Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lobiranje

Invazija na SAD: Osam hrvatskih političara leti po podršku

\'28.07.2010., Jesenice na Dolenjskem -  Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic sastao se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Zbogarom. Dvojica  mi
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/8
31.01.2011.
u 08:00

Program za ukidanje viza za SAD dovršit će sporazum koji potpisuje Karamarko

Hrvatska ofenziva na SAD počinje! Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prvi je u nizu domaćih političara koji će u sljedećih nekoliko mjeseci putovati preko Atlantika. U trenutku koji se ocjenjuje kao vrhunac odnosa između dviju država osam će političara u SAD-u lobirati za bolju političku i gospodarsku suradnju.

Znakovito je vrijeme kad hrvatske delegacije odlaze u SAD: sam

finiš pregovora s EU vrijeme je kad je među sukreatorima vanjske politike postignut konsenzus da se krene u završno lobiranje, posebice među zemljama koje bi mogle biti tvrdi orah, a podrška SAD-a ni u tom pogledu nikako nije zanemariva.

Diplomatska aktivnost već se pojačala: Josipovićev posjet Njemačkoj, prije toga Jandrokovićeva turneja po Velikoj Britaniji i Belgiji te skorašnji odlazak u Nizozemsku, posjet premijerke Jadranke Kosor Rumunjskoj, kao i Jandrokovićevi napuci saborskim zastupnicima da intenziviraju kontakte s kolegama iz stranih parlamenata, što bi trebalo olakšati ratifikaciju pristupnog sporazuma, na tom su tragu.

Jandroković će u utorak početi trodnevni posjet SAD-u gdje će se susresti s državnom tajnicom Hillary Clinton. Razgovarat će se o suradnji u mirovnim misijama u sklopu NATO-a, suradnji u regiji s naglaskom na BiH. Zanimljiv detalj otkriva odnos SAD-a prema Hrvatskoj – Jandroković će s H. Clinton potpisati Sporazum o zračnom prometu koji omogućuje izravne letove između SAD-a i Hrvatske. Nije uobičajeno da državna tajnica potpisuje sporazume takve vrste, već se taj zadatak prepušta političarima nižeg ranga.

Clintonov poziv


Očekuje se da će Jandrokovića u Bijeloj kući primiti i viša direktorica za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall, ministar će se sastati s više senatora, a sudjelovat će i na 59. molitvenom doručku. Tim povodom u Ameriku dolaze i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Bagarić.

Predsjednik Ivo Josipović na poziv bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona u New Yorku će 9. veljače sudjelovati na panel-raspravi posvećenoj 15. godišnjici potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Iskustva u borbi s krizom

U veljači će u Ameriku najvjerojatnije putovati i novi ministar obrane Davor Božinović, a očekuje se da će i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u sljedećih nekoliko mjeseci, možda već u veljači, potpisati Sporazum o unapređivanju suradnje u sprečavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime će se zaokružiti pravni okvir suradnje u sklopu Programa za ukidanje viza. U ožujku bi na američkoj Konferenciji o investicijama i poslovanju na jugoistoku Europe trebao gostovati novi potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević. Može se pretpostaviti da će na tamošnjem tržištu koje izlazi iz krize tražiti potencijalne ulagače i predstaviti im Vladine mjere za otklanjanje prepreka za ulagače.

Washington i New York idućeg tjedna posjetit će i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić. Ključni dio Pankretićeva posjeta je 9. plenarno zasjedanje UNFF-a u New Yorku u povodu Međunarodne godine šuma kojom je proglašena ova godina na temelju inicijative koju je upravo RH pokrenula na zasjedanju UNFF-a u svibnju 2005. godine. Planirano je i njegovo sudjelovanje na okruglim stolovima o održivu gospodarenju šumama i njihovoj važnosti za opstanak planeta te potpisivanje ministarske deklaracije o šumama.

Komentara 74

DU
Deleted user
10:48 31.01.2011.

kakva invazija? s cime? hrvatska je organiziranija i jeftinija za proizvodnju kecapa nego indija. ne, kecap proizvode oni sami u svojoj omiljenoj zemlji. sad je vrijeme subvencioniranja i inflacije. joj sto je lepo biti glup?

OB
-obrisani-
09:31 31.01.2011.

Sanader je to nekad SAM OBAVIO....?????

ZE
zeix
08:51 31.01.2011.

HELP USA!! Pomoć ćemo Vam ubit joŠ 600000 tisuća nedužnih civila na bliskom istoku: SAMO DAJTE $$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije