Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamere nužne za rad

Izravnom pogodbom nabavili videonadzor vrijedan 300.000 kn

'07.07.2013., Zagreb - Branko Grcic prosetao Cvjetnim trgom sa suprugom Sonjom.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Luka Stanzl/PIXSELL
24.09.2013.
u 16:31

Za sustav nije raspisan javni natječaj jer je nabava bila – žurna, pravdaju se u ministarstvu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje vodi Branko Grčić bez javnog natječaja je za 300.000 kuna plus PDV u svibnju ove godine nabavilo sustav kontrole evidencije radnog vremena svojih zaposlenika te evidencije posjetitelja. Grčićevo ministarstvo izravnu je pogodbu s tvrtkom Tehnozavod Marušić za nabavu tog sustava opravdalo žurnošću jer im je evidencija zaposlenika i posjetitelja \"neophodna za rad i redovno poslovanje bez kojih Ministarstvo ne može obavljati svoju djelatnost\"!?

Tri i pol mjeseca malo?!

Ministarstvo regionalnog razvoja moralo se prema odluci Vlade od veljače ove godine iseliti iz prostora na Trgu Petra Krešimira IV. u Zagrebu, u koje se vratilo Ministarstvo obrane. Novi prostori za Grčićevo ministarstvo pronađeni su u na adresi Račkoga 6. Za tu adresu ugovorom bez javnog natječaja nabavljen je i instaliran sustav kontrole evidencije prisutnosti na poslu te evidencije posjetitelja i videonadzora.

Tako je Ministarstvo uz opravdanje da je moralo pod hitno sklopiti taj ugovor, a za što nije ono odgovorno, te uz opravdanje da se nisu mogli predvidjeti događaji koji su doveli do hitnog sklapanja ugovora, u svibnju u Narodnim novinama objavilo da je sklopljen ugovor s Tehnozavodom Marušić.

No od odluke Vlade o preseljenju, koja je donesena 1. veljače, do objave da je okončan pregovarački postupak bez prethodne objave 17. svibnja, prošla su tri i pol mjeseca pa se postavlja pitanje zašto Ministarstvo nije provelo javni natječaj, s obzirom na to da se u ta tri i pol mjeseca on mogao provesti i okončati. A da je Ministarstvo imalo dovoljno vremena za javni natječaj govori i njegov Plan nabave za 2013. koji je donesen 11. ožujka 2013., u kojem se navodi i sustav koji je kupljen izravnom pogodbom. Usto, postavlja se pitanje kako to sustavi kontrole evidencije prisutnosti na poslu te evidencije posjetitelja i videonadzora utječu na redovno poslovanje Ministarstva bez kojih Ministarstvo ne može obavljati svoju djelatnost. Naime, mnoga ministarstva nemaju elektroničku kontrolu zaposlenika i posjetitelja pa to obavljaju ručno i to ih ne ometa u redovnom poslovanju.

Prilagodili sustav PBZ-a

U Ministarstvu kažu da su ugovor o zakupu poslovnog prostora u Ulici Račkoga 6 potpisali 26. veljače, a da je zakup počeo teći od 1. ožujka te su iz sigurnosnih razloga i zbog evidencije radnog vremena zaposlenika i posjetitelja krenuli u žurnu nabavu sustava sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

\"Evidencija radnog vremena služi za obračun plaća zaposlenima u Ministarstvu, a sve u skladu sa Zakonom o radu te Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima\", navode u Ministarstvu. Dodaju da je prije njih prostore u Račkoga 6 koristila Privredna banka i da su useljenjem ondje već zatekli sustav videonadzora koji je instalirala tvrtka Tehnozavod Marušić. Stoga se, navode, o prilagodbi sustava potrebama Ministarstva pregovaralo s tom tvrtkom. U Ministarstvu navode da su ugovor s Tehnozavodom Marušić potpisali 22. ožujka te da je obavijest o njegovu sklapanju objavljena 17. svibnja. Zamjenik ministra Jakša Puljiz dodaje da ne poznaje niti je u rodbinskoj vezi s osobom koja ima isto prezime, a projektni je menadžer u Tehnozavodu Marušić.

>>Grčić likuje, a još 20 tisuća ljudi izgubit će posao

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije