komentirajući skidanje imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću, predsjednik je rekao da to nije dobra odluka.
– Ne mogu se sjetiti da je ikada prije napravljen presedan, jer verbalne Jovanovićeve kvalifikacije, koje se nekome mogu ili ne moraju svidjeti, nisu zločin iz mržnje, kaže.

Šeks: Josipović nije u pravu

Vladimir Šeks je, gostujući u Dnevniku HRT-a, rekao kako Josipović nije u pravu kada kaže kako bi skidanje imuniteta Jovanoviću moglo unijeti priličan debalans u politički život, jer "time zagovara da SDP ima pravo širiti govor mržnje".

- Niti je to pucanj u demokraciju, ni mali državni udar, niti je prekršen Ustav, rekao je Šeks. Dodao je kako su podnijeli tužbu protiv Jovanovića zbog govora izvan sabornice i više puta naglasio kako ga HDZ proziva zbog toga.

Komentara 831

MI
misho32
22:17 23.10.2011.

Ova intervencija Josipovića je skandalozna a tako se olako prelazi preko nje. Mi u Hrvatskoj nakon Tuđmana imamo kontinuitet izdajnika na najvišim položajima u vlasti , od Mesića , Račana , Sanadera i evo sada i ovog Josipovića, pa smo oguglali i uopće ne reagiramo na kontinuitet takvih izdajničkih poteza . Kakva je to država u kojoj vlada i predsjednik države imaju tako suprotne stavove u svim važnim pitanjima. A ova reakcija Josipovića pokazuje da je te optužnice iz Srbije on dogovorio sa svojim prijateljima iz Srbije. I skandalozno je da on kao pravnik podržava jurizdikciju Srbije nad hrvatskim građanima i za događaje na području Hrvatske. Da Hrvatska država nema takveog izdajnika ko Josipović za predsjednika, nebi se Srbi usudili poslati takve provokacije i ne bi se poklanjalo toliki značaj takvim provokacijama.

OB
-obrisani-
22:23 21.10.2011.

sta ce nam JUGICI pamet solit,ahahhahhhaah

IT
i_tata_bi_sine
23:18 21.10.2011.

flok Znači tebi je normalno da netko tvrdi da je veći Hrvat od npr. mene a piše komšija,učestvovati,milion i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije