Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nećak Željka Keruma

Josip Kerum ipak ne ide u zatvor zbog držanja arsenala oružja, dobio uvjetnu kaznu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
07.06.2020.
u 22:38

Priznao držanje oružja i kazao da mu je to hobi koji je naslijedio od pokojnog djeda partizana

Josip Kerum, nećak Željka Keruma, ipak neće ići u zatvor zbog držanja velike količine oružja i streljiva nakon što je sud u Bjelovaru prihvatio njegovu žalbu. Prošle je godine na sudu u Splitu osuđen na godinu dana zatvora, no sada je presuda preinačena u uvjetnu osudu s rokom kušnje od tri godine. 

Sud u Bjelovaru donio je takvu odluku zbog toga što nije nastupila nikakva šteta za društvenu zajednicu i jer dio njegove obrane bio da se bavio skupljanjem oružja samo kao kolekcionar, piše Dalmatinski Portal

U apartmanu na Čiovu pronađen mu je pravi arsenal oružja koji je uključivao 11 strojnica, puškomitraljeza i automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, 10 pištolja, dva revolvera, zračni i plinski pištolj, bajunet, 71 spremnik, tri prigušivača, sedam doboša, 34 uloška za streljivo, 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva, topnički projektil te dvije improvizirane eksplozivne naprave s mobitelima Samsung kao upaljačima. Među oružjem su i klasici poput strojnica Thompson M1 A1, Špagin PPSh-41, Heckler & Koch MP5 SD te pištolja Walther PPK.

Josip Kerum je na suđenju priznao držanje oružja. Kazao je da mu je to hobi koji je naslijedio od pokojnog djeda partizana. Oružje Kerum ne vidi kao nešto što služi za nanošenje zla, već isključivo u kolekcionarskom smislu. Rekao je da je većina oružja iz 2. Svjetskog rata i da uopće nije upotrebljivo. Tvrdi da nikada ni iz jednog oružja nije ispalio ni metak. Pokajao i obećao da takvo što više neće ponoviti. Rekao je i kako je svjestan da se za ovakve stvari može završiti u zatvoru i da se nada da to ipak neće biti slučaj. 

Kerumovu obranu kako većina arsenala potječe iz 2. Svjetskog rata demantirao je balistički i mehanoskopski nalaz Centra Ivan Vučetić. Utvrđeno je da je većina oružja ispravna, osim tri primjerka. Svjedok iz MUP-a istaknuo je kako je najopasnije oružje strojnica kalibra 9 milimetara, ekvivalent Uziju ili Škorpionu. Vrlo je ubojito, pogotovo ako se koristi uz prigušivač, naveo je. 

Kao otegotne okolnosti Josipu Kerumu uzete su dosadašnja osuđivanost, kako zbog pet prekršaja Zakona o oružju, tako i zbog presude od godinu dana zatvora za 15 kilograma marihuane te okolnost da se radi o arsenalu oružja s nekoliko vrlo opasnih primjeraka uključujući i mobitele detonatore eksploziva.

Komentara 7

AD
adminidiotbroj1
23:15 07.06.2020.

A kaze covik ne osjecam se krivim.moras mu virovat.

Avatar drug Joža
drug Joža
23:22 07.06.2020.

Nadam se da su mu se službene osobe ispričale na uznemiravanju i besplatno ga odbacile doma skupa sa kolekcionarskim oružjem i dale mu malo municije kao kompenzaciju za uznemiravanje.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:33 07.06.2020.

i pokojni bin laden je imao manji arsenal pa ga "upucalo" što bi rekao strikan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije