Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKIRANJE

Izraelska tvrtka za cyber nadzor objavila da će slijediti smjernice o ljudskim pravima

Hakiranje
Davor Puklavec/Pixsell
10.09.2019.
u 11:55

Istraživači na sveučilištu u Torontu su otkrili da je izraelska firma NSO grupa upletena u razne slučajeve političkog špijuniranja diljem svijeta. Njihovi proizvodi korišteni su za napadanje privatnih WhatsApp poruka.

Grupa istraživača sa sveučilištu u Torontu otkrila je da su proizvodi izraelske firme NSO grupa korišteni u političkom špijuniranju u Meksiku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji prenosi Reuters

Foto: FLORENCE LO/REUTERS/PIXSELL

- Proizvodi NSO-a pružaju vladama alate za pomoć u zaustavljanju najgorih terorističkih napada te zaustavljanju najopasnijih zločinaca. No, također razumijemo da zlouporaba može predstavljati kršenje ljudskih prava - rekao je Shalev Hulio, suosnivač i izvršni direktor tvrtke.

Poručuju kako će od sada sustavno primjenjivati postupke za prepoznavanje rizika kojima njihova tehnologija može naštetiti ljudskim pravima. Planiraju i procijeniti svoj prodajni proces te obvezati kupce da ograniče uporabu proizvoda kako bi bili sigurni da neće kršiti ljudska prava.

Iz WhatsAppa su u svibnju priopćili kako je došlo do sigurnosnog proboja te da je otkriveno da postoje znakovi koji upućuju na to da dolazi od strane vlade koja koristi tehnologiju za nadzor. Navodno su ciljevi bili grupe za ljudska prava. WhatsApp je tim grupama otkrio kako imaju razloga za vjerovati da je taj špijunski software razvila tvrtka NSO.

NSO je najpoznatija kao dobavljač nadzornih alata za vlade i snage sigurnosti te tvrde da njihovi proizvodi sprječavaju teške zločine i podržavaju operacije potraga i spašavanja nakon prirodnih katastrofa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije