Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veličao Mussolinija

Jakovčić i Radoš složni: Tajani mora biti smijenjen

Ivan Jakovčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
14.03.2019.
u 13:37

Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, kaže Jakovčić

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u Strasbourgu je oštro osudio jučerašnju izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania da je “Mussolini, dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon radio je pozitivne stvari da bi se sagradila infrastruktura u našoj zemlji”.

– Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta – ističe Jakovčić.

– Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata – dodaje Jakovčić i nastavlja:

– Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju.

Jakovčić kaže da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija ali da ga “može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija”.

– Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla – ističe zastupnik IDS-a.

Smatra da unutrašnja politička borba u Italiji očito poprima takve razmjere “da što si ekstremniji to si simpatičniji”. Jakovčić poručuje da ga takvo stanje iznimno zabrinjava jer je Italija naš susjed i prijateljska zemlja.

– To što govori Tajani je prekrajanje povijesti. Jer pokušaje potalijančivanja u Istri Mussolini je činio prije nego što je ušao u koaliciju s Hitlerom i prije nego što je donio rasističke zakone. Dakle, i taj dio Tajanijevog govora je neistinit –  rekao je Jakovčić.

– Zato od Tajanija očekujem da već jednom prestane s glorificiranjem fašizma i njegovom ostavštinom u Italiji i u svijetu – zaključuje.

Radoš: Pučani moraju smijeniti Tajanija

– Najnovije izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija o nekim navodnim „zaslugama“ Mussolinija za svaku su osudu – kaže pak zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE).

– Svako afirmativno govorenje o fašizmu i fašistima umanjuje zla i zločine koje su oni počinili. To niti jedan visoki dužnosnik, a pogotovo predsjednik Europskog parlamenta, ne smije govoriti – poručuje Radoš.

– Ne može se protiv neofašista boriti tako da se preuzimaju njihovi stavovi – naglašava zastupnik GLAS-a te upozorava kako Tajani nije, sa svojih internetskih stranica i društvenih mreža, povukao ni svoje ranije izjave o „talijanskoj Istri“ i „talijanskoj Dalmaciji“.

– Zahtjev za njegovom smjenom, koji smo kao zastupnici pokrenuli, i dalje stoji. Na našim kolegama iz Europske pučke stranke, uključujući i naše kolege iz HDZ-a, je da doista pokrenu postupak smjenjivanja i micanja Tajanija s mjesta predsjednika Europskog parlamenta – zaključuje Radoš.

VIDEO Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
13:33 14.03.2019.

A 90 tih poticao masovno mjenjanje hrvataskih prezimena u talijanska dodajući na kraju umjesto " ć "- "ch" i dodijelujući im talijanske mirovine ?

HR
Hrvatinic
13:30 14.03.2019.

Uci se sto znaci biti Talijan... Ivan jakovcic ce biti predsjednik parlamenta te utopije zvane eu.....hahahahaha

RO
ronyday
16:00 14.03.2019.

Jako je važno što kažu bitange kao što su jakovčić i radoš Upravo IDS-ova gamad je godinma htjela Istru pripojiti Italiji i odcijepiti od Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije