Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je novac

Jarnjaku za antidatiranje odluke o BMW-u prijeti kazna do 15.000 kn

'unu zagreb 21.05.2007 ...trg zrtava fasizma...hdz...ivan jarnjak...ivo sanader... Foto:Antonio Bronic'
Foto: 'Antonio Bronic'
1/3
23.02.2011.
u 11:00

Oko 200.000 eura, neslužbeno doznajemo, njemački je proizvođač isplatio HDZ-u nakon što im je on zbog prigovaranja javnosti vratio vozilo

Budući da je Ivan Jarnjak, nekadašnji glavni tajnik HDZ-a, javno, ali i tijekom svjedočenja u USKOK-u u listopadu, priznao da je zbog potrebe nabave luksuznog BMW-a bivšeg premijera Ive Sanadera, vrijednog 4,2 milijuna kuna, počinio kazneno djelo jer je antidatirao odluku stranke o kupnji vozila, nameće se pitanje hoće li zbog svog priznanja biti kažnjen. Zakonom je inače predviđena novčana kazna od 2500 do 15.000 kuna za antidatiranje dokumenata, što je zbog nabave Sanaderova vozila i učinjeno.

>>Sanader Ježiću: Riješi to, nemoj me zajebavat'


Novac vraćen u stranku

Na naše pitanje je li 2009. godine, kada je i sastavio sporni dokument, bio svjestan da krši zakon, Jarnjak je jučer uzvratio smijehom.

– O tome sam sve već rekao te sam odlučio da ovu priču neću komentirati – jasan je bio nekadašnji glavni tajnik HDZ-a.

Tijekom svjedočenja u USKOK-u tvrdio je da mu nije bila poznata odluka o nabavi skupocjena vozila za tadašnjeg šefa Vlade i stranke te da je za novi BMW doznao iz medija. Zanimljivo je s druge strane da Robert Ježić, riječki poduzetnik, nekad osoba iz najužeg Sanaderova kruga, koji je bio uključen u operaciju nabave BMW-a, istražiteljima govori kako je, koliko mu je poznato, za tu odluku znalo Predsjedništvo stranke pa ispada da je bivši glavni tajnik HDZ-a zapravo uhvaćen u laži. U nastavku raspletanja priče o nabavi Sanaderova BMW-a bit će zanimljivo i otkriće u čijim je džepovima, prema nekim informacijama, završilo dvjestotinjak tisuća eura.

Toliko je, neslužbeno doznajemo, njemački proizvođač automobila zapravo isplatio HDZ-u nakon što im je vladajuća stranka, prema uputama njezina tadašnja šefa, zbog velika prigovaranja javnosti jer se nabavlja skupocjeno vozilo u jeku krize, u proljeće 2009. godine auto vratila u tvornicu. Ova je informacija bila poznata i Ježiću, uhićenom na dan Sanaderova napuštanja zemlje, što je i kazao tijekom ispitivanja u USKOK-u nakon proširenja istrage protiv bivšeg premijera, pritvorenika zatvora u Salzburgu, 20. siječnja zbog pranja novca. Inače, HDZ je do sada tvrdio da su za Sanaderov BMW morali nadoplatiti i odštetu. Ježić je pak tijekom svog očitovanja o okolnostima kupnje skupocjenog BMW-a detaljno opisao kako je i odlučeno da će upravo on kupiti vozilo.

Morali smo nadoplatiti...

– Potkraj 2008. godine pozvali su me Mladen Barišić i Franjo Tomić na ručak u restoran Baltazar. Tada je Tomić počeo obrazlagati da je HDZ naručio blindirani BMW. Umiješao se Barišić i rekao da stranka ne želi obaviti uplatu iz Hrvatske s obzirom na delikatnost političke situacije. U nekoliko je navrata ponovio da je novac osiguran, dakle da ga je stranka osigurala, te da postoje sve formalne odluke da se to napravi – kazao je Ježić otkrivši da se isprva razmišljalo da se u priču uključi i švicarski HDZ, na čelu sa Sanaderovim bratom, no od ove se ideje ipak odustalo. Vlasnik Dioki grupe u USKOK-u je također progovorio o načinu vraćanja Sanaderove limuzine u Njemačku te o tome kome je BMW isplatio preostalu vrijednost automobila.

– Koliko sam bio upoznat od Franje Tomića, jer taj je auto puno veće vrijednosti od plaćenog iznosa, stranka ga je platila povratom starog auta. Nakon što je, ne znam koliko mjeseci poslije, odlučeno da se auto vrati, koliko mi je poznato, novac je vraćen u stranku. Dakle, iznos plaćenog auta ili dio umanjen je jer se vozilo koristilo te zato jer je oštećeno – rekao je Ježić istražiteljima.

Da je dio novca BMW kasnije isplatio HDZ-u, koji je i naručio vrijedno vozilo, Jarnjak je i jučer opovrgavao te opet ponovio poznatu verziju priče.

– Nije bilo nikakva povrata novca. HDZ je morao uz blindirano vratiti i staro vozilo te još platiti i 84.000 eura – kratko je kazao bivši glavni tajnik HDZ-a.

Komentara 94

AN
Antcro
11:35 23.02.2011.

Ljudi ne nasjedajte na glasine plaćenika i provokatore koji žele opstruirati skup. Dođite svi.Motiva je i više nego dovoljno.

OB
-obrisani-
11:39 23.02.2011.

nema sreće dok se ne otvori Goli otok i dok se Zločinačka organizacija ne smjesti tamo gdje joj je mjesto

OB
-obrisani-
09:11 24.02.2011.

Ovo je KRAJ. Nemozemo potonuti vise od ovoga. Budite sigurni da smo na dnu. Jedini je problem sto tu ostajemo dugo. Ovaj tekst treba preseliti u CRNU KRONIKU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije