Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samotestiranje u 20 minuta kod kuće

Isprobali smo: Kada i kako se testirati na COVID-19 brzim testom iz ljekarne

Foto: Romana Kovačević Barišić
1/7
27.05.2021.
u 20:18

Kutija sadrži brzu testnu karticu, sterilni bris, tubu i otopinu za ekstrakciju uzorka, stalak za tubu te precizne upute na hrvatskom jeziku

U ljekarne su počeli stizati prvi brzi antigenski kućni testovi na SARS-CoV-2 za samotestiranje kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech Co., a danas do kraja dana stići će u sve ljekarne i specijalizirane prodavaonice koje su ga naručile. Mi smo ga isprobali. Uspjeli smo ga naći tek u petoj ljekarni koju smo zvali, onoj na jarunskoj tržnici u Zagrebu, gdje su nam sačuvali jedan od dva primjerka, koliko su dobili. Platili smo ga 77,63 kune.

Oprezno sa štapićem

Kutija sadrži brzu antigen testnu karticu, sterilni bris (štapić), tubu za ekstrakciju, otopinu za ekstrakciju uzorka i stalak za tubu te precizne upute na hrvatskom jeziku. Testiranje traje dvadesetak minuta. Najprije je potrebno malu količinu ekstrakcije uliti u za to namijenjenu tubicu, a potom vrh štapića (brisa) obložen tkaninom pažljivo umetnuti u jednu pa u drugu nosnicu, najmanje dva i pol centimetra. Pritom valja rotirati štapić nekoliko sekundi duž sluznice unutar nosnice.

Štapić zatim treba uroniti u tubicu s ekstrakcijom, opet ga malo unutra rotirati i ostaviti na minutu. Prstima tada treba stisnuti tubicu (od mekane je plastike) kako bi se što je više moguće iz brisa uklonila otopina te začepiti tubu priloženim čepom. Testnu karticu treba izvaditi iz folije i staviti je na ravnu površinu. U otvor S na testnoj kartici iz tube, lagano je stišćući, treba uliti tri kapi testnog uzorka. Pritom treba izbjegavati stvaranje mjehurića zraka u otvoru.

Nakon 15-20 minuta rezultat će biti vidljiv. Ako se pojavi jedna obojena trakica u kontrolnoj zoni (C), a ne pojavi se u testnoj zoni (T), rezultat testa je negativan. Ako se pojave dvije obojene trake – jedna u kontrolnoj zoni C i druga u testnoj zoni T – rezultat treba smatrati pozitivnim. Svakako treba podsjetiti da je riječ o testu namijenjenom samo za kućnu upotrebu i koji može poslužiti kao osobni pokazatelj pri sumnji na koronavirus, ali stvarnu dijagnozu treba dati isključivo liječnik nakon laboratorijskog testiranja.

Traže ih hoteli, kampovi...

U Hrvatsku je u prvoj isporuci stiglo 30.000 tih testova, od toga 10.000 distribuira Medika. Još 50.000 naručeno je i trebalo bi stići početkom sljedećeg tjedna, no to ovisi o uvozniku i dobavljaču, koji je kasnio i s ovom pošiljkom desetak dana.

– Interes je velik, masovno nas zovu tvrtke, hoteli i kampovi koji žele naručiti veće količine testova za svoje goste. Međutim, robu ne mogu kupiti od veledrogerija. Hrvatski zakon jasno propisuje da veledrogerije samo distribuiraju medicinske proizvode u ljekarne i specijalizirane prodavaonice, koje ih jedine prodaju. Od njih je moguće naručiti i testove – objašnjava Jakov Radošević, član uprave Medike zadužen za nabavu.

>> VIDEO Nove mjere na snazi su od petka: Dozvoljene svadbe, okupljanja, ugostitelji smiju raditi do 23...

Komentara 18

GE
geler203
20:36 27.05.2021.

Za te novce radije pojedem ćevape i nešto popijem.

AN
Antonio1952
20:43 27.05.2021.

Zasto je u Hrvatskoj sve skuplje 3 ili 4 puta nego u bogatijim zemljama? U Ceskoj taj test kosta od 60 do 100 kruna, ali kuna vrijedi 3,5 kruna. Takva je cijena puno proizvoda, nicim neopravdana osim da Hrvati zele malo radit a puno zaradit i zato kuknjava kako se nista ne isplati radit, pa je najbolje cekat sve od drzave.

DI
dino85
21:02 27.05.2021.

Bogaćenje na Hrvatski način, ni trgovci kripto valutama ne zarađuju više i brže. Prodajom 10 tisuća testova je sve pokrito i još nešto zarađeno, prodajom ostatka 20.000, je čista kešovina u džepu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije