Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAO U NEMIRNO MORE

Izgrađen u Hrvatskoj: 'Naš brod se sam spasio. Žilav je'

Spašavanje s nizozemskog broda
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.04.2021.
u 14:59

Mi smo taj brod napravili u Tehnomontu i prodali, ali smo i dalje emotivno vezani za njega, rekla je predsjednica Uprave Tehnomonta, Gordana Deranja.

Nakon što ga je zahvatilo nevrijeme, nizozemski teretni brod uputio je u ponedjeljak poziv upomoć. Posada je evakuirana po olujnom vremenu i svi su smješteni na sigurno. Brodu je prijetilo potonuće, no timovi za spašavanje uspjeli su se u četvrtak ukrcati na napušteni brod te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno u norvešku luku Alesund.

Brod dug 112 metara prevozio je, između ostalog, i brodove napravljene u Hrvatskoj. Radi se o dva broda napravljena u šibenskoj Iskri i jednom napravljenom u pulskom brodogradilištu Tehnomont. 

- Mi smo taj brod napravili u Tehnomontu i prodali, ali smo i dalje emotivno vezani za njega. Brod kojeg su Norvežani angažirali pokupio je naš brod i još dva broda iz Šibenika. Zbog cijele havarije nismo spavali i pratili smo cijelu situaciju, bez obzira što brod nije više naš- kazala je za 24 sata predsjednica Uprave Tehnomonta, Gordana Deranja i dodala da je sretna što je pulski brod 'sam sebe spasio'.

U tom naginjanju brod it Tehnomonta bio je jedan od najtežih.

- Bio je bočno smješten na taj veliki brod a ostali su bili normalno postavljeni i fiksirani. U tom valjanju i velikim valovima, naš je brod vršio pritisak na dizalicu koja ga je držala. Međutim, kako je težak preko 350 tona i dužine oko 24 metra s potpunom opremom, pod pritiskom je pao u more. Ali, njemu je to drugi takav pad, jer je i porinut bočno. Tehnomont je jedino brodogradilište na Mediteranu gdje bočno "bacamo" brodove u more. To je njemu bilo poznato, i on se nakon bočnog pada normalno ispravio i ostao čvrsto plutati - kazala je direktorica Tehnomonta i dodala da je brod 'žilav i otporan'.

Komentara 26

Avatar rubinet
rubinet
21:40 09.04.2021.

Članak je korektno napisan. Mogao bi biti i dulji,ali i ovo je dostatno. Čak i neznalicama . Ne znam zašto se komentatori izruguju ? Neka pozorno pogledaju slike i pročitaju tekst .

DU
Deleted user
18:33 09.04.2021.

Pročitao sam "članak" tri puta, ali nisam skužio o kojem je brodu riječ, koji je napravljen u Hrvatskoj , koji se to brod sam spasio,...

DU
Deleted user
18:16 09.04.2021.

Čuj to "njemu je to poznato bacanje s boka". Brodu je to poznato i on se sam ispravio i spasio. Spasi me ovakvih "stručnjaka"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije