Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnost lijekova

Izvješće HALMED-a: Nuspojave nekih lijekova dovele su do smrtnih slučajeva

Razne tablete
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
11.07.2023.
u 12:18

Smanjenje broja prijava posljedica je jenjavanja pandemije COVID-19. U 2021. godini broj prijava sumnji na nuspojave znatno je porastao upravo zbog prijava sumnji na nuspojave COVID cjepiva.

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježen pad prijava sumnji na nuspojave lijekova, ukupno je 4485 prijava, što je otprilike upola manje nego u 2021. godini kada je HALMED zaprimio čak 9966 prijava. Smanjenje broja prijava posljedica je jenjavanja pandemije COVID-19. U 2021. godini broj prijava sumnji na nuspojave znatno je porastao upravo zbog prijava sumnji na nuspojave cjepiva za COVID-19 .

S obzirom na manji broj prijava nuspojava cjepiva, smanjio se i ukupni broj prijava nuspojava lijekova. U 2022. godini zaprimljene su 673 prijave, od kojih je 561 prijava bila vezana za cjepivo protiv koronavirusa, dok se 112 prijava odnosilo na ostala cjepiva. Najviše prijava nuspojava, više od 1700, odnosilo se na citostatike, dok je oko 1400 prijava bilo povezano s lijekovima za živčani sustav. Na trećem mjestu po učestalosti bile su prijave nuspojava antibiotika, s nešto više od 1000 prijava.

Među najčešće prijavljenim nuspojavama nalazile su se pretjerana pospanost, vrućica i povišena tjelesna temperatura, mučnina, glavobolja, proljev, slabost, umor, crvenilo, povraćanje i osip. Ove nuspojave tipične su za klasične sintetske lijekove i obično su blagog karaktera te prolaze tijekom nekoliko dana, često bez potrebe za dodatnim liječenjem ili uzimanjem analgetika i antipiretika.

Od ukupno 2616 prijava sumnji na ozbiljne nuspojave lijekova, njih 1896 odnosilo se na medicinski značajno ozbiljna stanja, 384 je zahtijevalo hospitalizaciju, 117 je bilo ugrožavajuće za život, dok se za 178 slučajeva sumnjalo da je uzrok smrti pacijenta povezan s nuspojavom lijeka.

POVEZANI ČLANCI:

Većina pacijenata koji su preminuli patili su od malignih bolesti, nasljednih metaboličkih bolesti, kardiovaskularnih bolesti ili su podlegli transplantaciji organa, što otežava procjenu povezanosti između primjene lijeka i samih nuspojava toga lijeka. Od svih prijava nuspojava, 82 posto je bilo povezano s pretjeranim farmakološkim djelovanjem lijeka, dok se 15,8 posto prijava odnosilo na imunološke alergijske reakcije.

Najveći udio prijava dolazio je od liječnika (64%), dok su pacijenti poslali oko 17 posto prijava, a ljekarnici 12 posto. Nuspojave lijekova češće su se prijavljivale kod žena (60% svih prijava) i djece, dok se udio nuspojava u radnoj dobi smanjio u usporedbi s 2021. godinom. Gotovo polovica prijava (49%) pripadala je kategoriji ozbiljnih nuspojava, što je znatno povećanje u odnosu na 2021. godinu kada je samo 32 posto prijava bilo označeno kao ozbiljne nuspojave.

HALMED ističe da čak i nuspojave koje nisu označene kao ozbiljne mogu biti teške i negativno utjecati na svakodnevne aktivnosti pacijenata te smanjiti kvalitetu života. Stoga je važno prijavljivati ih kako bi se bolje razumio njihov utjecaj na pacijentovu kvalitetu života, a time unaprijedila sigurnost primjene lijekova.

POVEZANI ČLANCI:

U 2022. godini HALMED je zaprimio 1318 prijava trovanja lijekovima od Instituta za medicinska istraživanja (IMI), pri čemu je oko 50 posto prijava koje su sadržavale podatke o nuspojavama uključene u izvješće o nuspojavama HALMED-a za tu godinu. Tijekom prošle godine HALMED je zaprimio barem jednu prijavu sumnje na nuspojavu iz svake županije.

Najveći broj prijava dolazio je iz Grada Zagreba, kao i 2021. godine, s ukupno 939 prijava, dok je Splitsko-dalmatinska županija bila druga s 322 prijave, a Primorsko-goranska županija treća s 214 prijava.

>>VIDEO Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije