Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivna islamska omladina

Kako danas djeluje nekad najradikalnija islamistička organizacija u BiH

13.11.2017.
u 10:02

Nije poznato poduzimaju li sigurnosne službe i pravosuđe mjere prema organizacijama u koje se proteklih godina“kamuflirao” AIO

Nekada najradikalnija islamistička organizacija u Bosni i Hercegovini - Aktivna islamska omladina (AIO) više nije aktivna. Prema po- dacima koje je, na zahtjev pojedinih državnih parlamentaraca, dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH, AIO je potpuno obustavio svoje djelovanje, barem kada je riječ o BiH, piše Večernji list BiH.

Prestanak s radom

Prema raspoloživim operativnim saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, udruga građana “Aktivna islam ska omladina” nije aktivna i prestala je s radom i djelovanjem u BiH - navelo je u svom odgovoru Ministarstvo.

No, u prvim poslijeratnim godinama to je bila najglasnija organizacija koje je zagovarala talibanske standarde u bosanskohercegovačkom društvu i pokazivala, malo je reći, simpatije za djelovanje radikalnih terorističkih skupina u svijetu. 

Sjedište im je bilo u Zenici, a okupljali su, kako su sami tvrdili, nekoliko tisuća članova diljem BiH. Embrij organizacije bio je nekadašnja postrojba Armije RBiH “El Mudžahid”. Uz propagiranje islamskog misionarstva, šerijata i ono što su nazivali “izvornim islamom”, organizaciju su kasnije mediji povezivali s poslijeratnim ubojstvima Hrvata po središnjoj Bosni, pa i atentatom na doministra unUtarnjih poslova Jozu Leutara, ali te tvrdnje nikada nisu dobile svoj pravni epilog.

Ipak, pripadnici ove selefijske organizacije kasnije su bili itekako predmetom interesa domaćih i stranih sigurnosnih službi. Pripadnik AIO-a Muamer Topalović počinio je pokolj hrvatske obitelji kod Konjica, ali je to procesuirano kao čin pojedinca, a ne skupine.

Sumnja u kamuflažu

NATO-ova izvješća iz 2005. godine navode sumnju da je AIO zapravo nastavio rad kroz druge još radikalnije organizacije pa bionda i tvrdnja SIPA-e o prestan- ku djelovanja AIO-a bila mno go jasnija. AIO je, prema ovom izvoru, nastavio djelovati kroz
organizacije Aaktiv i Interaktiv, koje su preuzele islamske omladinske centre koji su do tada bili pod okriljem AIO-a.

O njihovu djelovanju i vezama s međunarodnim teroristima najviše je pisao nedavno preminuli novinar Esad Hećimović koji je godinama istraživao djelovanje radikalnih islamskih skupina u BiH. Poduzimaju li sigurnosne službe i pravosudna tijela kakve mjere prema organizacijama u koje se proteklih godina “kamuflirala” Aktivna islamska omladina, javnosti nije poznato jer se takvi podaci klasificiraju kao tajni i strogo povjerljivi.

Potvrđeno je, međutim, zanimanje inozemnih sigurnosnih agencija za Aaktiv, Interaktiv i druge selefističke pokrete koji održavaju bliske veze sa sličnim organizacijama u Njemačkoj i drugim europskim državama. 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar javorko
javorko
10:50 13.11.2017.

Alija je bio sprski igrac,to potvrduje puno cinjenica,izmedu ostalog ljudi koji su mu bili bliski ..nikad se alija nije borio za bosnu vec za kradu i predaju..ovo je plan unistenja bih muslimana pomocu islama-arapske verzije..a zna se tko je plan osmislio

DU
Deleted user
12:11 13.11.2017.

U Zenici su Hrvati izloženi etničkom čišćenju i za vrijeme rata i poslije rata, ovih dana zadnji Hrvati odlaze iz Zenice izloženi divljem šikaniranju od strane mnogobrojnih bošnjačkih ekstremista. Zašto o tome novine ne pišu ništa, gdje su reportaže, konkretne informacije?

Avatar javorko
javorko
10:48 13.11.2017.

ja sam opet korak ispred svih ..znate li da gospon koji puno dela ima medu clanovima svoje stranke covjeka koji je lazirao dokumente islamistima?Covjek se bavi politikom ima domovnicu i nikome nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije