Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Josip Krmpotić osuđen na tri godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima

josip krmpotić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
13.10.2016.
u 13:32

Krmpotić je istom presudom nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima

Josip Krmpotić, zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, dok je istom presudom zbog ratnog zločina nad civilima nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Prema optužnici zločine za koje se teretio dogodili su se tijekom akcije Džep 93. Krmpotića prva točka optužnice teretila je da je znao, a nije spriječio ubojstvo četvorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi čiji identitet nije utvrđen. Drugom točkom optužnice teretio se za palež kuća nakon legitimne akcije hrvatske vojske i policije kojom je oslobođen dio okupiranih teritorija.

Nije bilo dovoljno dokaza za prvu točku

Za prvu točku optužnice sud je smatrao da nije bilo dovoljno dokaza koji bi nedvojbeno utvrdili Krmpotićevu krivnju pa je sud na njega primijenio pravilo in dubio pro reo. 

Što se tiče druge točke optužnice, sud je smatrao da je Krmpotić samoinicijativno donio odluku o rušenju kuća iako takva odluka prema stavu suda nije bila vojno opravdana jer je nakon povlačenja hrvatske vojske na oslobođeni dio teritorija došao UNPROFOR i nije bilo nikakvih naznaka da će se vratiti pobunjeni Srbi.

Na presudu su žalbu najavili i obrana i Tužiteljstvo. Tužiteljstvo će se žaliti na oslobađajući dio presude. 

> > Akcija Medački džep: Krmpotiću suđenje počinje u lipnju

Komentara 15

DU
Deleted user
14:06 13.10.2016.

Tko je ono bio gradonačelnik "oslobođenog" Vukovara u studenom 1991?

AL
alphazulu99
13:58 13.10.2016.

Zanimljivo kad su u pitanju Hrvati postoji zapovjedna odgovornost, ali kad su u pitanju cetnicki zlocini tada toga nema. Danas postoji veliki broj cetnika koji su zapovjedali u mjestima u kojima je pocinjen zlocin. Na primjer Borovo selo. Nitko ih ne pita za te zlocine.

U1
ursus_1212
14:10 13.10.2016.

Privedite Stanimirovića!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije