Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Riganje vatre'

Je li slanje Vulina bio previd ili Vučićeva politička poruka?

Aleksandar Vulin
Foto: screenshot Reuters/Pixsell
24.06.2015.
u 23:00

Neprimjereno - 
U SNV-u priznaju da Vulinov govor ne pridonosi boljim odnosima

Skandalozne izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina na komemoraciji u Jadovnu ponovno su pokrenule rasprave o stvarnoj želji srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da gradi dobre i prijateljske odnose s Hrvatskom.

Tim više što nije prvi put da taj, blago rečeno, incidentni ministar riga vatru prema hrvatskoj državi. Vulin je svojedobno proglasio generala Antu Gotovinu i ministra branitelja Predraga Matića ustašama, a u Jadovnu je blaženog Alojzija Stepinca nazvao ustaškim vikarom. Nije toliko problem u Vulinovoj izjavi, nego u činjenici što ga je u Hrvatsku poslao nitko drugi doli srbijanski premijer.

Vučić je trebao malo više paziti koga šalje u Hrvatsku

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav SDP-ovac Peđa Grbin ističe da je Vučić trebao malo više paziti koga šalje u Hrvatsku te da se nada da je slanje Vulina previd, a ne politička poruka. Slično razmišlja i jedan bivši diplomat koji nikako ne može razumjeti zašto je srbijanska vlada poslala “tako incidentnog tipa”. On ide i korak dalje i smatra da Srbiji treba jasno reći da je dobila žuti karton te da Hrvatska nikako ne bi smjela tolerirati takve provokacije. Ali s time nikako ne prestaje lista odgovornih.

Srpsko narodno vijeće (SNV) moglo je diskretno odbiti gostovanje ministra Vulina, a njegov predsjednik Milorad Pupovac mogao se ograditi na licu mjesta. Umjesto jasne osude, Pupovac je u prvim izjavama pokušao skinuti svu odgovornost sa sebe kao jednog od organizatora. Čak i nakon “prospavane noći” u SNV-u i dalje smatraju da nisu učinili nijedan propust. Na pitanje zašto se SNV nije ogradio od Vulina, dobili smo pisani odgovor od zamjenika predsjednika SNV-a Saše Miloševića. U njemu se ističe da bismo jasno vidjeli razliku između govora dr. Pupovca i govora ministra Vulina da smo imali priliku ili da smo smatrali za potrebno posvetiti pažnju svemu onome što je prilikom komemoracije rečeno. Ipak, u SNV-u priznaju da govor ministra Vulina nije bio primjeren.

Nije u skladu s pravilima

“Predstavnici države govore jezikom primjerenim svojoj ulozi i vode računa o mjestu, vremenu i riječima. Nažalost, govor ministra Vulina nije izrečen u skladu s tim pravilima ni s odgovornošću koja iz njih proizlazi”, ističu u SNV-u. Na pitanje zašto nisu odbili “ponuđenog” ministra iz Srbije, Milošević je odgovorio da ministar Vulin nije došao kao predstavnik Srbije.

“Nije na nama da niti jednoj vladi, pa ni vladi Srbije, određujemo tko će biti njezin predstavnik. Nažalost, govor ministra Vulina nije bio takav da doprinosi unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije”, ističu u SNV-u.

>>'Nije nas iznenadio Vulin, nego nemar naših vlasti prema Stepincu'

>>Pupovac o Vulinovoj izjavi: 'Nisam zadužen za crne kronike srpsko-hrvatskih odnosa'

Komentara 133

Avatar di1973
di1973
23:17 24.06.2015.

netreba srbiji otvoriti vrata europe niti jedna naša vlada nikada , imaju svoju majku rusiju ,sestre tursku,crnu goru,makedoniju,a kosovo u eu pod hitno pa neka se pupovac i vulin izgrizu ko gladni psi.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
23:10 24.06.2015.

A cuj, sto ste ocekivali. SNV, RS, srbija, svi su isti. Glavno da kritiziraju

DU
Deleted user
23:47 24.06.2015.

pitanje za administratora, zar provokacije nisu zabranjenje, govor mrznje na portalu bi trebao biti zabranjen Nickovi na cirilici sa naglaskom na vukovar i '91 godinu ???? Dokad cete to dozvoljavati, vjerujem da bi u izraelu policija pokucala na vrata onomm tko se prijavi na izraelski portal sa nickom na njemackom jeziku i jasnim aluzijama na aushwitz i '43 isto to bi dozvoljavate ovima sa vukovar...91.. i cirilicom DOKADA ???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije