Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspon i pad Osmanskog Carstva

Jedno od najvećih i najdugovječnijih carstava u povijesti: Utemeljeno je krajem 13. stoljeća i uspjelo je potrajati oko šest stoljeća

01.12.2022.
u 22:12

Intrige Sulejmanove žene Hurem potkopale su snagu moćne države

Komentara 3

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:16 02.12.2022.

Najveća snaga u Turskoj tog vremena bila je u naprednom državnom i pravnom sustavu i velikim slobodama prema društvenim skupinama koje nisu bile turskog porijekla. Tako je upravo u Tursku tog vremena doselila snažna židovska zajednica a kasnije i maurska protjerana iz Španjolske za vrijeme kraljice Izabele Katoličke. Turska je sposobne Židove primila uz osobno plaćanje državnog poreza koji nije bio velik. Turci su zbog poreza imali i uređene popise stanovništva i pregled ekonomskih i trgovačkih izvora svog carstva. Pored toga poražene velikaše primali su u svoje redove pa su im oni kao vazali služili i sa svojom vojskom (Srbija) a bili su otvoreni i prema sposobnim pojedincima koji su napredovali sve do funkcije velikih vezira što je nekako u rangu predsjednika vlade. Taj donekle pravedan sustav je omogućio i razvoj privrede i trgovine gdje su čak trgovali i s državama s kojima su ratovali (Mletačka republika). I s Hrvatima su imali zanimljive odnose, od ratovanja pa do posebnih prava Dubrovačke republike po cijelom prostoru tadašnje turske države. Temelji tadašnje Turske bili su u vodećoj ulozi Turaka ali i u nekom obliku multikulturalnosti. Upravo to je bio uzrok što su veliki broj vlastele u područjima koje su osvojili uspješno pridobili na svoju stranu. A odnosi samog sultana sa svojim ženama više su za neku televizijsku seriju u nekoliko sezona nego za analizu uspjeha turske ekspanzije od Magreba do Irana, od Mađarske, Poljske i Ukrajine do Etiopije i Jemena.

Avatar istovari
istovari
07:55 02.12.2022.

Najvažnija stavština turskog osvajanja: zdrava orijentalna kuhinja, s puno povrća i egzotičnih začina... o kavi, baklavi i štrudlama koje su legitimna turska djeca da i ne govorimo

PP
Pisem_pisi
22:37 01.12.2022.

Turci opet jacaju mogli bi opet imat veliko carstvo.Erdogan je jedan od najveci predsjednika na svjetu..Zasluzan za jacanje zemlje.Inace turci su veliki trgovci .Samo daleko im kuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?