Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDAO SE POLICIJI

Todoriću stroge mjere: Jamčevina od 100.000 funti i sigurnosna narukvica na nozi

ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
1/12
07.11.2017.
u 20:41

Pušten je na slobodu, ali mu je oduzeta putovnica. Sljedeće ročište zakazano je tek za 10. travnja 2018. pa zasad ništa od izručenja...

Ivica Todorić uhićen je danas u Londonu, gdje se sam predao policiji, doznajemo iz MUP-a.

"Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9.04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu, gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija", objavio je MUP.

20.30 - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je važno da hrvatska tijela nadležna za upućivanje zahtjeva za izručenjem Ivice Todorića od Ujedinjenog Kraljevstva dobiju pojašnjenja o njihovom postupanju, nakon što je osnivač Agrokora uhićen te potom uz jamčevinu pušten, a novo ročište zakazano za 10. travnja iduće godine.

19.00 - "Kontekst u kojem vam odobravam jamčevinu je saznanje da je vaša imovina zamrznuta u ovoj zemlji i diljem svijeta te da imate ograničene mogućnosti da prikupite novac", rekao je sudac Richard Blake, a prenijela agencija Reuters.

17.55 - Ivica Todorić je kratko odgovarao na pitanja novinara po izlasku sa suda u Londonu: "Drago mi vas je vidjeti, ovo danas je mala pobjeda, sada sam građanin Londona. Nisam imao priliku puno pričati. Uskoro ćete me puno čuti.  Od sada ću se oglašavati.  Puno televizija me zove, nudi. Dogovorit ću se.  U Hrvatskoj imamo još puno napraviti.  Znate što sam toliko puno za Mercator napravio, i to smo spojili s jednim perfeknim biznisom u Srbiji. Više nigdje nisu negativni. Dođite jedanput da razgovaramo. Hvala vam svima da ste ovdje došli. Nisu mi dali naruvkciu, nikad nemam narukvicu, ni sat ne nosim - poručio je Todorić. Opširnije pročitajte OVDJE.

17.37 - Novo ročište za Ivicu Todorića u Londonu bit će tek 10. travnja 2018. godine, javlja reporter RTL-a Ivan Skorin

17.30 - Završilo je ročište Ivice Todorića pred sudom u Londonu. Pušten je da se brani sa slobode, ali mu je određeno nekoliko oštrih mjera koje mora poštivati ili mu slijedi zatvor. Kako javlja reporter Nove TV Andrija Jarak te mjere uključuju jamčevinu od 100.000 funti i sigurnosnu narukvicu koju Ivica Todorić mora stalno nositi na nozi. Također, oduzeta mu je putovnica, a do sljedećeg ročišta koje je zakazano tek u sljedećoj godini, ne smije napustiti London niti adresu na kojoj boravi u Londonu.

17.15 - Reporter Nove TV Andrija Jarak je javio da je londonski sud odredio kako će se sljedeće ročište održati tek iduće godine "što znači da ništa od izručenja ove godine", javlja Dnevnik.hr.

16.40 - Reuters javlja kako je Ivica Todorić pred londonskim sudom Westminster Magistrates' Court izjavio da se protivi izručenju Hrvatskoj. 

16.25 - "Nisam nikada imao čast upoznati ni Ivicu ni Antu Todorića, niti mi je bila poznato njihovo poslovanje niti je za mog mandata prodana ijedna dionica tvrtki u portfelju Agrokora", odgovorio je saborskom povjerenstvu za Agrokor Milan Kovač, čelnik nekadašnje Agencije odnosno Fonda za privatizaciju. Više pročitajte OVDJE.

15:30 sati Evo što svjetske agencije pišu o Todorićevom uhićenju

15:15 sati  Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) izjavio je u utorak kako je uhićenje Ivice Todorića u Londonu bilo vrlo izvjesno, s obzirom da za svakog bjegunca koji se nalazi na području Europske unije smatra vrlo izvjesnim njegovo uhićenje.

15.00 sati Večernjem listu sa suda odgovorili kako slučaj Ivice Todorića još nije stigao na red. Slučaj je prijavljen za dvoranu 3 gdje se i inače rješavaju ovakvi slučajevi.  Todorić će biti saslušan poslijepodne na Westminster Magistrates' Courtu.

14:30 sati Što je europski uhidbeni nalog? Europski uhidbeni nalog izdan u jednoj zemlji vrijedi u svim zemljama bloka. Temelji se na međusobnom priznanju sudskih odluka među zemljama članicama.

14:00 sati Premijer Andrej Plenković komentirao je vijest o uhićenju na otvaranju sajma Interliber u Zagrebu, gdje je, kako je rekao, i primio tu informaciju.

- Sve je to sukladno EUN-u koji je izdao hrvatski MUP, odnosno hrvatska policija, i sada slijedi uobičajena procedura - rekao je Plenković, koji je rekao da ne želi spekulirati o vremenskim okvirima.

- Postoji uobičajen slijed sukladno Zakonu o međunarodnoj suradnji između članica EU. On ima prava kao okrivljenik, ne želim špekulirati o bilo kakvim vremenskim okvirima - rekao je Plenković.

13:00 sati  Počeo skupljati novac za jamčevinu? Prema informacijama 24sata Todorić planira od britanskog suda tražiti da ga oslobodi, a za uzvrat bi dao novac za jamčevinu. Ako taj scenarij i prođe, sud tek treba odrediti koliko bi to novca bilo. Prema informacijama 24sata Todorić je već počeo skupljati novac. 

12:00 sati Iz britanske Nacionalne agencije za kriminal rekli su ranije danas za Večernji list da ne mogu potvrditi ni opovrgnuti da postupaju po europskom uhidbenom nalogu izdanom za Ivicom Todorićem te su poručili da takve stvari nikad ne komentiraju.

Podsjetimo, Večernji list prvi je pisao da se Ivica Todorić nalazi u Londonu.

11:00 sati Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas nije želio komentirati medijske tvrdnje da hrvatske vlasti znaju gdje se nalazi odbjegli Todorić.

"Nemam ništa na tu temu reći, osim onoga što vam ponavljam svih ovih dana", kazao je Božinović na znanstvenom skupu o velikim skupovima podataka na Visokoj policijskoj školi.

10:00 sati Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je ranije danas da saborsko istražno povjerenstvo treba pomoći u rasvjetljavanju slučaja Agrokor, jedne od najvećih afera u hrvatskoj povijesti, pa i pod cijenu promjene zakona.  Predsjedničino mišljenje razlikuje se od stajališta hrvatske Vlade koja, pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, smatra da saborsko Istražno povjerenstvo treba prestati raditi ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koju Povjerenstvo istražuje.

"Želim da sve bude transparentno, da javnost zna istinu",  rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima na rubu poslovne konferencije u Zagrebu.

Kazala je da je svjesna da kod saborskog Istražnog povjerenstva postoje zakonska ograničenja, "međutim, mislim da je uvijek fleksibilnost potrebna i da se mogu mijenjati i zakoni kada je interes javnosti takav".

Predsjednica: Ne znam mu adresu

U slučaju Agrokora interes je "ogroman", naglasila je predsjednica koja želi da se afera "raščisti, da svi oni koji su krivi u ovome, svi oni koji su, nažalost, doveli do situacije u kojoj se danas nalazi koncern Agrokor, da odgovaraju za to". 

Afera Agrokor jedan je "najvećih skandala u hrvatskoj povijesti, jer jako utječe na hrvatsku gospodarstvo, na stabilnost, na brojne kreditore, kooperante i na susjedne zemlje", kazala je predsjednica.  Ovo nije prvi put da se Grabar-Kitarović založila za nastavak rada saborskog Povjerenstva za Agrokor, a premijer Andrej Plenković nedavno je zbog toga izjavio kako mu se čini da "predsjednica nije dovoljno upućena" u taj slučaj.    Grabar-Kitarović nije mogla komentirati navode da je policiji poznata adresa vlasnika Agrokora Ivica Todorića, za kojim je raspisana tjeralica. 

"Ne znam njegovu adresu, čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu", rekla je. 

Komentara 168

BR
Brandfackel2
11:56 07.11.2017.

Molio bih urednike Večernjaka da što češće objavljuju fotografije Todorića u društvu Josipa Perkovića I Budimira Lončara da čitatelji slabijih umnih sposobnosti shvate iz kojega zločinačkog miljea dolaze tajkuni koji su opljačkali Hrvatsku. Petokolonaški mediji uporno nameću kako su nas opljačkali nekakvi nepostojeći hrvatski desničari dok činjenice govore da su Todorići, Špiljak i ostali pripadnici crvenog jugokomunistićkog plemstva!

DU
Deleted user
15:14 07.11.2017.

Izručite ga kurton državi da ga oslobode.

Avatar superhik74
superhik74
18:49 07.11.2017.

Britanska "pravda" je "the best money can buy" a s obzirom da Todoric ima love, ovo je velika pobjeda Todorica. Tko vise plati dobije u anglo-saksonskom "pravu". Nije puno razlicito od naseg "Horvatincic" krivosudja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije