Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oborili rekord

Izvanredno otkriće znanstvenika kod Poreča: 'Ovome se nismo mogli nadati ni u najluđim snovima'

Pula: Spašavanje Plemenite periske
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
22.11.2023.
u 19:16

S obzirom na to da je bolest uništila gotovo 99 posto svjetske populacije, mlade periske odmah se premještaju u "sterilne uvjete"

Znanstvenici su kod zapadne Istre pronašli izvanredno otkriće - više od 60 živih periski. Čak 68 malih periski pronađeno je u kolektorima kod Poreča, a rekordan je to broj skupljenih mladih jedinki u Mediteranu.

"Ovih dana je situacija iznenađujuća, ovome se stvarno nismo mogli nadati ni u, stvarno, najluđim snovima. Evo, oborili smo sve rekorde", rekla je biologinja Silvija Kipson za Dnevnik Nove TV.

"S obzirom da to bilježimo jedino u sjevernom Jadranu daje nadu, naravno, a i ukazuje da bi eventualno sjeverni Jadran mogao biti prvi gdje bi do obnove populacije moglo doći", dodala je.

VEZANI ČLANCI:

Bolest je uništila gotovo 99 posto svjetske populacije pa se mlade jedinke odmah premještaju u "sterilne uvjete". 

Biologinja Nikolina Premate ističe kako su jedinke jako krhke te kako s njima treba biti oprezan. "Njihove ljušturice su još u rastu tako da je to dosta osjetljivo", kaže. 

VIDEO Bijelo jutro osvanulo na Dinari

Ključne riječi

Komentara 8

AX
Axe
07:32 23.11.2023.

Možda im rade medvjeđu uslugu pa umjesto da stvore imunitet na to što je poubijalo 99% periski oni ih za to zakidaju. Naravno, isto je tako moguće da će ih spasiti.

SE
Serđo23
07:36 23.11.2023.

Čisto more , ali ribice nam daju strane !

PN
premda_nije
13:19 23.11.2023.

Valjda će im koja promaknuti kako bi mogla nesmetano živjeti i u moru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije