Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Glaurdić:

'Cameron će biti stroži prema strancima i EU jer sada treba podršku desnice u stranci'

13.07.2009., Zagreb - Josip Glaurdic, hrvatski istrazivac na Sveucilistu Cambridge s doktoratom americkog Yalea. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
09.05.2015.
u 22:50

Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU gotovo je siguran

Je li Velika Britanija, nakon izbora, na korak do izlaska iz Europske unije? Ima li šanse da nova vlada promijeni odnos prema imigrantima iz Europe? O tim temama i o političkoj slici Britanije razgovarali smo s profesorom Josipom Glaurdićem, Splićaninom s odsjeka za politiku i međunarodne studije prestižnog sveučilišta Cambridge.

Kako komentirate rezultate? Što je prevagnulo u korist konzervativaca?

Glasači u Engleskoj željeli su stabilnost. Britancima nije dobro sjela koalicijska vlast i trgovina te napetosti koje ju prate. Paradoksalno je, međutim, da su na ovaj način zapravo izabrali vrlo nestabilnu vlast. Bude li Cameron ovisan o antieuropskim "backbencherima", onima iz stražnjih klupa (parlamentarni zastupnici bez ministarskih dužnosti koji sjede u stražnjim redovima i, za razliku od kolega s dužnostima, imaju veliku slobodu u iznošenju mišljenja koje ne mora pratiti stranačku liniju, op. a.) u svojoj stranci, vlada bi se vrlo lako mogla raspasti. A neće biti dovoljno Liberalnih demokrata da mu čuvaju leđa.

Je li iznenađenje premoćna pobjeda Škotske nacionalne stranke (SNP) u Škotskoj, pogotovo nakon nedavne propasti referenduma o neovisnosti?

Riječ je o vrsti ponovljenog referenduma o neovisnosti. Pobjeda SNP-a, međutim, ne znači da bi u ovom trenutku nezavisnost dobila više od 50 posto. No, većinski izborni sustav iznimno im je koristio. Laburisti su, s druge strane, platili velik ceh zato što su se na referendumu svrstali protiv neovisnosti. Prijeti im dugotrajan period potpune nerelevantnosti u Škotskoj, a time vjerojatno i nemogućnosti da dobiju izbore u cijeloj Britaniji.

Hoće li se promijeniti britanski stav prema Europskoj uniji? Britanci već duže vrijeme zagovaraju reformu Unije, a kada im je inicijativa odbijena, Cameron je najavio referendum o izlasku iz Unije. Je li to bilo samo pokazivanje mišića, pa i u predizborne svrhe? Hoće li se referendum održati i koji je mogući rezultat?

Referendum je gotovo siguran. Unutar Konzervativne stranke dovoljno je zastupnika koji apsolutno inzistiraju na referendumu, a bez njih Cameron neće moći vladati. Sudeći prema anketama, u ovom trenutku većina Britanaca jest za ostanak u Europskoj uniji. No ta je većina vrlo mala i pitanje je što će se sve još dogoditi do referenduma. Uz dobru kampanju i moguće produbljenje krize unutar EU idućih mjeseci, lako je moguće da kampanja protiv EU pobijedi na referendumu.

Goruće pitanje posljednjih godina su emigranti, hajka na rumunjske i bugarske useljenike te najave da se strancima mora ograničiti pristup tržištu rada, zbog čega su dobili packe i od Bruxellesa. Kakav će biti odnos prema imigrantima nove vlade?

Dovoljno je reći da će Cameron, baš zbog toga što će morati držati cijelu stranku na okupu, morati krenuti i s EU referendumom i sa strožom politikom prema imigraciji. Prije je mogao zaprijetiti desnom krilu svoje stranke saveznicima u Liberalnim demokratima. Više te opcije nema.

>> Trijumf Davida Camerona: Konzervativci će sami vladati Velikom Britanijom

>> 5 dobrih razloga zašto su britanski izbori bitni svima u svijetu

Komentara 1

CA
Calimera
21:01 10.05.2015.

Kad delas 14-15 sati na dan, pa skoro i cijeli vikend, dosta Ti je podrzavati i financirati Skotsku i Wales (ne placaju za zdravstvo i visoko skolstvo), a gdi jos i za cijelu Evropu (cast iznimkama)! Drukciji su i time se ponose. Ionako je relacija EU-UK stvarno bila i je formalna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije