Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Janez Janša prisegnuo kao novi slovenski premijer

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/4
03.03.2020.
u 19:15

U jednom od najneočekivanijih preokreta u neovisnoj Sloveniji Janša je uspio je za svoju desnu vladu dobiti potporu dviju stranaka bivše lijeve vladajuće koalicije, Stranke modernog centra (SMC) i Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS)

Samo mjesec dana nakon nepromišljene ostavke Marjana Šareca kontroverzni lider slovenske desnice Janez Janša dobio je mandat za sastav nove slovenske vlade..

U jednom od najneočekivanijih preokreta u neovisnoj Sloveniji Janša je uspio je za svoju desnu vladu dobiti potporu dviju stranaka bivše lijeve vladajuće koalicije, Stranke modernog centra (SMC) i Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS). U skladu s očekivanjima Janšu su jučer na tajnom glasanju podržala 52 zastupnika - od njih ukupno 90 - nakon jednog od najpomirljivijih i najuključivijih govora u tri desetljeća dugoj Janšinoj političkoj karijeri.

Odmah nakon potvrđivanja Janša je po treći put prisegnuo kao novi premijer. Sada ima dva tjedna za predlaganje novih ministara, a nakon što dvije trećine ministara bude potvrđeno, smatra se da je nova vlada stupila na dužnost.

Janša je dosad odradio samo jedan puni mandat na čelu slovenske vlade, od 2004. do 2008. godine, a uspio je formirati vladu i 2012. godine, ali je drugoj Janšinoj vladi već 2013. godine izglasano nepovjerenje nakon što antikorupcijskoj komisiji nije uspio objasniti nesrazmjer između svoje imovine i prihoda.

VIDEO Žica na granici sa Slovenijom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije