Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kanadski ministar VP

John Baird: Jasno je, u Ukrajini se dogodila invazija

John Baird
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
31.08.2014.
u 11:45

Ruski predsjednik Putin ne zavrjeđuje ni da mu se ostavi tračak mogućnosti da možda nije odgovoran. Ni po kojem pitanju, nikada. Kad su Rusi okupirali Krim, rekli su da nisu. Onda su rekli da nisu, ali i da jesu, imali bi pravo na to. Naposljetku su priznali da jesu

Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird koji je ovog tjedna boravio u Hrvatskoj ima duhovitu stranu.

U tamošnjem je parlamentu morao odgovoriti na vjerojatno najnevjerojatnije zastupničko pitanje: ima li

Kanada s drugim državama razrađen sustav obrane protiv invazije zombija?  Zastupnik je aludirao na vojnu vježbu u kojoj je scenarij predviđao upravo to – napad zombija.

“Nametnut ćemo im porez na ugljikov monoksid”, parirao je Baird. No kad je riječ o kriznim žarištima, Ukrajini i Rusiji te Bliskom istoku, nema mjesta humoru. Baird je vjerojatno najoštriji i najotvoreniji kritičar ruske politike i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Razgovarali smo u petak, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Porošenko poručio da je počela ruska invazija na Ukrajinu

Što se dogodilo u Ukrajini?

Ruska invazija, bez ikakve sumnje. Potpuno je jasno da je donesena politička odluka da se vojna sila upotrijebi za invaziju na Ukrajinu.

Pitam zato što zapadni lideri, a i NATO govore o “prisustvu vojnih snaga” ili “upadu”. Jedini koristite riječ invazija.

Zato što se upravo to dogodilo. Jutros (u petak, nap. a.) svjedočili smo zaista smiješnoj predstavi iz Moskve, kad su rekli: “Ovo su samo dobrovoljci”. Apsurdno. Trebamo stvari nazvati pravim imenom i reći što se događa.

Čak i američki predsjednik Obama oklijeva i ne koristi riječ invazija.

Ja ne oklijevam.

Kakav bi trebao biti odgovor Zapada na najnoviji potez Rusije?

Ovo je još jedan korak u dugom nizu djelovanja koje Rusija poduzima u Ukrajini. No kao prvo, ruski predsjednik Putin ne zavređuje ni da mu se ostavi tračak mogućnosti da možda nije odgovoran. Ni po kojem pitanju, nikada. Kad su Rusi okupirali Krim, rekli su da nisu. Onda su rekli da nisu, ali i da jesu, imali bi na to pravo. Naposljetku su priznali da jesu.

Ruska Federacija naoružava i aktivno podržava pobunjenike. Dosad smo svjedočili trima velikim koracima: pripajanju Krima, rušenju malezijskog zrakoplova i invaziji. Činjenica da se invazija događa samo tjedan dana prije nego će se u Walesu okupiti lideri NATO-a predstavlja veliku provokaciju. Smatram da svi mi, i šefovi država, i ministri vanjskih poslova i ministri obrane, trebamo dobro razmisliti o svojim stajalištima i pozicijama do summita NATO-a.

Malo je vjerojatno da će Unija nametnuti sveobuhvatne mjere ograničavanja kakve su, primjerice, nametnute Iranu.

Sankcije jačaju, korak po korak. Samo ako djelujemo zajedno, EU, Kanada, SAD i druge države, sankcije će dobiti na težini. No moramo biti realni. Ljudi danas žele trenutačnu zadovoljštinu. Uspjeh nismo odmah ostvarili u Južnoafričkoj Republici, ali su sankcije, a Kanada ih je vrlo glasno zagovarala, ispunile cilj. Slično je bilo u Burmi. I Kanada je, drago mi je reći, bila prva država koja je eliminirala sankcije kad je tamošnja vlast krenula u drugom smjeru. Uspjeh ni u ovom slučaju neće doći brzo, ali moramo biti odlučni i pokazati da nećemo pustiti stvari da se odvijaju kao da se ništa ne događa.

Teško je pomiriti interese 28 zemalja. Neke države, Mađarska, na primjer, imaju primjedbe na sankcije Rusiji.

Ali je 28 država i velika prednost. Kad EU nešto odluči, to znači da 28 zemalja, što je ogromna ekonomija i ogromno tržište, djeluje zajedno. Potpuno podržavam EU. No hoće li na kraju svaka država dobiti baš ono što želi? Vjerojatno neće, ali, ponavljam, imate 28 država koje zajedno djeluju. To je više nego što bi Kanada ikada mogla postići sama.

Dolazi zima, a Europa se dobrano oslanja na ruske energente. Najnoviji podaci pokazuju da je ekonomija u vodećim državama EU usporila. Kako u tom kontekstu zagovarati jače sankcije?

Zabrinutost zbog energetike opravdana je i valjana. No EU je veliki konzument ruske nafte i ruskog plina. Ruska bi se ekonomija u trenu srušila ako odjednom izgubi europsko tržište. Da, Rusija je snažna, ali snažan je i EU.

Što očekujete od summita NATO-a?
Vidjet ćemo. Toliko se toga promijenilo u posljednjih 36 sati.

Je li izgledna vojna akcija u Ukrajini?

Sve će države dobro razmotriti što se dogodilo, ali mislim da nitko ne razmatra vojni odgovor, no tu je slanje paketa pomoći u okviru akcije NATO-a i Kanada igra aktivnu ulogu u tome.

Pretpostavljam da govorite o borbenim zrakoplovima koji su stigli u Litvu. No Kanada s Rusijom ima i drugi problem – sporenja uzduž granice na Arktiku.

Situaciju na Arktiku želimo smiriti, ne želimo da eskalira.

Nova je neuralgična točka ISIL.

Zgroženi smo do krajnjih granica brutalnošću ISIL-a, IL-a ili kako se već nazivaju ovih dana. Kanada procjenjuje svoje akcije iz dana u dan. Podržavamo kurdsku regionalnu vladu.

Sir Malcolm Rifkind, predsjednik britanskog parlamentarnog sigurnosnog vijeća, ustvrdio je da zapadni saveznici moraju biti spremni stati na stranu sirijskog predsjednika Assada i sirijske vojske. Je li Assad prihvatljiv partner?

Ne, nitko tko koristi kemijsko oružje na svojim ljudima ili podržava teroriste, kao što je slučaj u Iranu, ne može biti partner.

Hrvatska je donirala oružje SAD-u koje će, navode neki, ići Kurdima.

Bravo.

Postoje li procjene koliko naoružavanje Kurda izaziva sigurnosnu prijetnju u ostatku svijeta od osvetničkih terorističkih napada?

Opasnost za civilizirani svijet postoji ovako ili onako. Pitamo se što će se dogoditi kad se dragovoljci iz zapadnih zemalja vrate kući.

Koliko se Kanađana bori na strani ekstremista?

Deseci.

Kako vidite ulogu Hrvatske kad je riječ o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku?

Hrvatska radi svoj dio. Povukla je veliki teret u Afganistanu i to cijenimo.

Kanada je jedna od država u koju Hrvati emigriraju. Prije nekog vremena upravo su hrvatski radnici bili prozvani zbog “zauzimanja mjesta kanadskim radnicima”.

Nije imalo veze s Hrvatskom, već s našim programom za privremeno zapošljavanje. Lani je 75 Hrvata emigriralo u Kanadu, ali se isto tako neki Kanađani hrvatskog podrijetla vraćaju u Hrvatsku. A mi u Kanadi imamo kapaciteta iskoristiti sav potencijal koji nudi velika i vrijedna hrvatska dijaspora.

Hrvatski MVP pogrešno je izvijestio da je Kanada Hrvatima ukinula vize tek sad. Vi ste također imali “krivi tweet”.

Da, ali nisam bio ja kriv. Članovi mog kabineta 2009. objavili su poruku “Thatcher je umrla”. Svi su shvatili da je riječ o bivšoj britanskoj premijerki. A Thatcher je bila moja mačka. Ah, jadna Thatcher.

I, najzad, je li lakše obraniti se od invazije zombija ili riješiti Putina, Bliski istok...?

Ah, obraniti se od zombija. Definitivno od zombija (smijeh).

>>Putin: Ne igrajte se s nama, mi smo nuklearna sila

>>'Bit ću sretna dok vam budem odrubljivala glave jer ste nevjernici i bogohulnici'

Komentara 92

MN
mnemnosine
11:54 31.08.2014.

Pa sta cekas sta ne napadnes Rusiju, ako imas m... ? Sta tako nisi govorio kad su Amerikanci vrsili invaziju po tudjim zemljama, gdje si onda bio? Hajde vracaj se svojoj kuci, dosta je bilo huskanja po Balkanu. Mislite nas zaloziti kao topovsko meso na Ruse? Da vam mi idemo podmetnuti ledja u Ukrajinu?, izvoli oblaci cizme i put pod noge, oslobadjaj sam fasiste u Ukrajini, imamo mi pametnijega posla.

MN
mnemnosine
12:11 31.08.2014.

Putin treba uci u Ukrajinu, isamarati te naciste sto su uzjasili na narod, osloboditi svoj narod od naci gangstera, zatvoriti plin Europi, udriti sankcije na citavu automobilsku industriju, i sav krupni kapital sto se koristi Rusijom, staviti na koljena Europu, e pa neka onda vicu da je agresor. Jos bi dobio aplauz od naroda po Europi, jer njih nitko ne moze smisliti, politikante po EU i Amerikance.

RA
ranko75
12:05 31.08.2014.

Kanada je protiv Rusije iz mnogih razloga. Prvo, kao susjed SAD i clanica NATO, drugo kao suparnik Rusije u arktici. Rusija znajuci da tamo moze biti vruce bez obzira na niske temperature, na arktici vec gradi vojne baze. Kanada tu vec pise da je na arktici spremna i da ratuje. Kako im je trn u oku Putin, vidjeli su da im je bilo lijepo dok je bio pijani Jelcin, pa im se usladilo, a ovaj Covjek zavrnuo slavinu, i ruska bogastva ima da rade prije svega na Rusiju, a to zapadu ne odgovara. Mozete da pravite vojne baze po cijeloj izdajnickoj istocnoj Evropi, nista vam to nece pomoci. Ne treba da vam napominjem da tu bacenu lovu mozete dati gladnima afrike, ali vi ste i ubili Gadafija jer je poceo projekt sa navodnjavanjem da Afrika vise ne bude gladna, ali vama treba da bude gladna, pa ste ga zato ubili. Mozete samo da mrzite Putina, ali je on posteniji od svih vas skupa, vi to dobro znate i zato ga i mrzite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije