Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO IZ ČASTI

Irancu koji je kćeri odrubio glavu samo devet godina zatvora

Foto: REUTERS
30.08.2020.
u 13:32

Javnost je šokirana zbog blage presude ocu maltretirane djevojčice koja je pobjegla s 28-godišnjakom

Iranci su šokirani, a društvene mreže gore nakon što je sud u sjevernoj provinciji Gilan na samo devet godina zatvora osudio oca koji je svojoj kćeri tinejdžerici u snu odrubio glavu. Iako je za tako težak zločin u Iranu propisana smrtna kazna, ubojstvo 14-godišnje Romine Ashrafi sud je okarakterizirao kao ubojstvo “iz časti”.

Naime, otac je 21. svibnja Romini odrubio glavu u obiteljskoj kući u selu Taleshu nakon što je pobjegla s 28-godišnjim muškarcem. Snage sigurnosti uhitile su i Bahmana Khawrija (28) s kojim je Romina pobjegla te ga je sud osudio na dvije godine zatvora. Tvrdio je da je djevojčin otac zabranio njihov brak, iako je zakonska dob braka za žene u Iranu 13 godina, jer je on musliman sunitske vjere (u Iranu su većina šijiti).

– Djevojčica me voljela i zamolila da je sklonim nakon što ju je otac svakodnevno žestoko tukao i zlostavljao, a bio je i ovisnik o drogama – rekao je na sudu Khawri.

Slučaj je pokrenuo kontroverziju u Iranu o učestalosti takozvanih ubojstava “iz časti”, pravima djece i rodnoj pristranosti na iranskim sudovima. Prema iranskom zakonu, ubojstva iz časti kažnjavaju se samo zatvorom do 10 godina i novčanom naknadom za članove obitelji žrtve, nazvanom krvnim novcem. U nekim iranskim pokrajinama čak 20 posto ubojstava klasificirano je kao “ubojstvo iz časti”.

– Unatoč inzistiranju pravosudnih vlasti na posebnom rješavanju slučaja, presuda je prestrašila moju obitelj i mene – rekla je Rana Dashti, Rominina majka koja traži da se presuda preispita i promijeni u “smrtnu kaznu”, ističući da ne želi da se njen “suprug ikada više vrati u selo”. Nakon što je s tim muškarcem živjela 15 godina, Dashti je rekla da se boji za život ostatka svoje obitelji.

Izricanje presude izazvalo je bijes na iranskim društvenim mrežama jer se tvrdi da su u više ruralnih zajednica ubojstva “iz časti” česta, a iranska država implicitno ih podržava. Napori na pooštravanju zakona kako bi se zaštitila djeca ranije su propali jer je iransko Vijeće skrbnika presudilo da planovi parlamenta nisu islamistički.

Kritičari kažu da su dijelovi iranskog kaznenog zakona zasnovani na pretpostavci da muškarci imaju pravo disciplinirati žene i djevojke ako se ne pridržavaju društvenih uloga. I iranski predsjednik Hassan Rouhani ogorčen je presudom te je pozvao na brzo donošenje nekoliko zakona protiv nasilja nad ženama.

Komentara 17

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
15:49 30.08.2020.

bolesnici

Avatar Baroudeur
Baroudeur
15:44 30.08.2020.

Orijentalna "kultura" ...

Avatar Forumas
Forumas
14:44 30.08.2020.

znamo da je muhamed ozenio ajsu kad je bila stara svega 7 godina a razdjevicio kad je bila stara 9 godina,sljedom logike ovaj sud bi i muhameda strpao u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije