Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(NE)PRAVDA MASA poziva na bojkot proizvoda tvrtke Oriana d.o.o ideesovke Oriane Lukić

Isplatit ću im plaće čim dođem do nekog novca

07.04.2009.
u 17:10

Bivše radnice pulske tvrtke ORIANA d.o.o., Nives Š., Jasna B. i Sabina K., od kojih su dvije bile zaposlene kao šivačice na određeno vrijeme, a jedna na neodređeno vrijeme, trebale su primiti zadnju plaću u studenome, ali ni četiri mjeseca kasnije novca nema. Još čekaju plaće za kolovoz, rujan i listopad te prijevoz za srpanj prošle godine.

Pomoć Mase
Zato su se obratile organizaciji MASA, Mreži anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja za pomoć. - Upravi ORIANA d.o.o. poslano je pismo s rokom sedam dana na koje su se oglušili.

Nema opravdanja za neisplaćivanje radnika, u tom činu prepoznajemo izopačenu, sramotnu i kriminalnu praksu divljeg kapitalizma prema kojem su temeljna radnička prava zadnja na listi prioriteta u poslovanju poduzeća. Riječ je o ustaljenoj praksi, radna snaga zapošljava se na kratko i određeno vrijeme, kako bi na isti takav način mogla biti zamijenjena novom.

Svjesni smo da je sistem u kojem živimo korumpiran i nepravedan, ali nećemo dopustiti da od nas prave budale! Ako je eksploatacija radnika danas postala toliko uobičajena da se na nju nitko ne osvrće, nije opravdanje za kapitaliste, niti razlog da ove radnice budu krotke i šutljive.

Vrijeme je da radnička solidarnost i borba postanu uobičajene stvari, a ne poslušno i razjedinjeno trpljenje potlačivanja i iskorištavanja! Pozivamo ljude na solidarnost i bojkot proizvoda te tvrtke - pišu iz MASA-e. Riječ je o tvrtki Oriane Lukić, članice predsjedništva IDS-a, potpredsjednici skupštine IŽ-e i čelnici Koordinacije za ljudska prava županije. -Jako mi je žao što je do ovoga došlo i sram me što se dogodilo upravo meni koja godinama zagovaram ljudska prava.

Prijetili joj
Moja obiteljska tvrtka posluje već dvadesetak godina. Lani smo imali posao s jednom domaćom tvrtkom koja nije podmirila dugove nama i to nas je dovelo do bankrota. Zato sam morala otpustiti tri radnice. Tužila sam tu tvrtku i čim dođem do nekog novca, platit ću zaostale plaće - kaže Oriana Lukić. Navodi da joj je organizacija MASA uputila pismene prijetnje, koje je i prijavila policiji. - Pišu mi da će ako ne isplatim plaće poduzeti jake mjere. Bojim se za svoj život jer su nesigurna vremena pa sam to i prijavila policiji - kaže Oriana Lukić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije