Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR PRIMORAC:

'Jako je nezahvalno biti ministar u ovo vrijeme, teško je naći osobu koja bi se prihvatila tog posla'

Zagreb: Ministar financija Marko Primorac dao je izjavu medijima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.09.2022.
u 09:52

Najopasnije je ući u spiralu cijena i plaća, ako plaće budu znatno rasle, rast će i cijene, a onda će doći do još veće inflacije. Bit će većih plaća, samo je pitanje kojom dinamikom i u kojem iznosu, kazao je ministar

Ministar financija Marko Primorac gostovao je jučer u RTL-u Danas gdje je govorio o paketu mjera pomoći, kao i o tome što se dalje može očekivati od Vlade. 

Prvo je upitan o zamrzavanju cijene struje, odnosno bilo je riječi o kritikama da će oni koji se griju na električnu energiju ostati zakinuti.  

– Sumnjam da su Dalmatinci oštećeni. Mi nismo mogli mjeru svesti na to da pojedinačno ciljamo svako kućanstvo. Analize koje smo obavili uputile su na to da 87 posto kućanstava troši količinu električne energije koja je ispod limita koji smo mi utvrdili. Smatrali smo da je to granica koja je dobra, a i ovaj sljedeći razred 50 je posto veći, ali daleko ispod tržišne cijene – kazao je ministar Primorac. 

Upitan je i o porezu na ekstra dobit.  

– Nismo do kraja definirali sve elemente toga poreza, no ako je država snažno intervenirala, ako je netko usmjeravao te subvencije prema sebi, onda je pošteno da se takvi subjekti oporezuju. Mi imamo dovoljno vremena da definiramo elemente toga poreza, uključujući i stopu do kraja godine – kazao je te je odgovorio i na pitanje o povećanju plaća u javnom sektoru. 

– Razgovarat ćemo sa sindikatima. Najopasnije je ući u spiralu cijena i plaća, ako plaće budu znatno rasle, rast će i cijene, a onda će doći do još veće inflacije. Bit će većih plaća, samo je pitanje kojom dinamikom i u kojem iznosu – kazao je. 

Upitan je o izjavi premijera Plenkovića kada mu je na sjednici Vlade rekao da će dugo biti ministar. 

– Krivo je protumačena ta izjava, a i moja. Mogu reći da je jako nezahvalno biti ministar u ovo vrijeme i da je jako teško uopće naći osobu koja bi se prihvatila ovako ozbiljnoga posla pod ovakvim uvjetima – kazao je, a na pitanje zašto je onda pristao, odgovara: 

– Zato što smatram da je to bio čin koji je domoljuban, čin koji je nesebičan. U trenutku kada je Ministarstvo financija ostalo obezglavljeno, s obzirom na sve što sam do tada radio, a to je bilo bavljenje javnim financijama, bilo je od mene moralno, odgovorno i nesebično da tu funkciju prihvatim. 

VIDEO Natočio gorivo u Orebiću pa ostao šokiran: 'Jedna topla ljudska priča o lokalnom baji koji suprotno odluci Vlade RH pljačka ljude'

Komentara 7

DU
Deleted user
11:01 12.09.2022.

zasto bi bilo nezahvalno biti ministar u vladi rh.. to je velika odgovornost i cast u bilo kakova vremena.. nije istina da nema kandidata za ministarska mjesta... samo imajte na umu 8.Bozju zapovijed... biti patriot domoljub i biti ministar je vrlo zahvalno...itd itd ...

BL
Bljakonja
11:13 12.09.2022.

Nesposobni ste i nekompetentni...nemate petlje za ništa...osim možda za rektalni alpinizam svome šefu. Prokužio sam Vas prvi tjedan kad se s Vama počelo "kalkulirati" za ministarsku poziciju, i kad ste stidljivo počeli prezentirati vlastitu nesposobnost, strah i izostanak ikakve vizije kako pomoći ljudima i gospodarstvu...osim kako im dodatno "zajašiti" u njihove novčanike. Ako Vam je cilj osvojiti jedno od prvih 5 pozicija najlošijih ministara u povijesti hrvatske države - onda samo nastavite i dalje kako ste i započeli.

TM
trade_mark
10:44 12.09.2022.

kako će tek biti nezahvalno biti ministar bilo čega nakon kriminalne organizacije koja će iza sebe ostaviti spaljenu zemlju!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije