Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istočna Slavonija

Investicije u bušotine mogle bi donijeti 350 milijuna eura

bušotina
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
18.07.2014.
u 19:40

Novac od koncesija dobit će i lokalna i regionalna samouprava, obećao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Otvoren je natječaj za istraživanje nafte i plina na kopnu, i to u Slavoniji. U idućih sedam mjeseci ulagači se mogu javiti na natječaj za šest polja u istočnoj Slavoniji na kojima se očekuje i do 120 bušotina što bi moglo generirati 350 milijuna eura ulaganja i zapošljavanje nekoliko tisuća Slavonaca.

– U drugoj polovici 2015. imat ćemo prve bušotine u mojoj Slavoniji i u okolici moga grada. Osobno ću se pobrinuti da ne kasnimo ni jednog dana – poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. U tzv. data roomu otvorenom početkom lipnja očekuje se dvadesetak tvrtki. Ministar očekuje da će ulagači biti iz redova srednje velikih kompanija, iako se očekuje i sudjelovanje ruskih giganata.

Ina spremna za natjecanje

Ina će, kaže izvršni direktor za proizvodnju Želimir Šikonja, proučiti dokumentaciju pa će potom odlučiti o natječaju, a neslužbeno kažu da su se već pripremili za natjecanje.

Novac od koncesija dobit će i lokalna i regionalna samouprava, obećao je ministar, i to 400 kuna po četvornom kilometru u vrijeme istraživanja, a 4000 kuna po četvornom kilometru za vrijeme eksploatacije te pet posto tržišne cijene nafte i plina. Svih sedam naknada, kao i u slučaju eksploatacije Jadrana, iznosi manje od 57 posto vrijednosti proizvedenih ugljikovodika. Kad bi se ta formula primijenila na današnju proizvodnju nafte i plina, u proračun bi umjesto 365 milijuna kuna ušlo 3,8 milijardi kuna. Zbog osiguranja investicija u natječaju će se bodovati natjecatelje prema broju bušotina i ulaganju u istraživanje.

Dinaridi na redu 2015.

– Ovaj izračun napravljen je na temelju postojeće proizvodnje koja je pala za 30 posto, zbog onih koji su u rukama imali naše bogatstvo – poručio je Vrdoljak.

Do kraja godine otvorit će se natječaji i za eksploataciju središnje Hrvatske, a u trećem tromjesečju 2015. na red će doći eksploatacija u Dinaridima. Do kraja kolovoza kroz “data room” za Jadran proći će ukupno 45 tvrtki i to su najveće svjetske tvrtke. Samo od tog dijela posla Agencija za ugljikovodike uprihodit će 245 tisuća eura, a od prodaje dokumentacije do sada je uprihodila više od deset milijuna kuna. Predstavnici Ine, nakon što su održali sjednicu uprave u Slavoniji, Vrdoljaku su se pohvalili da povećavaju proizvodnju.

>>Sve o Putinovu naftašu Alekseju Milleru koji dolazi u Hrvatsku

Komentara 14

ĆA
ćaćaća
20:01 18.07.2014.

i sve to prije izbora :)))

IS
Iszrian
19:53 18.07.2014.

Hrvatska je nasreću/nažalost postala vrlo poželjna udavača i rusima i amerikancima :/.

Avatar tajar
tajar
20:13 18.07.2014.

Od kada je došla na vlast Kukuriku koalicija, kukuriče o investicijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije