Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon pobune

Milinović: Ako me izbace iz HDZ-a, vratit ću se u Sabor gdje neću podržavati Plenkovića

Darko MIlinović s pristašama napustio Središnjicu HDZ-a
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/5
30.08.2018.
u 22:35

Neću dopustiti cirkus i događanje naroda u HDZ-u, rekao je Andrej Plenković

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je na telefonskoj sjednici pokrenuti stegovni postupak pred Visokim časnim sudom protiv Darka Milinovića, člana Predsjedništva i ličko-senjskog župana te kandidata za šefa ličkog HDZ-a zbog teške povrede članskih obaveza, za što je sankcija izbacivanje iz stranke.

Od 29 članova Predsjedništva koji su pristupili glasanju, 27 ih je glasalo za, jedan protiv (Milinović) i jedan je bio suzdržan. Dakle, vrh HDZ-a spreman je izbaciti Milinovića iz stranke premda je kao kandidat za šefa ličkog HDZ-a usred unutarstranačkog izbornog procesa.

Milinović pak najavljuje da će, ako ga izbace iz HDZ-a, podnijeti ostavku na mjesto župana, aktivirati saborski mandat te se na izborima kandidirati kao nezavisni kandidat za ličkog župana (budući da je župan manje od dvije godine, ako podnese ostavku, slijede izbori).

– Ako me izbace iz stranke, a uvjeren sam da neće, moral mi nalaže da podnesem ostavku, vratim mandat građanima, vratim se u Sabor i ponovno se kao nezavisni kandidiram na izborima – rekao nam je večeras Milinović.

Na pitanje hoće li u Saboru podržavati HDZ, a Plenkovićeva većina pala je na 77 zastupnika, Milinović nam je odgovorio da baš tako moralan nije da ga netko izbacuje iz stranke, a da on poslušno diže ruku u Saboru. Time bi Plenkovićeva većina u Saboru bila ozbiljno destabilizirana, vjerojatno i upitna. 

Hoće li se moći braniti?


Odluka vrha HDZ-a o sankcijama dolazi samo dan nakon što je Milinović jučer izveo još jedan spektakl i s pet autobusa punih ličkih HDZ-ovaca došao u središnjicu HDZ-a tražiti odgovore zašto se već treći put odgađaju izbori za gospićki HDZ kao i jamstva da će izbori za Ličko-senjsku organizaciju biti 9. rujna. U cijeloj situaciji vrh HDZ-a, očito, ne zanima to što je Milinović upravo kandidat za predsjednika ličkog HDZ-a (nakon što je zimus dao ostavku zbog kadroviranja središnjice na Plitvičkim jezerima), pa su spremni iz stranke izbaciti kandidata usred izbornog procesa.

– Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, neću dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i događanje naroda. Sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao je i mogao riješiti s povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora – rekao je Plenković novinarima nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a.

Najteže povrede
Zbog toga su odlučili, nastavio je Plenković, da Predsjedništvo HDZ-a protiv Milinovića pokrene stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obveza i nanošenja političke štete HDZ-u. Budući da Plenković i njegova ekipa podržavaju Marijana Kustića, Milinovićeva protukandidata u Lici, Izbacivanje iz stranke “neće se lijepo vidjeti”. Hoće li Milinovića izbaciti prije izbora 9.rujna, a sve sluti na to, odlučit će Visoki časni sud. Kontaktirali smo i s Davorom Miličevićem, predsjednikom tog HDZ-ova suda, a on nam je rekao da će o brzini pokretanja postupka, odnosno hoće li odluku o sankciji protiv Milinovića donijeti prije ili poslije ličkih izbora, odlučiti kada dobije odluku Predsjedništva.

– Uzet ćemo u obzir da je Milinović kandidat na izborima, savjetovat ćemo se sa Statutarnom komisijom i potom odlučiti – rekao je Miličević. U Lici se čuju promišljanja da se Milinovića ne može izbaciti iz HDZ-a jer su izbori za lički HDZ raspisani po starom Statutu stranke koji ima i Propisnik o provođenju unutarstranačkih izbora i prema kojem se protiv članova HDZ-a ne mogu pokretati stegovni postupci. Ako su ranije pokrenuti, ti se članovi mogu kandidirati.

Komentara 153

DU
Deleted user
23:31 30.08.2018.

Interesantno je vidjeti veleumne desničare kako Plenkija nazivaju ljevičarem i brane Milinovića koji je bio ne komunjara, nego komunjara na kvadrat. Hahahaha, adio pameti...

LP
luka.profaca
21:24 30.08.2018.

Sam se izbacio

PU
Pukovnik
21:14 30.08.2018.

Pravi primjerak jelena lopatara lokalnog šerifa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije