Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOGODIŠNJE ODLUKE

PITANJE DANA Na čemu ćete štedjeti ove godine?

Save
Foto: Hendrik Schmidt/DPA
1/3
03.01.2024.
u 10:22

Od kava, restorana, pa do ''malih kupnji'' koje na kraju mjeseca rezultiraju velikim iznosima, načina za uštedu je mnogo, a mi vas zato pitamo: Na čemu će te štedjeti ove godine?

Inflacija koja već mjesecima srozava životni standard građana u Hrvatskoj, ali i ostatku svijeta, svakako je utjecala na to koliko građani mogu odvajati za svoju štednju. Dok su neki i posegli za ''crnim fondom'' kako bi se mogli održati na površini, neki su pak odlučili stati sa štednjom i pričekati bolje dane. U ranijoj anketi u kojoj smo vas pitali koliko odvajate za štednju, najveći dio vas odgovorio je kako na nju odlazi više od čak 20 posto primanja. No, paralelno s tim, drugi najčešći odgovor bio je i kako se uopće ne odvaja za štednju.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), čak 51,2 posto štediša u bankama je imalo depozite do 1.000 eura u lipnju prošle godine, unatoč krizi koja je pogodila cijeli svijet nakon pandemije te rata u Ukrajini. Dok je još 30-ak posto građana koji imaju štednje na računu između 1.000 i 10.000 eura, podaci HNB-a ukazali su i na zanimljivu činjenicu - a to je da manje od 2 posto štediša  drži oko 39 posto ukupnih depozita, dok je u Hrvatskoj detektirano i 964 milijunaša. 

No, pronaći načine kako zadržati što deblji novčanik nije jednostavno, a zahtijeva veliku pripremu i analizu. Uvijek valja provjeriti na što se najviše troši, a što nije esencijalno za svakodnevni život. Od kava, restorana, pa do ''malih kupnji'' koje na kraju mjeseca rezultiraju velikim iznosima, načina je mnogo, a mi vas zato pitamo: Na čemu ćete štedjeti ove godine?

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 4

ZO
Zoran
13:02 03.01.2024.

Na hrani. Pažljivije ću trošiti kalorije. Izbaciti sex,sport..... iz života

Avatar rubinet
rubinet
12:07 03.01.2024.

Na odnosima.

DU
Deleted user
11:54 03.01.2024.

Manje ću jesti a više poreza platiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije