Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilal Bosnić

Iz 'bosanskog Alcatraza' uskoro izlazi vođa vehabija, odvjetnik: 'Bavio se poljoprivredom'

bilal bosnić
Screenshot YouTube
23.08.2021.
u 22:24

Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku

Jednog od vođa radikalnih islamista u BiH Bilala Bosnića utišala je sedmogodišnja zatvorska kazna nakon koje sljedeći tjedan izlazi na slobodu. Uhićen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika, a sada odbrojava zadnje dane u bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima.

"Istina i Islamska država ostaje! To nije rekao Bilal koji se može protumačiti ovakav ili onakav. Ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti za ovu stvar dali i svoj život'', govorio je Bilal Bosnić 2014. godine. Njegov ga odvjetnik opisuje kao poljoprivrednika, a ne glavnog regrutera ISIL-a.

"On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjerojatnije će brinuti o mnogobrojnoj obitelj jer ima dosta djece", otkriva Bosnićev odvjetnik Adil Bozo za Dnevnik Nove TV

Javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku.

Bosnićev odvjetnik navodi da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

"Nikad nikoga nije regrutirao jer tijekom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada nitko nije identificiran tko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa", kaže Bozo.

Možda uz hrvatsku granicu vehabija danas nema, ali obavještajne službe su na oprezu. Za SOA-u, na čiji su račun stizale i optužbe da naoružavaju ekstremiste, što je ravnatelj Daniel Markić oštro odbacio, povratak džihadista i dalje je dodatan sigurnosni rizik.

"Od ukupno 1000 osoba s područja jugoistočnog susjedstva koje su se pridružile ISIL-u, poginulo je njih oko 25 posto. 45 posto se već vratilo u matične države, dok ih se 30 posto još uvijek nalazi na tom području, uključujući i četiri ženske osobe koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, a nalaze se u civilnim kampovima u Siriji'', doznaje se iz SOA-e.

U hrvatskoj tajnoj službi kažu da su i ranije su upozoravali na kraće zatvorske kazne zbog čega je značajan broj osuđenika, poput Bosnića, na korak do izlaska iz ćelije ili su već na slobodi. Koliki je utjecaj vehabija u okruženju ne otkrivaju, no prate stanje, kao i mogući utjecaj afganistanske krize.

VIDEO WhatsApp pokušava blokirati talibane: 'Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama'

Ključne riječi

Komentara 7

CR
crocro
07:25 24.08.2021.

Tragedija svih tragedija je ta što muslimanski svijet u BiH neće priznati ili prihvatiti da njihovo porijeklo nije iz arapskog svijeta a niti turskoga. Povijest je rekla svoje. Dakle, islamska vjera u BiH, odnosno narod islamske vjere u BiH može potjecati od Hrvata i srba iz doba osmanlijskog carstva, na način kako je to zapisano u povijesti. Oni imaju poidrijetlo hrvatsko ili srpsko, što neće priznati, već se drže teorije o postojanju islamizma na teritoriju BiH prije osmanlijskog carstva. Bilo kako bilo, ali jedno je sigurno, svojim ekspanzijonizmom žele zavladati svijetom. A naivna Europa prihvaća milijune navodnih izbjeglica, migranata, azilanata i ne znam koga sve ne, i zato je sada Europa nestabilna, nejedinstvena i nesigurna za svoje pučanstvo. Europa kakovu smo poznavali nestala je. Zašto ova migrantska populacija ne navaljuje na granice drugih sigurnih muslimanskih zemalja iaste vjere i kulture, već u Europu potpuno drugačije kulture i običaja. Pa naravno, neće islamizirati već islamizirane zemlje, treba islamizirati ona područja svijeta koja još nisu islamizirana. I to čine. Svaku vjeru treba poštovati kao i sve vjerske slobode, ali do sukoba i ratova će dolaziti upravo zbog neslaganja ili nametanja volje došljaka prema domicilnom svijetu, a ti došljaci ne žele se prilagoditi i prihvatiti način života i ponašanja svojeg domaćina. Što se događa kada svraka uleti u jato vrana, zato svaka ptica svojem jatu leti. A ovdje je sve suprotno i ne može završiti dobro.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
07:12 24.08.2021.

Iz 'bosanskog Alcatraza' uskoro izlazi vođa vehabija, odvjetnik: 'Bavio se poljoprivredom i usput još uz Alaha malo terorizmom'

Avatar AlPoS
AlPoS
07:05 24.08.2021.

Utamničiti u samici do kraja života

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije