Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA NESLAGANJA

Janšina vlada u jeku epidemije po drugi put mijenja direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/6
01.04.2020.
u 17:02

Naime, Janšina je vlada upravo razriješila troje članova vijeća NIJS-a, koji su u to tijelo imenovani kao predstavnici vlade, i na njihova mjesta imenovala nove članove, što je, kako ocjenjuju slovenski mediji, samo uvod u Erženovu smjenu.

Nova slovenska vlada Janeza Janše u jeku epidemije koronavirusa u manje od dva tjedna po drugi put mijenja čelnu osobu Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), slovenske verzije našeg Zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po stupanju na dužnost Janšina je vlada najavila smjenu direktorice NIJZ-a i epidemiologinje Nine Pirnat, koju je Janša optuživao da je podcijenila opasnost od koronavirusa, zbog čega je Slovenija, kako je tvrdio, propustila na vrijeme djelovati protiv nadolazeće epidemije.

Pirnatova je odmah po povratku Janše na vlast nestala sasvakodnevnih konferencija za novinare o epidemiji, a desničarski mediji bliski Janšinoj stranci pokrenuli su protiv nje veliku kampanju na društvenim mrežama. Nekoliko dana kasnije Nina Pirnat je i smijenjena, a za novog vršitelja dužnosti direktora NIJZ-a imenovan je Ivan Eržen. No, i on je ubrzo izgubio Janšino povjerenje.

Nakon što je ovih dana i Eržen, epidemiolog po struci, u Janši nesklonom tjedniku Mladina izrazio sumnju u djelotvornost novih mjera što ih je za zauzdavanje epidemije koronavirusapropisala Janšina vlada, priprema se i njegova smjena. Naime, Janšina je vlada upravo razriješila troje članova vijeća NIJS-a, koji su u to tijelo imenovani kao predstavnici vlade, i na njihova mjesta imenovala nove članove, što je, kako ocjenjuju slovenski mediji, samo uvod u Erženovu smjenu.

Vijeće je, naime, nadležno i za izbor direktora NIJZ-a, uz suglasnost vlade. Eržen je posumnjao u djelotvornost odluke o obaveznom raskuživanju zgrada s više stanova dva puta dnevno, što je smatrao neprimjerenim, a zanimljivo je i da Janšina vlada NIJZ kao stručno tijelo uopće nije konzultirala pri donošenju tih mjera.

Eržen je za Mladinu kazao da kao stručnjak i epidemiolog takve mjere nemože podržati. Iako je NIJZ po slovenskom zakonu o sprečavanju zaraznih bolesti nadležan za mjere i programe u slučaju epidemija, u Sloveniji ovaj put o svemu odlučuje politika, koja usto i teško podnosi kritike, pogotovo kada one dolaze iz NIJZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije