Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krizni specijal

Iskustvo iz prve ruke: Evo kako uštedjeti na hrani i popravcima!

Svjetlana Lugar (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
25.10.2013.
u 18:44

Uz puno ideja i nešto odricanja, moguće je i u ovim teškim vremenima održati razinu rashoda u skladu s prihodima. Svakodnevno ćemo objavljivati priče kako se snalaze drugi i što savjetuju.

Čuvarica okoliša, kako su prozvali Svjetlanu Lugar jer je oduvijek disala “zeleno”, već sedam godina u svome domu selektira otpad. U kuhinjici u stanu od 70 kvadrata posebno odvaja plastiku, papir, biootpad i staklo, a lani su pod njezinim vodstvom stanovnici zagrebačkog Travnog u deset mjeseci skupili i razdvojili čak 70 tona otpada. Prikupljanje otpada i edukaciju susjeda započela u svojoj Ulici Božidara Magovca, odnosno u najvećoj zagrebačkoj zgradi po obujmu po kojoj je projekt i nazvala “Mamutica za čist okoliš”. Tako je potaknula i druge stanare da slijede njezinu praksu, pri čemu nije polazila za novcem, već joj je cilj bio smanjenje količine otpada koji se odvozi na odlagalište na Jakuševac.

– Povratnu plastiku građani ipak vrate, tako da smo je malo skupili. Ja pokušavam kupovati što manje proizvoda koji stvaraju smeće, a ono boca što skupim dam unucima koji ih nose na povrat – govori entuzijastična Zagrepčanka te dodaje kako godišnje od toga prikupi oko 400 kuna. No, njezina sestra, koja takve proizvode češće kupuje, a u stanu ih i živi više, mjesečno na plastici skupi oko sto kuna.

– Po mome iskustvu, bitno je kupovati velika pakiranja koja koštaju tek nešto više od onih manjih. Suho voće, bademe, orahe, primjerice, kupujem u rinfuzi, a meso u mesnici. Jeftinije je, a ima i manje smeća – ističe Lugar. Uzimajući veća pakiranja i pazeći da se ne kupuje ništa u ambalaži, dodaje, svoj budžet sigurno povećava barem 30 posto. Proizvode također kupuje na akciji, birajući ipak kvalitetno, a ne ono što je pri kraju roka trajanja. U trgovinu, kaže, ne ide ciljano s olovkom i papirom, ali gledajući što kupuje, svakim danom uštedi kunu ili dvije, pa se na kraju mjeseca toga skupi.

Nudi još jedan recept iz Mamutice: u zgradi u kojoj živi oko pet tisuća ljudi ima i onih koji se razumiju u tehniku ili stolariju, pa susjedima rade sitne kućne popravke umjesto da moraju platiti majstora.

>>Idućih dana svakodnevno na našem portalu čitajte novu priču o kućnoj štednji!

>>Oni su uspjeli srezati troškove! Evo kako izdržati do kraja mjeseca!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije