Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lulina pljuska

Italija bijesna: Brazil nam ne izručuje ubojicu jer je ljevičar

talijan
Reuters
04.01.2011.
u 21:21

Posljednjeg dana svoga boravka u predsjedničkoj palači Lula da Silva, bez obzira na to što je Vrhovni sud Brazila odobrio Bettistijevo izručenje, nije potpisao dekret

Diljem Italije održani su u utorak prosvjedi protiv odluke bivšega brazilskog predsjednika Luiza Inácija Lule da Silve da ne izruči talijanskog kriminalca Cesarea Battistija, osuđenoga u Italiji pravomoćno na tri doživotna zatvora. Battisti (56) pobjegao je iz talijanskog zatvora potkraj 1981. i skrio se u Francusku.

Pobjegao u Brazil

Tadašnji francuski predsjednik François Mitterrand vodio je politiku neizručivanja talijanskih ljevičara Italiji. Tako nije izručio ni Battistija koji je bio članom ljevičarske organizacije Naoružani proleteri za komunizam. No, Battisti nije ubojstva počinio kao ljevičarski terorist, već kao pljačkaš. Iz Francuske, u kojoj je postao pisac kriminalističkih romana, a koja ga je očito pod Nicolasom Sarkozyjem imala namjeru izručiti Italiji, Battisti je pobjegao u Brazil u ožujku 2007. gdje je i uhićen. U zatvoru je, ali ga Brazil ne želi izručiti Italiji.

Posljednjeg dana svoga boravka u predsjedničkoj palači Lula da Silva, bez obzira na to što je Vrhovni sud Brazila odobrio Bettistijevo izručenje, nije potpisao dekret. Možda i zato što je njegova nasljednica na predsjedničkom položaju Dilma Vana Rousseff Linhares, koju je on lansirao, bila članicom terorističke ljevičarske organizacije.

Pravne mjere

Battisti je prva kriminalna djela počinio još kao maloljetnik. U Udinama je 1977. ubio zatvorskog policajca, a 1979. u gradu Santa Maria di Sala sudjelovao je u ubojstvu mesara. Iste godine u Milanu je sudjelovao u pljački draguljarnice u kojoj je ubijen draguljar Pierluigi Torregiani. Pogođen je i Torregianijev sin Alberto koji je od toga dana paraliziran. Battisti je osuđen i za ubojstvo Andrea Campagna, policijskoga agenta koji je vodio istragu o ubojstvu Torregianija. Italija će pokrenuti sve pravne mjere za njegovo izručenje. Najavljena je i žalba sudu u Haagu, a pokreću se i brojni diplomatski pritisci prema Brazilu.

Ključne riječi

Komentara 60

ST
Stockholm
11:56 05.01.2011.

Primjedba, istina! Pogledaj za ovaj komentar, koji samo navodi cinjenice, postovani komentatori u VL, dali su mi vec 8 minusa: \"05.01.2011. u 10:17h Stockholm je napisao/la: Moja firma vec 50 godina pridonosi razvoju Brazilije. Mi smo sudjelovali u gradnji tadaa najvece hidrocentrale na svijetu, Itaipu, (u pogonu od1984), a danas moderniziramo visokonaponske dalekovode od iste HE i transformatorske stanice najmodernijom tehnikom (FACTS). Sudjelovanje nase firme s Brazilijom je u korist obe zemlje, a pojedini poslovi su rijetko ispod 100 miljona dollara. \" A samo sam naveo nepobitne cinjenice.

ST
Stockholm
09:18 05.01.2011.

Trunchbulle, revolucionarni prijatelju, branis ti ovog ubicu, ili pak ljevicarski rezim u Braziliji. Ti nesto mjesas jabuke i kruske prijatelju ... Opet tvoja na daleko poznata briljantna logika ...

Avatar trunchbull
trunchbull
04:27 05.01.2011.

Opet NWO udara. Sada na istinsku i postenu radnicku ljevicu. Smeta im gospodja Dilma koja je demokratski izabrana predsjednica te zemlje (kao i Lula prije nje) pa joj spocitavaju njezinu proslost. S druge strane, Italija nema nikakvu ljevicu osim onoga \"kaktusa\" nazovi komunista Napolitana koji nije otisao dalje od verbalnoga kriziranja Berlusconijeve vlade, bez obzira na ovlasti koje su mu ogranicene. S druge strane Brazil se od Lulina dolaska do danas obracunao s korupcijom, mafijom, smanjio nezaposlenost, ojacao industriju i trgovinu (prije bio samo turizam), povecao izvoz prirodnih energenata i ostvario gospodarskirast od 7% godisnje. Placite od muke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije