Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
temeljita istraga buktinje

Stožer CZ: Zrak u Osijeku prihvatljive i dobre kvalitete, nema razloga za zabrinutost

Požar u Osijeku
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
1/9
06.10.2023.
u 16:24

Izdimljavanje na požarištu u Osijeku je nešto slabijeg intenziteta. Požar je pod kontrolom, ali se još uvijek na nekim mjestima može vidjeti vatra

Veliki požar planuo je u utorak navečer na deponiju uskladištene plastike u tvrtki Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu. U požaru su ozlijeđena tri vatrogasca – jedan teže, a dvojica lakše. Lakše ozlijeđenim vatrogascima ukazana je liječnička pomoć i pušteni su na kućnu njegu. Teže ozlijeđeni vatrogasac upao je u šaht s vrelom plastikom. Primljen je s oko 30 posto opečene kože, odmah je prevezen u operacijsku dvoranu i stavljen na respirator. Požar je pod kontrolom, no problem i dalje stvara izdimljavanje.

Video: Požar u Osijeku je pod kontrolom, sada je najveći problem izdimljavanje

Tijek događaja:

16:24 - Današnje ispitivanje kvalitete zraka pokazalo je da je zrak u Osijeku prihvatljive ili dobre kvalitete, dok je u okolnim mjestima zahvaćenim dimom nakon požara plastike u tvrtki "Drava International" izmjereno neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari.

Izvijestio je to u petak županijski Stožer Civilne zaštite. Praćenje kvalitete zraka provedeno je na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca. Ističu kako su na mjernim stanicama u Osijeku tijekom današnjeg dana sve vrijednosti u granicama prihvatljive ili dobre kvalitete zraka.

Rezultati ispitivanja u okolnim mjestima pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju, jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku,  nastalih sagorijevanjem plastike ( formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) u Brijestu, Antunovcu, i Ernestinovu te manje u Ivanovcu, Čepinu, Hrastinu i Šodolovcima, navodi osječko-baranjski Stožer.

Dodaju kako se stanovnicima mjesta, gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari, gdje se i danas osjeti miris plastike, preporučuje mjera opreza što kraćeg zadržavanja na otvorenom i zatvaranje prostorija, kako bi se minimalizirala izloženost.

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti. S obzirom da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da stoga nema razloga za zabrinutost, poručuju iz županijskog Stožera Civilne zaštite.


15:05 - Zbog sumnje u kazneno djelo protiv opće sigurnosti, u vezi izbijanja požara plastike u tvrtki Drava International, osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja, potvrdili su u petak u Županijskoj upravi.

Načelnik Stožera Civilne zaštite dožupan Mato Lukić rekao je na konferenciji za novinare da je kaznena prijava podnijeta osječkom Općinskom državnom odvjetništvu. Lukić je izvijestio da je kriminalistička policija počela ograđivati dijelove požarišta radi buduće istrage, koja će se provesti kada požar bude bio potpuno ugašen. Najavio je kako će Stožer u subotu, prije inicijative za proglašenje ekološke katastrofe, predložiti županu Anušiću proglašenje stanja velike nesreće, što je u nadležnosti župana i stoga je to puno brži postupak.To ne znači odustajanje od inicijative za proglašenje ekološke katastrofe, već će se pričekati rezultati ispitivanja zagađenosti tla, ali kako bi se ubrzala procedura Stožer će županu predložiti proglašenje stanja velike nesreće.

Lukić kaže da je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo jučer počeo s ispitivanjem tla, čiji se rezultati očekuju, a i dalje traju ispitivanja kvalitete zraka na području na koje se širio dim s požarišta. Ovisno o kretanju vjetra negdje je zrak zagađen, a tamo gdje je dim prošao situacija je dobra. Očekujemo rezultate posljednjih mjerenja, a ispitivanja će se i dalje provoditi, dodao je Lukić.

POVEZANI ČLANCI:

Načelnik osječkog Stožera Civilne zaštite dogradonačelnik Dragan Vulin smatra kako je stanje na požarištu zadovoljavajuće, jer su opožarene površine s kojih je dolazilo značajno izdimljavanje zasute zemljom, što se dosad pokazalo iznimno učinkovitim. Izvijestio je kako su tijekom noći na tri mjesta izbili novi požari, čije su širenje spriječile dežurne vatrogasne ekipe.

Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec rekao je kako su poduzete sve potrebne aktivnosti za držanje požara pod kontrolom, uključujući natapanje opožarene površine i zatrpavanje zemljom, kako bi se smanjilo izdimljavanje. U ovom trenutku ne možemo doći do žarišta požara, jer je površina po kojom trebamo hodati opasna, a ispod nje se nalazi tekuća plastika, rekao je Pakšec ocijenivši kako više nema mogućnosti da se ponovi katastrofa.

Također je ocijenio da se požar neće moći ugasiti do kraja petka već procjenjuje da će vatrogasci ostati na dežurstvu još dva dana.


12:50 - Na prosvjed radnika Drava International stigla je i saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

12:16 - Ne dođe li tijekom vikenda do neke promjene po pitanju njegova zdravstvenog stanja, tek će se za sedam dana znati tijek liječenja teško ozlijeđenog vatrogasca JVP Našice koji je od četvrtka u zagrebačkoj Klinici za traumatolgiju KBC-a Sestre milosrdnice, nakon nesreće u Osijeku. 

Vatrogasac je i dalje stabilan, spontano diše i nije na respiratoru, ali još uvijek je životno ugrožen jer opečeno mu je 50 posto površine tijela. Stoga je trenutno najbitnije organizmu obilno nadoknaditi tekućinu, nakon čega će se odrediti kirurška terapija. 


12:10 - Prema posljednjim podacima kvaliteta zraka na dvije mjerne postaje u Osijeku je dobra, no još se čekaju rezultati mobilnih jedinica koji su jučer na području južno od Osijeka mjerile kvalitetu zraka.

Požar je pod kontrolom, no još ima izbijanja vatre. Trenutno je u prostoru tvornice 10 vatrogasnih cisterni koje polijevaju požarište, tu je i vodeni top iz osječke zračne luke te brojni kamioni koji dovoze zemlju, javlja HRT.

GALERIJA Radnici tvornice u Osijeku okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške, stigao je i vlasnik Zvonko Bede

Požar u Osijeku
1/23

11:53 - Radnici osječke tvrtke Drava International gdje je izbio veliki požar prosvjeduju ispred tvornice. Ljutiti su što se javno proziva i okrivljuje njihovu tvrtku. Stigli su s transparentima: 'Podržavamo gazdu', 'U boj za posao svoj'...

To je naš gazda, to je naša firma. Zvonko Bede brine o nama. Žele nas uništiti, Anušić nas želi uništiti. Da nam nije dobro, ne bismo bili ovdje, on brine za nas. Sve smo izgradili ovdje”, poručivalo je nekoliko stotina okupljenih radnika nezadovoljnih što se za požar javno proziva i okrivljuje njihovu tvrtku.

Novinarima su rekli i kako je plaća u tvrtki iznad prosjeka županije, da su svi jako zadovoljni i da njihov gazda zna ime svakog od 500-tinjak zaposlenih.  U Dravi International radi i stotinjak radnika iz Nepala.

Bede je, na novinarski upit, oštro opovrgao nagađanja kako je upravo on organizator skupa.

“Nisam organizirao ovaj skup, nisam ga ni htio jer ne želim komplikacije. Ipak, ova podrška mi puno znači. Hvala im što su došli i što su zahvalni zbog svega što sam napravio za njih i ovu zajednicu. Ovo su očito teški trenuci, za mene i za radnike”,  poručio je.

Više pročitajte OVDJE.


9:28 - Vatrogasci su i tijekom noći s četvrtka na petak nastavili s gašenjem požara otpadne plastike u osječkoj tvrtki "Drava international", u prigradskom naselju Brijest, izvijestio je osječki Centar 112. Na gašenju požara tijekom noći aktivno je sudjelovalo šest vatrogasaca, a  angažirani su vatrogasci su iz osječke Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sarvaš. Iz osječkog Gradskog stožera Civilne zaštite izvijestili su kako će se tijekom dana nastaviti zatrpavanje požarišta zemljom, što se u četvrtak pokazalo vrlo učinkovitim u smanjivanju izdimljavanja, a u gašenju požara koristit će se i vodeni topovi.

Tijekom prijepodneva rezultati novih mjerenja kvalitete zraka

Napominju kako se tijekom prijepodneva očekuju rezultati novih mjerenja kvalitete zraka u prigradskim naseljima, južno od Osijeka, prema kojima je vjetar nosio dim s požarišta, dok je kvaliteta zraka u Osijeku na uobičajenoj razini.

Prema podacima županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo početna mjerenja u samom požarištu i Antunovcu utvrdila su povećanu koncentraciju lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena, a ponovljeno mjerenje u Antunovcu je pokazalo 20 puta manju koncentraciju lebdećih čestica u zraku, koje su bile u prihvatljivim granicama.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak su najavili kako će u petak Vladi RH zbog posljedica požara plastike u tvrtki "Drava International" uputiti zahtjev za proglašenjem ekološke katastrofe.


8:52 - Radnici tvrtke Drava International najavili su za danas u 11 sati prosvjed ispred tvornice, odnosno skup podrške, a ljutiti su što se javno proziva i okrivljuje njihovu tvrtku. Više pročitajte OVDJE.


8:35 - Izdimljavanje na požarištu u Osijeku je nešto slabijeg intenziteta. Požar je pod kontrolom, ali se još uvijek na nekim mjestima može vidjeti vatra. Šest vatrogasaca iz Osijeka, iz DVD-a Sarvaš, s četiri vozila noć su proveli na požarištu. - Podaci mjerenja koje je proveo Zavod "Andrija Štampar" govore da je kvaliteta zraka na uobičajenoj razini. To na neki način ne iznenađuje jer kad naiđe oblak dima, tu kvaliteta zraka sigurno nije dobra, ali uslijed vjetra to se vrlo brzo raščisti. U Osijeku i naseljima južnije od požarišta, također je kvaliteta zraka bila dobra. Jučer su provedena i mjerenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koji su ovdje na terenu i vjerujem da ćemo tijekom prijepodneva znati rezultate, rekao je  Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera grada Osijeka, javlja HRT. Nastavlja se zatrpavanje požarišta zemljom.

GALERIJA Požar u Osijeku, i dalje prijeti opasnost od izdimljavanja

Požar u Osijeku
1/48

- Ovo jučer se pokazalo iznimno učinkovitim. Angažirali smo sve raspoložive snage, svu građevinsku operativu, s obližnjih gradilišta navozimo zemlju. Izdimljavanje je trenutno najveća ugroza za stanovništvo s obzirom na to iz kojeg smjera puše vjetar. Vatrogasci cisternama i topovima hlade ovo područje kako bi spriječili izdimljavanje i nove požare - kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

Tijekom noći izbilo je nekoliko manjih požara koji su uspješno ugašeni. - Vjerujem da ćemo tijekom dana uspjeti u potpunosti prekriti ovu površinu zemljom. Prijepodne stižu i vodeni topovi - rekao je Vulin.

Preporučio je građanima koji žive u prigradskim naseljima na jugu i susjednim općinama da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju. U slučaju da izlaze, preporučuje se nošenje zaštitne maske. - Stanovnici Grada Osijeka i sve što je sjevernije od ove točke gdje nije došao dim, mislim da se mogu sasvim normalno ponašati bez dodatnog straha. Dok u potpunosti ne saniramo požarište i dok ne prestane izdimljavanje trebamo biti oprezni, rekao je Vulin.


8:20 - Osječki vatrogasac, teško ozlijeđen u požaru, stabilnog je stanja, no zbog težine opeklina u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak prebačen je u zavod za opekline Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Vatrogasac ima teške opekline, intubiran je i stanje mu je stabilno, izjavio je novinarima ispred klinike u Draškovićevoj ortoped i traumatolog Slaven Babić govoreći o stanju vatrogasca koji je u gašenju požara u pogonu osječke tvrtke "Drava international"  upao u rastopljenu plastiku te je pritom teško ozlijeđen.

Video: Zapaljena plastika u kanalu kod požarišta u Osijeku

Operiran je u Osijeku te je odmah nakon toga, u pratnji anesteziologa, prevezen u KBC Sestre milosrdnice.  Babić je siguran da će trebati još operativnih zahvata s obzirom da je opeklinama zahvaćeno tridesetak posto tijela.

'KBC Sestre milosrdnice zbrinjava najteže opekline. Vatrogasac je u kasnim tridesetim godinama, bio je zdrav i u formi što su činjenice koje mu idu u prilog', kazao je Babić.

Trenutno je stabilan, dobrog tlaka, pulsa i ostalih vitalnih parametara. I dalje se postupa prema njemu prema svim pravilima zbrinjavanja teških opeklina. U sklopu prve faze zbrinjavanja intubiran je kako bi se tijelo pripremilo za borbu protiv infekcije i sprječavanja budućih komplikacija.

"Naši anesteziolozi rade vrhunski posao. Ovo je faza kombiniranog anesteziološkog i kirurškog pristupa, tako da vjerujem da je na najboljem mjestu koje postoji u Hrvatskoj za liječenje ovakvih ozljeda", rekao je Babić.

Kaže i kako će ozlijeđeni vatrogasac biti sigurno nekoliko tjedana u Klinici za traumatologiju, pa će se dalje će se vidjeti hoće li ići natrag u osječku bolnicu ili na kućnu njegu. Babić kaže i da očekuje  da će teško ozlijeđeni vatrogasac koji je još na respiratoru uskoro moći samostalno disati.

GALERIJA Snimke iz zraka požarišta u Osijeku

Požar u Osijeku
1/16

8:15 - Stanovnici u neposrednoj blizini požarišta trebali bi temeljito prati i guliti voće i povrće te izbjegavati lisnato povrće i ne izvoditi domaće životinje na pašu, preporučila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u četvrtak.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da  potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima, navodi Agencija.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima, kaže se u preporukama vezanima za posljedice požara u Brijestu kod Osijeka na mrežnim stranicama HAPIH-a.

Ističe se da u ovom trenutku ne mogu iznositi zaključke o posljedicama, budući da nema konkretnih analitičkih podataka.

"U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku", poručuje se.

 

Komentara 6

ZJ
Zjako
17:03 06.10.2023.

Da ! zrak je zapravo lijekovit. Koga vi lažete ? Poslje toliko dima je sve super.

GI
Gitte
10:40 06.10.2023.

Koliko vlasnik treba platiti samo za dim koji je ceo2 tone i tone mi šparamo kupujemo skupa auto da bi i mali šansu naša djeca da ne izgore a o tome se ništo ne priča njega treba odmah u zatvor da ne pobjegne.

BU
Bubalamala
11:31 06.10.2023.

Veliki kriminal i politika stoji iza tog gospodarstvenika koji navodno ostavio dugove u državi a uništio više poduzeća u Osijeku. Šeks je obećao nova radna mjesta i time opravdao kredite banke za obnovu i razvitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije