Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gađali i iz tenkova

Izrael bombardirao Hamasove ciljeve u Gazi, deseci pogreba za palestinske prosvjednike

Gaza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.05.2018.
u 10:57

Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti

Izraelski zrakoplovi danas su bombardirali 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, priopćila je vojska, dok se obavljaju deseci pogreba za palestinske prosvjednike koje su izraelski vojnici ubili u ponedjeljak.

Osim zračnih napada dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova, dodaje se.

"IDF će odlučno nastaviti kako bi spriječio masovne terorističke napade koje je uglavnom organizirala teroristička organizacija Hamas", stoji u vojnom priopćenju i dodaje da će se "na sve terorističke djelatnosti oštro odgovoriti".

 U Pojasu Gaze u utorak će se obaviti deseci pogreba, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili 59 ljudi.

Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti.

Gaza
1/10

U najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, izraelska vojska procjenjuje da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Vojska kaže da slijedi "standardne operativne postupke" da odvrati Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Izraela i Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti u utorak, kada se obilježava dan osnivanja države Izrael, ali i dan kada su stotine tisuća Palestinaca protjerani iz svojih domova.

U međuvremenu je Kina uputila poziv na suzdržanost "posebice Izraela", zbog nasilja u kojem su izraelski vojnici ubili najmanje 59 Palestinaca tijekom jučerašnjih prosvjeda. 

"Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu, posebice Izrael, da budu suzdržani kako bi se izbjegla eskalacija napetosti", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u utorak kako bi raspravljalo o incidentima na granici Izraela i Pojasa Gaze. 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Thc
Thc
13:26 15.05.2018.

Di je sad goldstajn,fasisti na djelu a on suti.....

Avatar majmunranko
majmunranko
11:46 15.05.2018.

Fin neki narod ovi Izraelci. Nadajmo se barem da nam je Zuroff dobro.

Avatar nekakav
nekakav
12:40 15.05.2018.

palestincima je zabranjeno graditi vodospreme (znaš, to su oni veliki rezervoari za vodu) i vodovode. izraelci svoja naselja na okupiranim područjima spajaju prometnom mrežom koja u pravilu prolazi najplodnijim zemljištem kroz palestinska naselja. vjeruj mi, ne želiš biti palestinac na okupiranim područjima. svoj stav o tome problemu si razvio sjedeći u udobnom naslonjaču sa daljinskim u rukama, a odrastao si na američkim komedijama, gdje sve arape prikazuju kao potencijalne teroriste, jer možda oko pasa imaju eksploziv, dok su svi židovi prikazani kao nespretnjakovići, smiješno, pametni (hoćeš prijatelje, seinfelda, ima ih kolko hoćeš..) shvati da živimo u jakoj medijskoj paljbi već desetljećima, i da su nam svi stavovi formirani na temelju toga. ono malo što sami možemo shvatiti se jako razlikuje od nametnute nam stvarnosti, tj. dojma stvarnosti. ti, to smo svi mi. žrtve totalitarizma zapada, kojemu je jedini pravi protivnik bio totalitarizam istoka. propašću istoka, postali smo laki plijen. bez ikakvih dokaza upletenosti sirije u napade kemijskim oružjem zapad diže avione i razara službenu vojsku, dok na dokaze o ubojstvima djece od strane izraela i saudijaca šuti. nije li vam čudno da zapad inzistira da palestinci čekaju beskonačne pregovore sa izraelom, dok se od izraela ne traži ništa, ono mlako, poziva da prestane sa gradnjom naselja na okupiranim palestinskim teritorijima? nije li vam čudno da su dvije države nastale istom rezolucijom un-a, s samo jedna postoji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije