Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestašica

Što se događa s lijekovima u Hrvatskoj? Stručnjaci otkrili čega najviše nedostaje i zašto

ljekarna
Foto: Pixabay
1/3
19.04.2023.
u 09:30

Ana Kontek iz HALMED-a rekla je da se svakodnevno prati dostupnost lijekova. Do sada su, ističe, uvijek uspješno rješavali probleme opskrbe

Već neko vrijeme u Hrvatskoj javljaju se problemi u vezi s nestašicom lijekova. "U mreži Prvog" HRT-a o tome su govorili Tonči Buble (Ministarstvo zdravstva), Milka Kosanović (HUP), Ana Kontek (HALMED) i Jasmina Vuglec Mihok (Hrvatska liječnička komora). Buble je rekao da je dulje vrijeme problem s određenom skupinom lijekova – to nije nestašica u velikom obujmu i nije vezana samo za Hrvatsku.

Postoji globalni problem u nabavi određenih sirovina od kojih se proizvode lijekovi. Za neke akutne bolesti nedostaje antibiotika. U ovom trenutku to je najveći problem – rekao je. Kod kroničnih bolesti, dodao je, nema velikih nestašica. – Hrvatski sustav lijekova postavljen je tako da postoji u određenoj terapijskoj skupini niz mogućnosti, bilo generičkih, bilo kliničkih – dodao je. Nestašica antibiotika, objašnjava, posljedica je povećane potrošnje tijekom pandemije COVID-a.

Stanje u ljekarnama mijenja se iz dana u dan, objasnila je Vuglec Mihok, a HZZO redovito izvještava o prijavljenim nestašicama lijekova.

– Stanje otprije dva dana je nedostatak, odnosno poremećaj opskrbe za 160 receptnih lijekova i 200-tinjak lijekova koji se primjenjuju u bolnicama – rekla je dodajući da to i kod liječnika i kod pacijenata iziskuje određene prilagodbe. 

Kontek je rekla da se svakodnevno prati situacija dostupnosti lijekova. Do sada su, ističe, uvijek uspješno rješavali probleme opskrbe. – HALMED je napravio listu međusobno zamjenjivih lijekova, ona se stalno dopunjava i pomoć je u ljekarništvu da se lakše donose odluke o zamjenjivim lijekovima. Nestašice se bilježe, one su javno dostupne na webu – dodala je.

Objasnila je da HALMED drukčije bilježi nestašicu od HZZO-a. Broj pribavljenih nestašica, rekla je, nije mjerilo opskrbljenosti tržišta. – Većina nestašica ima svoju generičku zamjenu ili terapijsku. U malom dijelu opskrbili smo tržište putem interventnog uvoza – rekla je.

Kosanović je rekla da već dugi niz godina upozoravaju da bi mogla nastati nestašica lijekova.

– Korona je bila jedan okidač koji je rasvijetlio sve slabosti na koje smo upozoravali. Radi se o jednoj politici lijekova koja nije višegodišnja nego višedesetljetna i koja se provodila ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Ona se svodila na cijene generičkih lijekova koje su silno padale – rekla je.

Video: Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

Komentara 1

PV
prcko.vita
09:59 19.04.2023.

Nije problem u lijekovima nego u ministru i njegovim ljudima koji ne rade svoj posao kako treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije