Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolja usluga

Što je važno znati o tehnologiji PET/CT i u kojim dijagnozama je presudan za pacijente?

Ilustracija
Foto: Promo
1/4
27.07.2023.
u 09:00

Pružiti najbolju uslugu, spojiti izvrsnost medicinskih znanja i tehnologije te u svakom trenutku staviti brigu za pacijenta u središte, ono je što zdravstvene ustanove izdvaja i na čemu grade povjerenje i prepoznatljivost. Upravo je to okosnica rada Poliklinike Medikol koja je od svog osnutka, 1994. godine, jedan od predvodnika najbolje usluge i brige o pacijentima.

– Naša je misija pružiti pacijentima najkvalitetniju zdravstvenu uslugu – kažu u Poliklinici Medikol koja je postala referentni centar PET/CT dijagnostike tvrtke Philips za zemlje srednje i istočne Europe. Veliko je to priznanje za rad djelatnicima ove najveće privatne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koja danas, osim na tri lokacije u Zagrebu – u Voćarskoj, Vinogradskoj i Mandlovoj – svoje podružnice ima i u još četiri grada – Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu.

Vrhunska educiranost i iskustvo

Vrhunska educiranost liječnika, inženjera, tehničara i medicinskih sestara u Medikolu (Zagreb/Split/Rijeka/Osijek) te njihovo dugogodišnje profesionalno iskustvo u radu s Philips PET/CT tehnologijom prepoznato je u Philipsu. Medikolovi stručnjaci organizirano izmjenjuju iskustva s medicinskim timovima drugih centara koji rade s Philips PET/CT uređajima. Isto tako, svojim aktivnim sudjelovanjem na radionicama i kongresima kontinuirano doprinose širenju znanja i spoznaja o onkološkim oboljenjima i metodama ranog prepoznavanja, dijagnosticiranja i liječenja. Ta zajednička pozitivna iskustva u korištenju PET/CT VEREOS digitalne slikovne dijagnostike i stručnost Medikolova tima doprinijeli su nominaciji Medikola za referentni PET/CT centar Philipsa za centralnu i istočnu Europu.

Prvi PET/CT u Hrvatskoj

Činjenica da su Medikolovi PET/CT centri prepoznati od strane velikoga svjetskog proizvođača medicinske opreme, Poliklinici daje priliku za još brži razvoj ove dijagnostike s mogućnostima da se najnovija svjetska saznanja odmah primjenjuju u svakodnevnoj praksi s pacijentima, što znači da je njihova dijagnostika u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Poliklinika Medikol je 2007. prva u Hrvatskoj otvorila PET/CT centar u svojoj podružnici u Vinogradskoj. Tada je instaliran Philipsov uređaj Gemini 64, a kako bi ova dijagnostika bila dostupna na području cijele Hrvatske, Gemini 64 instaliran je 2009. u Medikolovoj podružnici u Splitu, 2010. u podružnici Rijeka, a 2011. u podružnici Osijek. U timskom radu u PET/CT centrima sudjeluju vrhunski educirani liječnici specijalisti nuklearne medicine i specijalisti radiologije, koji se bave isključivo tom vrstom dijagnostike. Tijekom 2020. i 2021. godine stari uređaji zamijenjeni su Philipsovim Vereos PET/CT uređajima, trenutačno najsuvremenijima na svijetu, opremljenim 128-slojnim CT-om te tehnologijama koji omogućavaju visokokvalitetnu dijagnostiku, čime se značajno povećava ukupna dijagnostička pouzdanost za pacijente. Philips Vereos PET/CT je najsuvremeniji uređaj nove generacije i najnapredniji sustav za medicinsko digitalno oslikavanje.

Foto: Medikol

Cilj PET/CT dijagnostike je otkrivanje što manjih promjena/lezija, a to je od velike važnosti za kliničare u odluci o izboru terapije, kao i u praćenju uspjeha terapije kod onkoloških pacijenata. Najnovije generacije uređaja, kao što je Vereos, postižu taj cilj uz znatno smanjenje doze zračenja na bolesniku, kao i skraćivanjem vremena snimanja uz primjenu malih doza radiofarmaka, što je od velike važnosti za pacijenta.

PET/CT je jedna od najsuvremenijih i najosjetljivijih neinvazivnih nuklearnomedicinskih dijagnostičkih metoda današnjice.

Mr. sc. Darijo Radović, specijalist nuklearne medicine, voditelj Polikliničkog odjela za nuklearnu medicinu i zamjenik ravnateljice Medikola
Foto: Medikol

O kakvoj je točno tehnologiji riječ i što to znači za pacijente, pojasnio je mr. sc. Darijo Radović dr. med., specijalist nuklearne medicine, voditelj Polikliničkog odjela za nuklearnu medicinu i zamjenik ravnateljice Medikola.

– PET/CT je dijagnostička metoda koja se danas najčešće koristi u dijagnostici malignih bolesti, a koristi se u kardiologiji i neurologiji, gdje se očekuje još veća primjena. Ova je metoda značajno unaprijedila dijagnostiku, a posljedično i terapiju malignih bolesti, što najbolje pokazuju studije provedene na velikom broju pacijenta koje su pokazale da primjena ove metode mijenja daljnji terapijski pristup u više od 30 posto onkoloških pacijenata – rekao je Radović. Dodaje kako PET/CT koristi radioaktivne supstance – izotope koji se proizvode u ciklotronu, koji nakon proizvodnje imaju relativno kratko trajanje, odnosno, kako se to stručno kaže, imaju kratko vrijeme poluživota.

– U praktičnom smislu, to znači da se danas najčešće korišteni radioaktivni izotop, flor 18, s vremenom poluživota nešto kraćim od dva sata, mora proizvesti ujutro na dan snimanja, u najkraćem vremenu dostaviti u dijagnostički centar i iskoristiti tijekom jedne smjene. Iz ovoga su vidljive koristi koje imamo otkad je proizvodnja započela i u Hrvatskoj.

Proizvodnja izotopa u Hrvatskoj

Naime, izotopi se proizvode u Hrvatskoj više od 15 godina zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu koje su uspostavili Poliklinika Medikol i Institut Ruđer Bošković. Njihova zajednička tvrtka Ruđer Medikol Ciklotron d. o. o. danas proizvodi izotope koji se koriste za obavljanje PET/CT pretraga u Hrvatskoj, a izvoze se i u regiju.

Mr. sc. Radović ističe kako se zbog te blizine proizvodnje mogu dostaviti značajno veće količine radioaktivnog spoja (˝kontrasta˝) pomoću kojeg se obavljaju snimanja. Drugim riječima, to omogućuje snimanje većeg broja pacijenata u jednom danu. K tomu, zbog svakodnevne kontinuirane dostave izotopa do mjesta snimanja, pacijenti manje čekaju na dijagnostiku nego kada su se izotopi za obavljanje PET/CT dijagnostike nabavljali iz uvoza.

Radović ističe i kako je nabava radioaktivnih izotopa iz uvoza, zbog ograničenih količina koje se mogu dostaviti u jednom transportu, ograničavala i broj pacijenata koji se mogao snimiti jednom dostavom, odnosno, u jednoj smjeni.

– Važno je naglasiti i da se smanjio broj odgođenih snimanja, do kojih je dolazilo kada bi nastao problem u proizvodnji ili kada proizvedeni radioaktivni izotop ne bi prošao strogu kontrolu kvalitete. U takvim slučajevima proizvodnja se može ponoviti i pacijent snimiti isti dan s malim pomakom termina. Ovo nije bilo moguće ranije jer smo te ˝kontraste˝ nabavljali iz uvoza – kazao je Radović. Dodao je kako suradnja dijagnostičkih centara i pogona za proizvodnju radioizotopa, odnosno, ciklotrona omogućava razvoj novih radioaktivnih izotopa koji se koriste za pojedine vrste tumora ili neuroloških bolesti, čime se poboljšava dijagnostika pojedinih bolesti.

Primarius Sunčica Andreja Rogan, dr. med. specijalist nuklearne medicine i voditeljica PET/CT Centra Zagreb Poliklinike Medikol
Foto: Medikol

Prim. Sunčica Andreja Rogan, dr. med. specijalist nuklearne medicine i voditeljica PET/CT Centra Zagreb Poliklinike Medikol objašnjava kako je PET/CT hibridna tehnologija dijagnostika koja se bazira na upotrebi različitih supstanci obilježenih radioaktivnim elementom, ali najviše se upotrebljava modificirana glukoza obilježena s F-18 (F-18 FDG).

– Sada je već općepoznato da se ova medicinska tehnologija najviše koristi u onkologiji, i to kod otkrivanja tumora, za procjenu proširenosti tumora i metastaza, jer se prikazuje cijelo tijelo u jednom snimanju, ali još je i važnija u praćenju učinka liječenja tumorske bolesti, posebno kad znamo da se danas koriste vrlo skupi lijekovi ili topografska zračenja malignih procesa – kaže prim. Sunčica Andreja Rogan.

Suradnja i edukacija

Ističe kako PET/CT ima važnu primjenu i u teranostici, odnosno, liječenju radioaktivnim izotopima pojedinih tumora, gdje se snimanja moraju vršiti u nekoliko faza, prije, za vrijeme primjene izotopa i nakon određenog broja aplikacije radioaktivnih izotopa (široko rasprostranjene metastaze neuroendokrinih tumora, tumora prostate, tumora mozga).

– Ne postoji dobno ograničenje za ovu pretragu, tako da se može primjenjivati i u najmlađoj dječjoj dobi, pa sve do nepokretnih bolesnika, jer je relativno jednostavna u primjeni – kaže Rogan.

Navodi kako se, osim kod onkoloških bolesnika, PET/CT koristi još i kod infektivnih bolesti, za utvrđivanje infekcije ili za praćenje uspješnosti liječenja nakon primjene terapije, npr. kod kardiovaskularnih infekcija, bilo kod sumnje na upalu u području prirodnih ili umjetnih srčanih zalistaka, usađenih krvožilnih premosnica. Uz to, koristi se i za procjenu učinka terapije kod pojedinih kroničnih upalnih bolesti, gdje se također koriste skupi lijekovi, kao što je reumatoidni artritis, sarkoidoza.

Dodaje kako se PET/CT koristi i za procjenu oštećenja srčanog mišića kod infarkta, bilo za potvrdu dijagnoze ili za procjenu adekvatnih bolesnika za postavljanje premosnica.

– U značajnoj primjeni je PET/CT sa specifičnim radiofarmacima kod neuroloških bolesti, kao što su demencije i epilepsije, u utvrđivanju dijagnoze, ali i u praćenju učinka liječenja nakon primjene lijekova ili kirurških zahvata – objasnila je voditeljica Medikolovog PET/CT centra Zagreb.

Poliklinika Medikol inače svakodnevno surađuje i s drugim centrima. U Medikolu ističu kako se suradnja sa svim kliničkim i bolničkim centrima u Hrvatskoj očituje, ne samo u obavljenim pretragama nego i u zajedničkim istraživanjima te stručnim i znanstvenim radovima. Osim toga, u Poliklinici se provode i edukacije osoblja za nove PET/CT centre u području ovog dijela Europe, a vrši se razmjena znanja i iskustava s drugim centrima izvrsnosti u regiji i svijetu, što je od iznimnog značaja ne samo za stručno medicinsko osoblje nego i za pacijente.

U tvrtki Philips, navodeći zašto su upravo Medikol odabrali kao referentni PET/CT centar za srednju i istočnu Europu, kažu kako su osim dugogodišnje suradnje s Medikolom, još od 2007., kada je PET/CT dijagnostika uvedena u Republici Hrvatskoj, za tu odluku bili presudni vrhunski stručnjaci iz Medikola.

– Brojne pretrage obavljene unatrag 15 godina omogućile su Medikolovim stručnjacima stjecanje bogatog iskustva u dijagnostici, pokazale su njihovu sposobnost i mogućnosti koje proizvođaču uređaja koriste u razvoju uređaja, kao i edukaciji novih korisnika – rekao je regionalni menadžer Phillipsa za zemlje u Centralnoj i istočnoj Europi, Miroslav Šaban.

Najmodernija tehnologija

Od samog osnutka 1994. godine, stručni tim Medikola neprestano prati razvoj medicinske tehnologije te nabavlja i instalira najsofisticiraniju medicinsku opremu kako bi pacijentima pružio najbolju uslugu. Poliklinika danas raspolaže sa 20-ak ultrazvučnih aparata za dijagnostiku u području oftalmologije, ginekologije, urologije, ortopedije, kardiologije i radiologije za djecu i odrasle, dvama 64-slojnim i četirima 128-slojnim CT uređajima, potom s četiri uređaja za magnetsku rezonanciju jakosti 1,5 Tesla te dvama najsofisticiranijim MR uređajima jakosti 3 Tesla i desetak najsuvremenijih endoskopskih uređaja s korištenjem umjetne inteligencije. Tu je i nekoliko najsuvremenijih terapeutskih lasera u djelatnostima dermatologije, abdominalne i vaskularne kirurgije, kao i za estetske tretmane u području plastične kirurgije. Istovremeno, kontinuirano se ulaže u obrazovanje i usavršavanje djelatnika.

 

Sadržaj donosimo u suradnji s Medikolom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije