Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokretni most

Jedrilice stružu po dnu jer zapinje papirologija

'          '
'Photoshop'
14.05.2010.
u 10:11

Neka u Plovputu ovo ljeto objasne brodolomcima da se oni zapravo nisu nasukali, kaže Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

Uskoro bi mještani Tisnog i turisti opet s rive mogli gledati kako osupnuti nautičari u jedrilicama ljutito viču nakon što kobilicom svojih plovila zapnu o morsko dno ispod pokretnog mosta. Čini se da će svojevrsna tišnjanska atrakcija, most koji se ljeti podiže dvaput na dan kako bi propustio brodove i skratio im dugu plovidbu oko čitavog otoka Murtera, opet za neke biti mjesto gorkih iskustava i loših sjećanja.

Naime, ispod 10-metarskog hidrauličnog mosta zbog taloženja mulja na dnu prolaz nije siguran za jedrilice i brodove većega gaza. Premda je u nautičkim kartama navedena dubina od 2,1 metra, zbog taloženja mulja taj podatak nije točan, upozoravaju mještani, pa se svako ljeto tu nasuču i jedrilice s gazom od 1,9 metara, pa čak i manjim.

– Iako po zakonu nismo dužni održavati plovne puteve, Općina Tisno krenula je o svom trošku čistiti kanal od mulja. Spremili smo novac i doveli specijalni bager, ishodili suglasnosti od Elektre, Vodovoda, HT-a i Hrvatskih cesta, a Lučka uprava i kapetanija uputili su nas da suglasnost tražimo i od Plovputa, no tu je zapelo. Oni tvrde da je tu dubina 2,1 metar i ne žele nam dati suglasnost! Kada se ovo ljeto budu nasukavale jedrilice, neka Plovput brodolomcima objasni da kobilica njihove jedrilice ne struže po dno te da trebaju vjerovati nautičkim kartama – kaže tišnjanski načelnik Ivan Klarin.

No, osim što se oštećuju brodovi, uništavaju se i brojne instalacije postavljene pod morem na tome mjestu.

– Crvenim se kada turistima moram objašnjavati da naše nautičke karte nisu točne i da se ne može proći. Nažalost, stiže još jedna sezona nasukavanja – žali se skiper Jakov Ćuzela Papata, koji godinama neuspješno upozorava mjerodavna ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije