Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće

Alarmantni podaci! Ovo jesensko voće ima najviše pesticida. Objavljena lista najzagađenijeg

Zagreb: Reportaža sa Zelene tržnice
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
29.09.2022.
u 13:24

Uviđajući probleme, EU je 2009. usvojila dva važna zakona. Prvi se odnosi na postupno ukidanje najotrovnije kategorije pesticida tamo gdje su dostupne nekemijske alternative, a drugi na poticanje svih poljoprivrednika na usvajanje održivih praksi.

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci istraživanja 'Pesticide Paradise' koje je provela Pesticide Action Network (PAN) Europe. "Stopa neuspjeha EU zakona je 100 posto kada govorimo o zabrani najštetnijih pesticida – dužnosnici slijede pravila koja je stvorila industrija" upozoravaju istraživači.

Visok postotak voća – europske kruške (49 posto), stolno grožđe (44 posto), jabuke (34 posto), šljive (29 posto) i maline (25 posto) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju najnoviji podaci. Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama, pišu Zemljane Staze, Hrvatska članica organizacije PAN Europe.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih, pa je tako gotovo tri četvrtine (71 posto) nizozemskih jabuka bilo kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54 posto) i Portugala (50 posto). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71, 70, odnosno 68 posto), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61 posto), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56 odnosno 47 posto).

Problem se pogoršava

Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44 137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110, 107, odnosno 81 posto. U 2020., trećina (33 posto) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 'samo' 20 posto uzoraka.

Ovo je izvješće objavljeno 60 godina nakon knjige Silent Spring (Tiho proljeće) koja je prva upozorila na opasnosti od pesticida i pomogla potaknuti moderni ekološki pokret. Glavno upozorenje u knjizi bilo je o stvaranju ovisnosti o pesticidima, ističući kako poljoprivrednici sve više koriste kemikalije jer su nametnici sve otporniji na njih. Od objavljivanja knjige, 27. rujna 1962., upotreba pesticida je porasla, izumiranje vrsta ubrzano je 1000 puta, a procjenjuje se da bolesti povezane s pretjeranom upotrebom pesticida samo Europu godišnje koštaju 32 milijarde eura.

Europske smjernice napisane u partnerstvu s kemijskim divovima

Uviđajući probleme, EU je 2009. usvojila dva važna zakona. Prvi se odnosi na postupno ukidanje najotrovnije kategorije pesticida tamo gdje su dostupne nekemijske alternative, a drugi na poticanje svih poljoprivrednika na usvajanje održivih praksi. Današnje izvješće organizacije PAN Europe otkriva da postupno ukidanje pesticida nije uspjelo jer su vlade slijedile smjernice napisane u bliskom partnerstvu s kemijskim divovima BASF, DuPont (sada Corteva) i Syngenta.

Dokument nije bio popraćen u glavnim medijima, unatoč svom utjecaju. Neuobičajeno, te kršeći vrijednosti regulatorne neovisnosti EU-a, EU je usvojila smjernice i kopirala ih u nacionalne smjernice. Oni su odgovorni za odbacivanje ne-kemijskih tehnika i odobravanje najotrovnijih pesticida. Smjernice postižu suprotno od onoga što je zakon namjeravao, zapravo promovirajući pesticide koje prodaju tvrtke koje su ih pomogle napisati.

“Europska komisija znala je za neuspjeh postupnog ukidanja najmanje od 2018. godine, ali nije poduzela značajne mjere. Smjernice bi se trebale zamijeniti onima koje priznaju učinkovitost nekemijskih alternativa pesticidima. Novi cilj EU-a o smanjenju pesticida je inače osuđen na propast, kaže Natalija Svrtan iz udruge Zemljane staze.

Voditeljica kampanje Salomé Roynel iz PAN Europe, rekla je: „Voće postaje sve više kontaminirano jer industrija piše pravila, a službenici ignoriraju nekemijska rješenja. Jedni drugima čuvaju leđa, dok okoliš i naše zdravlje trpe. Rachel Carson je prije 60 godina upozoravala na ovu toksičnu vezu i danas bi čupala kosu da je živa.”

Prema službenoj anketi, više od trećine Europljana zabrinuto je zbog kontaminacije hrane pesticidima, a to pitanje predstavlja najveću zabrinutost u šest europskih zemalja. Godine 2017. podnesena je druga najpopularnija EU certificirana peticija kojom se poziva na potpunu zabranu pesticida. Kampanja Toxic 12 poziva donositelje odluka da hitno eliminiraju najgore pesticide.

VIDEO: Kakva nepromišljena ideja! Grupa prijatelja odlučila se za vrijeme strašnog uragana okupati na plaži Fort Myers u Floridi!

 

Komentara 4

VI
vidum
18:31 29.09.2022.

Danas sam obrao moja dva stabla jabuke Fuji. U početku su bila puna, a dozrela su i ostala na stablima ukupno 3 kila. Nije problem u suši, jer imam neograničene količine vode i navodnjavane su svaki četvrti dan. Prskane samoo jednom protiv ušiju kad su tek ozelenjele. Uglavnom su ih pojeli stršljenovi.Ta tri kila ne bih dao za pun kamion onih koje proizvode na sve spremni profesionalci.

PR
prajdali100
16:41 29.09.2022.

Netrebate mi vjerovati,nikada nisam kupio uvozno voće ili povrće.Nikada.

OB
obican
16:04 29.09.2022.

Jel to jopet neki novi po politickoj liniji zaposlen ispunjava kvotu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije