Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENCI ZAVAPILI

DW: Javni trošak za spašavanje turista Hrvatskoj se definitivno isplati

HGSS
Slavko Midzor/PIXSELL
03.09.2018.
u 20:12

Ukupni trošak tzv. neodgodive zdravstvene zaštite za strane državljanje u Hrvatskoj je u 2017. dosegnuo približno 14,5 milijuna eura. piše Deutsche Welle

Malo je onih koji se barem jednom do sada nisu zapitali koliko koštaju zdravstveni, sigurnosni, infrastrukturni i drugi troškovi boravka turista u Hrvatskoj. Iako se sve stavke ne tretiraju jednako,  činjenica je da zemlji ostaje nezanemariv sigurnosni i zdravstveni teret.

Bolničke i slične medicinske usluge naknadno se kompenziraju između država, što je naročito podrobno regulirano unutar Europske unije, te s obzirom na tzv. neodgodivu zdravstvenu zaštitu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), prošle je godine takvu pomoć u RH koristilo oko 120 tisuća turista iz drugih zemalja EU-a, prenosi DW

Ukupni trošak koji su prouzročili dosegnuo je približno 14,5 milijuna eura. Sav iznos vjerojatno još nije naplaćen, budući da je za tu obavezu propisan rok od 18 mjeseci. Za usporedbu, 2017. je oko 14.700 hrvatskih državljana koristilo isto pravo u drugim članicama EU-a, najviše u Njemačkoj i Austriji, u vrijednosti od 8,7 milijuna eura.

- Napominjemo da se s europskom karticom zdravstvenog osiguranja zaštita za vrijeme privremenog boravka na području drugih država članica EU-a koristi neovisno o razlogu boravka, pa uz turizam to može biti i službeni put, privremeni rad, školovanje i slično“, kažu iz HZZO-a.

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam u Zagrebu smatra da trošak pružanja zdravstvenih usluga i usluga spašavanja ne bi trebao biti jedini kriterij za procjenu je li pružanje tih usluga opravdano.

- Pogotovo to važi zemlji poput Hrvatske u kojoj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih aktivnosti, ističe  Treba istaknuti da intervencije Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) ne podliježu obvezi naplate. 

HGSS spašavao penjača na Biokovu: 

 

Ključne riječi

Komentara 19

WC
wolf_cro
20:57 03.09.2018.

A gdje se u cijelu priču uklapaju Slovenci?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
21:35 03.09.2018.

Nama se isplati, a Austriji ne, pa naplaćuje. Postoji putno osiguranje, pa neka gospoda uplate doma prije puta osiguranja. Za 200-250 kuna se dobije polica koja pokriva troškove liječenja zbog bolesti ili nezgode do 50.000 eura, a mogu se ugovoriti i drugi rizici. Kome mažete oči da se nama isplati?

AA
aabbcc
09:20 04.09.2018.

Napisite za koje tiriste se isplati spašavanje da se ne bud zahebali u poslu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije