Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2013. u 08:38

Čak i ako Sabor ne napravi taj mali korak za LGBT zajednicu, a sve veći za vladajuće, kad se raspiše referendum Ustavni sud mora nadzirati njegovu ustavnost i zakonitost

Ustavni zakon o Ustavnom sudu u poglavlju o nadzoru državnog referenduma propisuje: "Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava RH za njegovo raspisivanje".

Predsjednik Sabora i predsjednik države kažu kako bi bilo dobro da Ustavni sud ocjeni ustavnost referendumskog pitanja. Ali, Ustavni sud ne može sam to učiniti jer je prije raspisivanja referenduma inicijativa dana isključivo Saboru. Zato su pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, nakon nekih ministara, jučer samo konstatirale da je referendumsko pitanjeprotuustavno. I na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav rečeno je da postoje ozbiljne sumnje u ustavnost pitanja ali je zaključeno da "u ovoj fazi postupka nema smisla niti ikakvog pravnog učinka da
Hrvatski sabor zatraži od Ustavnog suda RH da utvrdi da li je referendumsko pitanje postavljeno u skladu s Ustavom".

Čak i ako Sabor ne napravi taj mali korak za LGBT zajednicu, a sve veći za vladajuće, kad se raspiše referendum Ustavni sud mora nadzirati njegovu ustavnost i zakonitost.

>> Referendum nemoguć za ljudska prava, ali o braku će ga ipak biti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije