Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Investiranje u energetsku učinkovitost doma kao dobar oblik štednje

Shutterstock
05.02.2024.
u 13:11

Iako vam je potrebno određeno početno ulaganje, investiranje u energetsku učinkovitost vašeg doma dugoročno se itekako isplati.

U kućnom proračunu stavka koja se nikako ne može zanemariti računi su za struju i grijanje. I, pogotovo dolaskom eura, itekako osjetimo ovaj trošak. No iako se možda na prvu ulaganje u energetsku učinkovitost doma čini kao skupa investicija, dugoročno smanjujemo račune za režije i ostvarujemo znatnu uštedu.

I možda nećete odmah pomisliti na ugradnju solarnih panela, ali možete planski ulagati u energetsku učinkovitost svoga doma, početi sitnim ulaganjima, pa ćete već prvih mjeseci to i financijski osjetiti.

LED rasvjeta smanjuje potrošnju električne energije

Svi znamo da treba gasiti svjetla u prostorijama u kojima se ne boravi, ali je važno i kakvu žarulju koristimo na rasvjetnim tijelima u stanu. Primjerice, umjesto običnih žarulja, koristite LED žarulje koje traju mnogo dulje, što ih čini dobrim ekonomičnim izborom. Za razliku od žarulja sa žarnom niti, LED žarulje ostaju hladne na dodir. Osim toga i razliku od fluorescentnih svjetala, ne sadrže živu, koja se može prosuti pri lomu, što ih čini sigurnijim izborom za kućnu uporabu.

LED žarulje služe za emitiranje svjetlosti i njihova učinkovitost je veća od žarulja sa žarnom niti. LED diode propuštaju električnu struju kroz mikročip, što uzrokuje osvjetljavanje sićušnih svjetlećih dioda.

Za razliku od žarulje snage 60 W, koja upaljena 10 sati troši čak 0,60 kW/h energije, LED žarulja troši čak 6 puta manje. Odnosno, ulaganje u LED žarulju isplatit će vam se za najmanje 2 mjeseca s obzirom na to i da joj životni vijek traje i do 25 puta više nego žarna nit.

Aparati A+++ i produžni kablovi na sklopku

Električni aparati u kućanstvu velika su stavka u potrošnji struje, pa čak i oni koji su u “sleep” modu, kao kompjutori, laptopi, punjači ili TV. Kako biste uštedjeli u ovome segmentu potrošnje, kod kupnje većih aparata, kao što su hladnjaci, perilice, sušilice i sl., birajte one s oznakom A++ ili A+++. Međutim, kada je riječ o potrošačima koji su vam često uključeni u struju iako ne rade, kao laptop, punjači ili kompjutor, isplati se uložiti u produžne kablove sa sklopkom te ih, ako ih ne koristite, samo isključit sklopku.

Stolarija i fasade

Opće je poznata činjenica da dobra izolacija fasade i kvalitetna stolarija zimi smanjuju troškove grijanja, a ljeti hlađenja. Svaka izolacija odnosno, toplinsko-izolacijska obloga koja se danas upotrebljava u sustavima toplinske izolacije na fasadama ima svoje prednosti i nedostatke, a odabir optimalne vrste izolacije uvjetovan je karakteristikama pojedinog objekta, zgrade ili kuće.  

Naravno, važno je naglasiti da je za postizanje najvećih ušteda potrebno izvršiti cjelovitu sanaciju objekta, svih njegovih elemenata: vanjskih zidova, otvora (prozora, vrata), podova i krova. Iako je investicijski skup, ovakav zahvat može osigurati uštede i do 70 % energije za grijanje i hlađenje. Uz državne subvencije i poticaje, period povrata investicije u poboljšanje energetske učinkovitosti može biti do 15 godina.  

Solarna elektrana kao vlastiti izvor energije

Broj kućanstava sa solarnom elektranom u Hrvatskoj ubrzano raste, i s pravom – solarne elektrane su jedno od najboljih mogućih ulaganja današnjice. Uz godišnju uštedu na računu za struju do 85%, ulaganje u solarnu elektranu se isplati već za šest do osam godina, bez korištenja poticaja, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti isplatit će se i brže.

Pritom, solarna elektrana je maksimalno učinkovita barem 20 godina, što znači da će uz manju učinkovitost čistu energiju proizvoditi i nakon tog razdoblja. Na sreću, još uvijek postoje državne subvencije koje vam uvelike mogu pomoći kod postavljanja vlastite solarne elektrane, a svake godine ima otvorenih natječaja. Pripremite potrebnu dokumentaciju i prijavite se, možda vam se osmjehne sreća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije