Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turci na biralištima

Izbori na kojima Erdoğan želi konačno postati sultanom

Foto: Reuters
24.06.2018.
u 06:55

Izborna je kampanja pokazala da je Muharrem Ince vrlo ozbiljan kandidat koji bi mogao Erdoğanu pomrsiti račune

Za nedjelju su zakazani izvanredni, ali i najvažniji izbori u novijoj turskoj povijesti. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan očekuje potvrdu promjene ustava izborenu tijesnom pobjedom od dva posto na prošlogodišnjem referendumu.

Novi predsjednik turske imat će mnogo šire ovlasti nego do sada, koje podrazumijevaju i da predsjednik ujedno bude i premijer. A Erdoğan, jasno, očekuje kako će te ovlasti imati upravo on. Tako bi zapravo postao turskim sultanom pogotovo ostvari li i pobjedu na izborima za 600 parlamentarnih zastupnika.

Nitko u Turskoj takvu moć nije imao još od Mustafe Kemala Atatürka. Zemlja je u izvanrednom stanju od pokušaja puča 2016. godine. Erdoğanu bliski poduzetnici kontroliraju oko 90 posto medija, ne treba posebno spominjati koliko mu je sklona javna televizija. Ali, možda neće sve biti tako jednostavno.

1/7

Erdoğanovo autoritarno ponašanje stvorilo je kod velikog dijela turskih birača animozitet. Napravio je i taktičku pogrešku. Dopustio je koaliranje kojim je mislio u parlament uvesti svoje partnere, nacionaliste iz MHP-a koji ne mogu doseći izborni prag od deset posto. No, priliku za koaliranje iskoristila je i do sada razjedinjena opozicija.

Erdoğan sada ima protiv sebe kompaktnog protivnika. Četiri opozicijske stranke po anketama dobivaju oko 40 posto glasova, kada im se pribroji i oko deset posto glasova koje dobiva kurdski HDP, vidimo kakva je to opasnost za Erdoğana.

Opozicija se uzda u Muharrema Incea, čvrstog zastupatelja sekularne Turske. U samo par mjeseci stekao je popularnost i potezima poput onog kad je otišao posjetiti Selahattina Demirtasa, predsjedničkog kandidata Kurda koji iza rešetaka čeka ishod optužbi za terorizam. Obećava da će četiri milijuna Sirijaca koji su sada u Turskoj poslati kući, no to je nešto što obećava i Erdoğan.

Foto: Instagram Dejan Lovren

Bolje Ince udara na ekonomskim pitanjima, tursko gospodarstvo zbog međunarodnog pritiska i Erdoğanove izolacionističke politike slabi, lira pada, kriza je pred vratima. Ince obećava brze i radikalne mjere da se trend preokrene, a Erdoğan obećava smanjenje broja ministarstava.

Komentara 6

DJ
djakputnik
09:41 24.06.2018.

Erdoganova je pobjeda osigurana. Oporbu proglasi neprijateljima Turske, pa nešto pohapsi, nešto pobije i to je to. Živjela demokracija na janjčarski način! Mi smo ju osjećali 500 godina, pa znamo kako to ide.

VI
virtual1
08:39 24.06.2018.

Pa javni mediji su mu korumpirani ko i kod nas. Poduži je popis šta ste sve zataškavali u zadnjih par godina, zadnje ovo prikupljanje potpisa za referendum.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
13:36 24.06.2018.

To Baja .... Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se danas u Briselu gde će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou.Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dolaze na poziv visoke evropske predstаvnice zа spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini. Nаkon bilаterаlnih sаstаnkа obe strаne s šeficom diplomatije EU, predvidjen je trilаterаlni sаstаnаk. Sastanak predsednika Srbije sa Federikom Mogerini po planu bi trebalo da bude održan oko 15 časova, nakon čega bi trebalo da dodje do zajedničkog sastanka sa delegacijom Prištine. Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je, govoreći o dijalogu s Prištinom, rekao da "srpska delagacija, kao i dosad, nema nikakve preduslove".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije